Mustin manikyyri: näin leikkaat koirasi kynnet

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Mietitkö, miten voisit leikata koirasi kynnet? Monet lemmikinomistajat pohtivat aivan samaa asiaa. Oletpa sitten juuri hankkinut ensimmäisen lemmikkisi tai huolissasi siitä, onko tekniikkasi ollut kohdallaan, koirien kynsien oikeaoppinen leikkaaminen on tärkeä taito.

Mitä hyötyä on lemmikin kynsien leikkaamisesta?

Ennen kuin yrität siistiä koirasi kynnet, on hyvä ymmärtää, miksi ylipäätään leikkaat niitä. Toisin kuin ihmisten pedikyyrit, joissa kynnet siistitään ja kiillotetaan ja päälle tulee vielä pieni jalkahieronta, koirien kynnet leikataan, jotteivät ne kasvaisi liian pitkiksi. Kynsien liikakasvu voi johtaa monenlaisiin terveysongelmiin. Mieti, mitä tapahtuu, kun pitkä kynsi koskettaa maata jokaisella askeleella: voima ohjautuu takaisin koiran jänteisiin ja aiheuttaa epämukavaa painetta kävellessä, sanoo American Kennel Club. Ajan myötä tämä voi johtaa asento-ongelmiin, jotka pelkän jalan lisäksi vaikuttavat myös koiran painojakaumaan ja sitä kautta moniin muihin niveliin ja lihaksiin.

Pitkä kynsi voi myös haljeta ja aiheuttaa lemmikille kipua. Haljennutta kynttä ei voi aina korjata pelkällä lyhentämisellä. Leikkaaminen voi pahentaa halkeamaa entisestään ja vaatia eläinlääkärin apua. Äärimmäisissä tapauksissa ylipitkät kynnet voivat kasvaa takaisin polkuanturoihin. Tämä on yleistä vanhemmilla tai laiminlyödyillä koirilla, jotka kärsivät jo valmiiksi pitkien kynsien aiheuttamasta kivusta ja välttelevät kovilla pinnoilla kävelemistä.

A beautician treats Shibu Inu dogs nails with a nail file

Tarvikkeet koiran kynsienleikkuuta varten

Koiran kynsien leikkaamisen opettelu on itse asiassa varsin helppoa, jos käytössäsi on oikeat työkalut. Mikä parasta, onnistumiseen ei tarvita paljoa. Tarvitset vain kynsileikkurit, verenvuodon tyrehdytyspulveria, herkkuja ja mahdollisesti avustajan. Niin, ja muista kutsua myös koira mukaan.

1. Kynsileikkurit

Kynsileikkurit ovat ensimmäinen ja kenties tärkein tarvitsemasi työkalu. Saatavilla on erilaisia vaihtoehtoja, kuten giljotiinimalliset kynsileikkurit, kynsitrimmerit, kynsileikkurit ja kynsisakset. (Älä pelästy nimiä turhaan.) Kysy koirantrimmaajalta tai eläinlääkäriltä mielipidettä siitä, millainen leikkuri voisi sopia omalle koirallesi. Giljotiinimalliset kynsileikkurit toimivat usein parhaiten pienemmille koirille ja tavalliset kynsisakset ja -leikkurit isoille koirille. Paras työkalu on kuitenkin se, joka tuntuu itsellesi luontevimmalta.

Voit myös käyttää kynsitrimmeriä eli kynsien hiomalaitetta, jos et halua lähteä leikkaamaan kynsiä. Kynsitrimmeri lyhentää kynttä vain vähän kerrallaan ja saattaa näin olla leikkureita turvallisempi vaihtoehto, jos et halua vahingossa leikata kynnen ytimeen. Hiomalaitteet ovat kuitenkin usein kovaäänisiä, mikä voi aiheuttaa ahdistusta tai pelkoa osalle koirista. Kynsien lyhentäminen kynsitrimmerillä kestää myös huomattavasti kauemmin, joten lemmikkisi on oltava kärsivällinen.

2. Verenvuodon tyrehdytyspulveri

Jos leikkaat koirasi kynttä liikaa, tuloksena voi olla ikävä ja sotkuinen verenvuoto. Verenvuotoa tyrehdyttävä pulveri tai muu eläinlääkärisi suosittelema aine lopettaa verenvuodon mahdollisimman pian. Muista, että pulveria tarvitaan vain, jos lemmikkisi kynsi vuotaa verta liian lyhyeksi leikkaamisen seurauksena.

3. Makupalat

Kehut myönteisestä käytöksestä tekevät kynsienleikkuusta iloisemman tapahtuman sinulle ja koirallesi. Makupalat toimivat erityisen hyvin nuorille tai pelokkaille koirille, jotka eivät ole tottuneet kynsienleikkuuseen. Valitse koirallesi terveellisiä makupaloja ja muista kehua koiraa pirteään sävyyn.

4. Ihmisapuri

Vaikka kynsien leikkaaminen onnistuu yhdeltäkin, ystävän tai perheenjäsenen apu koiran pitelemisessä paikallaan operaation aikana voi osoittautua arvokkaaksi. Ja jos olet liian hermostunut tai kynsienleikkaamisessa on aiemmin ollut ongelmia, voit pyytää apuun myös trimmaajan tai eläinlääkärin. Muista vain viedä koirasi kynnet leikattavaksi riittävän usein, ettei koirasi olo pääse muodostumaan epämukavaksi.

Jos kuitenkin koet valmistautuneesi hyvin, voit leikata lemmikkisi kynnet myös yksin.

Focus on chocolate lab's underside of his feet.

Näin leikkaat koiran kynnet oikein

Mustin manikyyri on pohjimmiltaan melko helppo toimenpide. Nosta ja kallista vain lemmikkisi tassua niin, että pystyt pitelemään tassua paikoillaan, ja laita kynsileikkuri (tai kynsitrimmeri) kynnen leikattavan osuuden kohdalle. Aloita sitten maltillisesti. Lyhennä kynttä vähän kerrallaan, kunnes uskot lyhentäneesi sitä tarpeeksi. Muista varoa kynnen ydintä. Valkoisessa kynnessä ytimen tulisi näkyä pinkkiin vivahtavana varjona sivustapäin katsottuna. Musta kynsi on hankalampi tapaus. Jos näet mustan pisteen katsoessasi leikkauskohtaa suoraan, älä jatka pidemmälle. Ydin on luultavasti aivan sen takana.

Jos et koe oloasi riittävän varmaksi suorittamaan kynsienleikkuuta näillä ohjeilla, voit myös käydä pyytämässä ohjeita trimmaajalta tai eläinlääkäriltä. Nämä ammattilaiset voivat havainnollistaa samat tekniikat kasvokkain, jotta voit jatkossa suoriutua tehtävästä itse luottavaisin mielin.

Älä unohda kannuskynttä. Washington State University -yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan mukaan nämä tassun sivussa sijaitsevat kynnet eivät saa samaa pitoa maata vasten kuin muut kynnet. Kannuskynsivammat ovat hyvin yleisiä, mutta kynsien leikkaaminen auttaa välttämään ongelmia. Lyhennä ne samaan tapaan kuin muutkin kynnet, mutta pidä niitä silmällä tarkemmin, sillä ne saattavat vaatia tiheämpää leikkausväliä.

Nyt kun osaat leikata koiran kynnet, saatat ihmetellä, miten pitkät (tai lyhyet) niiden täytyy olla leikkaamisen jäljiltä. Kynsille ei voi määrittää tarkkaa ihannemittaa, koska koiria on niin monenlaisia ja -kokoisia, mutta paras merkki oikeanpituisista kynsistä on, etteivät ne kosketa maata tassun ollessa alhaalla. Jos koirasi kynnet rapisevat lattiaa vasten, ne on todennäköisesti syytä leikata.

Contributor Bio

Erin Ollila

Erin Ollila uskoo sanojen voimaan sekä tekstien voimaan valistaa ja jopa muuttaa kohdeyleisöään. Hänen tekstejään löytyy ympäri verkkoa ja painetussa muodossa. Niihin kuuluu haastatteluja, haamukirjoittamista, blogipostauksia ja luovaa tietokirjallisuutta. Erin on hakusanamainonta- ja someintoilija. Hänellä on luovan kirjoittamisen maisteritutkinto Fairfield Universitysta. Ota häneen yhteyttä Twitter-tunnuksella @ReinventingErin tai lue lisää osoitteessa http://erinollila.com.

LIITTYVÄT ARTIKKELIT

LIITTYVÄT TUOTTEET

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.