Miten saan pidettyä koiran haukkumisen aisoissa?

Published by
Min. lukemista

Koiran äänekkyyden kurissapitäminen on tärkeä osa vastuullista koiran omistamista. Liiallinen haukkuminen ärsyttää lisäksi myös naapureita.

Miksi moinen meteli

Ensimmäinen askel ongelman ratkaisussa on ymmärtää, miksi koirat haukkuvat. Jotkut koirat haukkuvat kertoakseen haluavansa jotain. Ne saattavat olla nälkäisiä, janoisia tai haluavat vain leikkiä. Kun haukkuminen ylittää kohtuullisuuden rajat, on koiralle aika opettaa muita tapoja saada huomiota; esimerkiksi koskettamalla käpälällä tai odottamalla oven tai ruokakulhon vieressä.

Leikin aika

Monet koirat haukkuvat nähdessään muita koiria, ja kutsuvat niitä leikkimään. Tämä on aivan normaalia, mutta sinä päätät, mikä on hyväksyttävä haukkumisen määrä, ja päästä koira leikkimään vasta, kun se osaa olla hiljaa.

Yksin kotona

Koirasi voi haukkua myös yksin jätettynä. Kokeile jättää musiikkia soimaan tai radio päälle tutun ihmisäänen korvikkeeksi. Voit myös antaa sille leluja, jotka vaativat pitkäkestoista huomiota ja pitävät koirasi toimeliaana sillä aikaa, kun olet poissa. Hyvä tapa vähentää ahdistumista on antaa koiralle pesemätön vaatekappale tai jotain muuta, mikä tuoksuu voimakkaasti sen perheeltä. Kun tulet kotiin, muista harrastaa reipasta leikkiä ja liikuntaa koirasi kanssa. Se on varmasti kaivannut sinua ja yhteinen leikki on paras tapa uudistaa yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Vartiossa

Yksi yleisimmistä syistä koiran haukkumiseen on varoittaminen. Kun koirasi näkee jonkun lähestyvän taloa, se haukkuu ilmoittaakseen sinulle. Koirasi toivoo silloin sinun selvittävän asian. Jotkut koirat on jalostettu varoitustarkoituksiin ja saatat haluta rohkaista sellaista käyttäytymistä. Anna koirasi haukkua huomion herättämiseksi, mutta vaienna se, kun olet varmistunut, ettei kyse ole tunkeilijasta.

Pysy rutiinissa

Kaikessa koiran kouluttamiseen liittyvässä on tärkeää olla järjestelmällinen. Koirat mukautuvat rutiineihin ja tämä lisää onnistumisen mahdollisuuksia. Olet jo ehkä käynyt tottelevaisuusharjoituksissa pentusi kanssa, ja jos et, niin mikset menisi nyt? Ei ole koskaan liian myöhäistä opettaa uusia temppuja vanhoille koirille ja harjoituksissa voi aina oppia uusia koirankäsittelyyn liittyviä taitoja.

Hiljaa

Yksi tapa opettaa koiralle "hiljaa" -käsky on häiritä sen keskittymistä, kun se haukkuu. Käytä jotain mistä lähtee kova ääni, repisevaa lelua, saadaksesi koiran huomion ja lausu sitten päättäväinen "hiljaa" -käsky. Kun koirasi lopettaa haukkumisen, kehu ja palkitse sitä. Älä koskaan huuda kun haluat sen lopettavan,sillä se voi aiheuttaa ahdistusta ja heikentää oppimista. Koira saattaa myös erehtyä luulemaan, että sinäkin haukut. Huutaminen vain vahvistaa haukkumistaipumusta.

Lopuksi

Koulutus on aina paras tapa korjata koiran käyttäytymistä. Muista kuitenkin, että useimmiten haukkuminen on normaali osa koiran elämää. Sinä puutut haukkumiseen jos se on kohtuutonta ja häiritsevää. Jos haukkuminen jatkuu, eläinlääkärisi tai ongelmakouluttaja voi antaa lisäneuvoja.

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Mini with Chicken

  Hill's&#153; </cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Mini with Chicken (kana) on suunniteltu koirille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka pitää yllä hyvää lihaskuntoa ja tukee elimistön terveyttä. Sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Skin on suunniteltu ehkäisemään ihon kuivumista, hilseilyä ja kutinaa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>