Apua, koirallani on vatsavaivoja!

Published by
min read

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Onko koirallasi veristä kakkaa tai se on jatkuvasti huonovointinen? Monet koirat kärsivät ajoittain vatsavaivoista. Vaikka yksityiskohdat eivät aina olekaan miellyttävää luettavaa, on tärkeää tietää, miten toimia. Oksentelu ja ripuli eivät ole miellyttäviä kokemuksia lemmikeille tai niiden omistajille, mutta satunnaiset pahoinvointitilanteet tai löysä, vetinen kakka ovat osa elämää lemmikkieläinten kanssa.

Ole tietoinen oireista

Jos kuulet koirasi ääntelevän pahoinvoivan lailla, aseta nopeasti sanomalehteä tai vanha kulho tai tarjotin sen eteen. Näin vältät niiden siirtelyn, jos niillä on epämukava olo, mutta pidät sotkun mahdollisimman vähäisenä. Vastaavasti koira, joka valittaa ovella päästäkseen ulos, saattaa kärsiä vatsavaivoista, eikä se ehkä hallitse suolistoaan samalla tavalla kuin normaalisti. Jotkut koirat voivat vaikuttaa levottomilta, kuljeskella ympäriinsä ja jopa alkaa kaivaa kuoppia, jos niillä on vatsakipuja, tai ne voivat vain käpertyä ja näyttää kurjalta. Muita merkkejä, joita on syytä tarkkailla, ovat laihtuminen, muutokset ruokahalussa, ilmavaivat, vatsan kurina tai ponnistelu ulostamisen aikana.

Mikä aiheuttaa vaivat?

Useimmiten vatsavaivat johtuvat siitä, että koirat ovat syöneet liikaa, vääränlaista ruokaa (esimerkiksi pilaantunutta ruokaa) tai jotain, johon ne reagoivat tai ei sula niiden vatsassa. Useimmat koirat toipuvat tällaisista vaivoista suhteellisen nopeasti, joten kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi jo varhaisessa vaiheessa.

Joillakin koirilla on kuitenkin pitkäaikaisempia vaivoja, jotka eivät koskaan tunnu täysin paranevan tai jotka puhkeavat aika ajoin. Eläinlääkärin on yleensä tehtävä erilaisia kokeita selvittääkseen pitkäaikaisempien vatsavaivojen syyn. Pidä päiväkirjaa siitä, milloin koiralla on ongelmia, millaisia merkkejä se osoittaa ja mitä se on syönyt oireita edeltävinä päivinä, jotta diagnoosin tekeminen olisi helpompaa.

Parhaat vinkit

 • Jos koira oksentelee, älä anna sille enää ruokaa, mutta varmista, että sen saatavilla on raikasta vettä.
 • Jos koira vaikuttaa huonovointiselta, jatkaa oksentelua tai jos oksennuksessa tai ripulissa on verta, ota yhteys eläinlääkäriin.
 • Kysy eläinlääkäriltäsi, milloin voit alkaa tarjota sille pieniä määriä helposti sulavaa koiranruokaa. Eläinlääkäreiden vastaanotoilta saatavaa terapeuttista koiranruokaa suositellaan usein lemmikeille vatsavaivojen jälkeen.
 • Jatka suositellun koiranruoan syöttämistä noin viiden päivän ajan tai eläinlääkärin ohjeiden mukaan.
 • Tämän jälkeen lisää hitaasti koiran tavanomaista ruokaa terapeuttisen ruoan sekaan vähentämällä terapeuttisen ruoan määrää vähitellen seuraavien 7 päivän aikana, kunnes koira palaa taas tavanomaiseen ruokaansa.

Kysy aina neuvoa eläinlääkäriltäsi, jos olet huolissasi lemmikkisi terveydestä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »