Koirat, jotka pelkäävät ukkosta

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ukkosenpelko on yleinen koirilla esiintyvä fobia. Sen merkkejä ovat yleensä piiloutuminen, ulina, haukkuminen, raapiminen tai jopa virtsaaminen. Kukaan ei ole tarkalleen varma, mikä saa koiran pelkäämään ukkosta. Se näyttää olevan yleisempää joillakin roduilla kuin toisilla. Ukkosesta johtuvaa ahdistuneisuutta on vaikeaa, hoitaa mutta on tärkeää yrittää, koska ahdistuneisuus yleensä voimistuu iän myötä. Koira, joka kärsii ukkosmyrskyjen pelosta, saattaa alkaa käyttäytyä ahdistuneesti jo kauan ennen kuin ukkonen alkaa. Sade talon katolla, kirkkaat salamat ja jopa matala ilmanpaine ennen myrskyä saattavat olla riittäviä laukaisemaan ahdistusreaktion. Myös ilotulitteiden pelko on yleistä koirilla, jotka pelkäävät ukkosta.

Älä rankaise tai hyväile
Ukkosfobian käsittelemisessä on tärkeää olla rankaisematta koiraa ahdistuneisuudesta. Eikä ole myöskään hyvä hyväillä sitä liikaa, koska tämä voi pahentaa ongelmaa. Rankaiseminen saa koiran vieläkin pelokkaammaksi ja ahdistuneemmaksi, koska näin se yhdistää ukkosen ei ainoastaan pelkoon vaan myös rangaistukseen. Koiran liika hyväily ja rauhoittelu ei myöskään ole suositeltavaa, koska se opettaa koirasi siihen, että sen ahdistunut käytös on mielestäsi asiaankuuluvaa ja miellyttävää.

Turva ja ääni
Yksi ensimmäisistä asioista mitä voi tehdä ukkosta pelkäävälle koiralle, on tarjota sille turvallinen paikka myrskyn ajaksi. Koiran laatikot (joita käytetään koiran kuljettamiseen) sekä sängyn ja tuolin aluset ovat yleisiä koiran piilopaikkoja. Koirasi valitsee nämä paikat, koska ne saavat sen tuntemaan olonsa turvatuksi ja ääni, joka sitä pelottaa, on vaimennettu. Jos koirasi ei ole vielä valinnut paikkaa, luo sille sellainen. Voi olla hyvä jättää pari herkkupalaa sinne rohkaistaksesi koiraa menemään sinne myrskyn ajaksi. Suojaisan paikan tarjoaminen koirallesi auttaa joihinkin ahdistuksen oireisiin, mutta ei vaikuta ongelman ytimeen. Tämä on vaikeampi tehtävä ja sellainen, johon ehkä haluat eläinlääkärin tai käytösasiantuntijan apua. Avain ongelmaan on turruttaa koira ukkosen ääneen ja muihin ukkoseen liittyviin ärsykkeisiin. Mitä aikaisemmin aloitat hoidon, sitä nopeammin huomaat positiivisia tuloksia.

Tuttuus tuottaa tyytyväisyyttä
Totuttaminen täytyy tehdä vähitellen. Haluat saada koiran tottumaan ukkosen ääneen ja kokemaan se normaalina asiana. Tämä tehdään yleensä soittamalla nauhoitettua ukkosen ääntä matalalla volyymilla ja lyhyillä tauoilla. Ukkosen äänen pitäisi tulla epäsäännöllisesti simuloidakseen oikeaa ukkosta. Kun teet tätä, tarkkaile koirasi käytöstä. Kokeile viedä koiran huomio muualle leikkimällä kepillä tai jonkinlaisella nautinnollisella aktiviteetilla silloin kun ääni on läsnä. Jos koirasi on liian peloissaan osallistuakseen tähän, niin sinun ehkä täytyy hiljentää ukkosärsykkeen intensiivisyyttä ja yrittää myöhemmin uudelleen. Tämä voi olla pitkä prosessi ja vaatia paljon kärsivällisyyttä, mutta lopulta koirasi tulee tuntemaan olonsa paljon mukavammaksi myrskyn aikana.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Skin on suunniteltu ehkäisemään ihon kuivumista, hilseilyä ja kutinaa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • Science Plan™ Puppy Healthy Development™ Mini Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini on suunniteltu koiranpennuille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka vahvistaa immuunijärjestelmää ja edistää liikkuvuutta. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja DHA:ta.