Kissanpennun hampaiden puhkeaminen: Ikäaikajana, merkit ja miten voit auttaa

Julkaisija Christine O'Brien
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Ihmisillä kestää vuosia, että kaikki maitohampaat lähtevät ja pysyvät hampaat puhkeavat, mutta kissanpennuilla tämä prosessi etenee paljon nopeammin. Itse asiassa kissat ovat jo kuuden kuukauden iässä käyneet läpi kahdet hammaskalustot.

Kissanpennun hampaiden puhkeaminen: Ikäaikajana

PDSA:n mukaan kissanpennun maitohampaat puhkeavat kissan ollessa noin kolmen viikon ikäinen. Etuhampaat ja ensimmäiset kulmahampaat tulevat ensimmäisinä, ja muut seuraavat nopeasti peräkkäin. Kun kissanpentu on kuuden viikon ikäinen, sillä pitäisi olla täydet 26 maitohammasta. Kaikki maitohampaat lähtevät 3–4 kuukauden iässä, jolloin niiden tilalle tulevat pysyvät hampaat. Kissanpennulla pitäisi kuuden kuukauden iässä olla kaikki 30 pysyvää hammasta.

Mitä ovat kissanpennun hampaiden puhkeamisen merkit?

Kissanpennun hampaiden puhkeamisen aikana et välttämättä edes tiedä hampaiden lähteneen, ennen kuin näet sellaisen lattialla tai sängyssä. PDSA:n mukaan tämä on normaalia, joten älä ole huolissasi! Useimmat kissanpennut nielevät pikkuhampaansa, mutta tästäkään ei tarvitse huolestua – siitä ei ole niille mitään haittaa.

Saatat myös huomata nämä yleiset merkit kissanpennun hampaiden puhjetessa:

 • Vähentynyt ruokahalu tai varovaisuus ruoan suhteen
 • Liiallinen pureskelu
 • Kipeät, punaiset tai lievästi vuotavat ikenet
 • Pahanhajuinen hengitys
 • Ärtyneisyys
 • Suun koskettelu tassuilla
 • Vähentynyt itsensä nuoleminen

Toisinaan kissanpennuilla voi olla myös itsepintaisia maitohampaita, jolloin jotkut niistä eivät irtoa. Tämä on harvinaista, mutta sitä kannattaa pitää silmällä, sillä kissanpennultasi voidaan joutua poistattamaan joitain hampaita. Toinen mahdollinen ongelma on hampaiden kasvaminen liian lähelle toisiaan, mikä voi lisätä kissan riskiä sairastua iensairauksiin. Ota heti yhteyttä eläinlääkäriin, jos huomaat hampaiden kasvavan ahtaasti, jotta kissasi voi saada nopeasti tarvitsemansa hoidon.

Miten auttaa kissanpentua hampaiden puhkeamisen aikana

Onko kissanpennuilla paljon kipuja hampaiden puhkeamisen aikana? Kun terävät hampaat tunkeutuvat herkkien ikenien läpi, se aiheuttaa väistämättä fyysistä epämukavuutta, mutta PDSA:n mukaan useimmat kissat eivät näytä häiriintyvän siitä liikaa.

Kissanpentusi etsii kuitenkin keinoja lievittää hampaiden puhkeamiseen liittyvää kipua ja ärsytystä. Ne saattavat yrittää käyttää sinua puruleluna, mikä ei ole koskaan hyväksi kummallekaan teistä. Tässäkin tapauksessa, kuten kissan aggressiivisessa leikissä, tarmon suuntaaminen muuhun toimintaan on oikea tapa toimia.

Kilpikonnakuvioinen kissanpentu makaa sinisellä matolla ja leikkii oranssiruskealla köydellä.

Kaupoista saatavat kissanpentujen purulelut ovat yksi vaihtoehto. Näitä ovat mm. kumiset tai pehmeästä muovista valmistetut lelut, joita on helppo pureskella, ja lelut, jotka voi laittaa jääkaappiin. Jotta kissanpentusi pysyisi turvassa, sinun on valvottava sitä, kun se leikkii lelulla, noudatettava aina lelun käyttöohjeita, pidettävä lelua silmällä vaurioiden varalta ja hävitettävä vahingoittuneet lelut välittömästi.

Kissanpentusi saattaa yrittää pureskella huonekalujen jalkoja tai sähköjohtoja. Tämä käytös voi vahingoittaa tavaroitasi, mutta mikä tärkeämpää, se voi olla vaarallista kissallesi. PDSA suosittelee, että kaikki vaaralliset esineet pidetään peitettyinä tai poissa ulottuvilta, jotta estetään tuhoisan pureskelun kissalle mahdollisesti aiheuttamat vammat.

Kissanpennut, joiden hampaat ovat puhkeamassa, saattavat suosia märkäruokaa tai veteen liotettua kuivamuonaa, jos niiden ikenet ovat kipeät. Kun ne saavuttavat aikuisiän, voit harkita niiden ruokkimista kissanruualla, joka on suunniteltu edistämään hyvää suun terveyttä eläinlääkärin suositusten mukaan.

Kissanpentujen hyvän suuhygienian merkitys

Kuten me ihmisetkin, kissat ovat alttiita hammas- ja iensairauksille. Mahdollisista ien- tai hammassairauksien merkkejä ovat Cats Protectionin ja PDSA:n mukaan:

 • Pahanhajuinen hengitys
 • Kipu (kissanpentu saattaa koskea tassuilla suutaan, äännellä tai sen on vaikea syödä)
 • Kompensoivat ruokailutottumukset, kuten pureskelu yhdellä puolella tai pehmeän ruoan suosiminen
 • Vähentynyt ruokahalu
 • Laihtuminen
 • Kuolaaminen
 • Näkyvä hammaskivi
 • Punaiset, kipeät, turvonneet tai vuotavat ikenet
 • Heiluvat hampaat
 • Kasvojen, leuan tai poskien ympärillä oleva turvotus
 • Kiinnostuksen puute hoitoa kohtaan
 • Panostamalla kissanpentusi suun terveyteen jo nuorena voit ehkäistä joitakin näistä ongelmista myöhemmin.

Voit myös auttaa ehkäisemään hammasongelmia ottamalla käyttöön hampaidenhoitorutiinin, johon kuulutvat säännölliset tarkastuskäynnit ja hampaiden harjauksen. Tämä voi pitää terveydenhoitokustannukset alhaisina ja ientulehduksen, parodontiitin ja hampaiden resorption kaltaiset ongelmat loitolla.

Kissanpentusi ei välttämättä kestä hampaiden puhkeamista hyvin, joten varmista, että osoitat sille paljon rakkautta, tukea ja kärsivällisyyttä, kun uudet hampaat asettuvat paikoilleen.

Tietoja kirjoittajasta

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., on Cat Writers' Associationin (CWA) ammattijäsen, STEAM-kouluttaja ja omistautunut kissan vanhempi. Hän kirjoittaa lemmikkieläimistä, koulutuksesta, naisten terveydestä ja STEM-jutuista. Etsi ja seuraa häntä Instagramissa ja Twitterissä @brovelliobrien


Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

LIITTYVÄT ARTIKKELIT

LIITTYVÄT TUOTTEET

 • Hill's PRESCRIPTION DIET t/d with Chicken -kissanruoka

  <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span>Canine t/d™ -ruoka auttaa ylläpitämään suuhygieniaa. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + DENTAL Adult with Chicken -kissanruoka

  Edistyksellistä ravintoa, viisi tärkeää hyötyä terveydelle
  Buy Now »
 • MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Feline Kitten with Turkey

  Pidä kissanpentusi tyytyväisenä Hill'sin™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Tender Chunks in Gravy with Turkey (kalkkuna) -annospussiruuan avulla. Jokainen annospussi sisältää täydellistä ravintoa, jossa vitamiinit ja mineraalit ovat juuri oikeassa suhteessa. Ruoka auttaa pitämään kissanpennun terveenä ja hyväkuntoisena. <BR><BR><B>Tärkeimmät vaikutukset</B> <LI>Äidinmaidostakin saatava tärkeä ravintoaine DHA auttaa kissanpentuja oppimaan ja kehittymään. <LI>Ainutlaatuinen immuunijärjestelmää tukeva koostumus sisältää tehokkaan yhdistelmän antioksidantteja ja vitamiineja, jotka yhdessä ylläpitävät pennun immuunijärjestelmää. <LI>Sisältää runsaasti E- ja C-vitamiineja. Terveydelle välttämättömät vitamiinit auttavat kissanpentua kehittämään vastustuskykyä. </LI>
  Buy Now »