Koirien hammashuolto

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Usko tai älä, koiran hampaiden hoitaminen on yhtä tärkeää kuin omiesikin. Kunnollinen hammashuolto on ratkaiseva osa lemmikkisi terveyttä.

Plakki ja hammaskivi
Sylki, proteiinit, bakteerit ja ruuantähteet yhdessä muodostavat plakkia, joka lisääntyy vähitellen, jos se jää hampaan päälle. Syljen mineraalit muuttavat sen hammaskiveksi eli kovaksi keltaiseksi kerrostumaksi ienrajaan. Hammaskivi saattaa ärsyttää ikeniä ja johtaa ientulehdukseen, joka on parodontiittisairauden esivaihe.

Ikääntyneen ongelma
Tämä voi olla vakava ongelma, kun koira vanhenee. Bakteerit ja toksiset aineet iskevät hampaaseen, luuhun, ikeneen ja sidekudokseen hampaan ympärillä. Tämä voi johtaa pahaan tulehdukseen ja hampaan irtoamiseen. Bakteeri, joka aiheutti tulehduksen, voi myös levitä keuhkoihin, maksaan, munuaisiin ja sydämeen, jos se pääsee verenkiertoon. Hoitamalla koirasi hampaita et vain pidä lemmikkiäsi terveenä, vaan vältät myös kalliit hammaslääkärikulut.

Huonot merkit
Eläinlääkärisi huomaa kyllä kaikki mahdolliset ongelmat koirasi vuositarkastuksessa, mutta sitä odotellessa tässä muutamia asioita, joista huolehtia:

 • Keltaiset ja ruskeat hammaskivikerrostumat ienrajassa
 • Syömisvaikeudet
 • Turvonneet ja verestävät ikenet
 • Pahanhajuinen hengitys

Muista, että koirilla voi olla pahanhajuinen hengitys useista eri terveydellisistä syistä. Älä siis sivuuta pahaa hajua vain tavallisena vanhan piskin hengityksenä.

Kunnon harja
Miten siis hoitaa koiran hampaita? Lähes samalla tavalla kuin hoidat omiasikin: säännöllisesti harjaten, hyvällä ruokavaliolla ja säännöllisillä tarkastuksilla. Harjaaminen voi olla helpompaa, kun aloitat sen niiden ollessa vielä pentuja, vaikka lopulta minkä tahansa ikäinen koira kyllä tottuu siihen. Älä käytä ihmisille suunniteltua hammastahnaa. Koirat hermostuvat vaahdosta ja se voi ärsyttää niiden vatsaa. On olemassa varta vasten lemmikeille suunniteltuja hammastahnoja, jotka ovat turvallisempia ja koirat pitävät niiden mausta paljon enemmän. Voit luultavasti käyttää normaalia hammasharjaa, riippuen koirasi hampaiden ja suun koosta. Saatavilla on myös erikoissuunniteltuja harjoja, jotka sopivat käteesi paremmin ja tekevät harjaamisesta helpompaa. Kysy eläinlääkäriltäsi mitä hän suosittelisi.

Ota rauhallisesti
Totuttaaksesi koirasi hampaiden harjaamiseen, aloita runsaasti vakuutellen rauhoittaaksesi sen. Anna sen maistaa hippunen hammastahnaa ja hiero sitten hellästi kulmahampaita saadaksesi sen tottumaan tunteeseen. Se ei aluksi ehkä pidä siitä, mutta ole kärsivällinen, hoidat kyllä homman. Harjaa pyörivin liikkein, erityisen huolellisesti sieltä missä hammas yhtyy ikeneen. Kun olet lähes valmis, harjaa pystysuoraan suun sisäosaa kohden puhdistaaksesi plakin, jonka olet irrottanut. Sinun pitäisi harjata koirasi hampaat ainakin kerran viikossa, mutta parasta on tehdä se kerran päivässä.

Harjaamisen vaihtoehdot
Saatavilla on erikoismuonia ja -hoitoja, jotka voivat vähentää hammaskiveä ja hammassairauksien riskiä. Tämä on yksinkertaisin tapa varmistaa, että koirasi saa vähän 'harjaamista' joka päivä. Kysy eläinlääkäriltäsi, suositteleeko hän jotakin tiettyä muonaa tai metodia hampaiden hoitoon. Muista siis, että koiran hampaiden pitäminen hyvässä kunnossa on ratkaisevaa sen terveydelle.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.