Viisi vinkkiä koiranpennun kouluttamiseen

Julkaisija Erin Ollila
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Uuden koiranpennun tuominen kotiin on jännittävää aikaa, mutta uuden lemmikin opettaminen hyville tavoille voi olla aikaa vievää puuhaa!

Ennen kuin aloitat, mieti kaikki asiat, joita haluat koirasi oppivan. Koulutuksen tulisi olla elämäntaitojen opettamista pennullesi, jotta siitä tulisi hyvä koirakansalainen. Elämääsi helpottavia peruskäskyjä ovat muun muassa seuraavat "istu,""maahan,""tassu,""paikka," tai "tänne." Saatat myös haluta ohjata tai vähentää pennun haukkumista ja vinkumista muistaen kuitenkin, että nämä ovat pennun viestintätapoja. Tärkeämpää on ymmärtää pennun tarpeet ja huolehtia niistä, jotta se ei joudu turvautumaan haukkumiseen tai vinkumiseen. Muita tärkeitä käyttäytymismalleja ovat muun muassa kouluttaa pentu tarpeilleen, kävelemään nätisti hihnassa, rauhallinen ja rento käyttäytyminen sekä opettaa pentu olemaan kerjäämättä ruokaa tai hyppäämättä työtasoille. Seuraavana muutamia vinkkejä koulutustaipaleelle.

1. Ilmoittaudu pentukursseille

Pennun sosiaalistumisjakso on 4–16 viikkoa, joten kun saat pennun kahdeksan viikon ikäisenä, sinulla ei ole paljon aikaa hyödyntää tätä tärkeää kehitysvaihetta. Harkitse ilmoittautumista ammattilaisen vetämälle pentukurssille, jotta voit hyödyntää tämän ajanjakson mahdollisimman hyvin. Tämä antaa koirallesi myös mahdollisuuden sosiaalistua muiden koirien ja ihmisten kanssa sekä auttaa ehkäisemään koiran aggressiivisuutta tai ahdistuneisuutta. RSPCA suosittelee tutustumaan kursseihin etukäteen ja kiinnittämään huomiota positiivisiin merkkeihin, kuten rauhalliseen ympäristöön, pieneen ryhmäkokoon, palkitsemiseen perustuvaan koulutukseen ja kullekin koiralle räätälöityihin koulutusmenetelmiin. Voit myös pyytää eläinlääkäriäsi suosittelemaan kursseja alueellasi.

2. Johda pentua esimerkin kautta (ja palkitse runsaasti).

Uudet pennut ovat erittäin motivoituneita palkinnoista, kuten herkuista, leluista ja fyysisestä hellyydestä. Palkitsemiseen perustuva koulutusohjelma on erinomainen tapa auttaa pentuasi kehittämään tarvitsemansa elämäntaidot. On kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, että liian monet herkut voivat aiheuttaa painonnousua. Varmista, että käytät hyvin pieniä herkkupaloja ja vähennät vähitellen herkkujen määrää, kun pentusi on oppinut sanalliset käskyt. Käytä paljon sanallista kiitosta hyvän käytöksen vahvistamiseksi ja siteenne vahvistamiseksi.

3. Johdonmukaisuus luo tapoja

Kun hankit uuden koiran, on tärkeää aloittaa koulutus heti koiran saavuttua. Se on hyvä tapa tutustua toisiinne ja luoda hyviä tapoja uuteen yhteiseen kotiinne. Kun koulutat pentuasi tarpeilleen, tärkeintä on johdonmukaisuus. Koirien käytös perustuu tottumukseen, joten mitä johdonmukaisempi olet, sitä helpompi niiden on oppia. Kun olet johdonmukainen, selkeä ja lempeä koulutuksessa, autat pentuasi nauttimaan oppimisesta ja rakentamaan itseluottamusta. 

4. Kysy neuvoa ammattilaiselta

Jos olet epävarma pennun kouluttamisesta yksin, ota yhteys asiantuntijaan, joka voi antaa sinulle arvokkaita koulutusvinkkejä. Varmista, että uutta pentuasi kouluttavalla ammattilaisella on luotettavat suositukset ja hän noudattaa ajantasaiseen tieteeseen perustuvia koulutuskäytäntöjä.

5. Pidä hauskaa ja ole kärsivällinen pennun kanssa

Nelijalkaista ystävääsi kouluttaessasi tärkeintä on olla kärsivällinen ja positiivinen. Pentusi oppii samaan aikaan niin paljon uusia asioita maailmasta, että sen voi olla vaikea muistaa kaikkea. PDSA korostaa, että huomauttaminen tai rankaiseminen voi hämmentää pentua ja jopa vahvistaa negatiivista käyttäytymistä, joten virheisiin ei kannata keskittyä lainkaan. Ymmärtäväisyys, rauhallisuus ja rohkaisu ovat paljon parempia tapoja opettaa pentua noudattamaan sääntöjä. 

Uuden koiran kouluttaminen voi olla haastavaa, mutta pienellä kärsivällisyydellä ja positiivisella asenteella se voi olla ihanaa aikaa molemmille!

Tietoja kirjoittajasta

Erin Ollila, kirjoittajan kuva

Erin Ollila

 

Erin Ollila uskoo sanojen voimaan ja siihen, miten viestillä voi välittää tietoa ja jopa muuttaa kohderyhmäänsä. Hänen kirjoituksiaan löytyy kaikkialta internetistä sekä painetussa muodossa. Kirjoituksiin kuuluu haastatteluja, haamukirjoituksia, blogikirjoituksia ja luovaa tietokirjallisuutta. Erin on erikoistunut SEO:hon ja kaikkeen sosiaaliseen mediaan. Hän on valmistunut Fairfieldin yliopistosta luovan kirjoittamisen maisteriksi. Ota yhteyttä häneen Twitterissä @ReinventingErin tai tutustu häneen tarkemmin osoitteessa http://erinollila.com.

 

Tarkistanut tri Aileen Pypers

 

 

 

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »