Onko kissani aggressiivinen? Milloin leikin aggressiivisuus ylittää rajan?

Julkaisija Amy Shojai, CABC
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissojen ystävänä olet varmasti nähnyt kissojen leikkivän aggressiivisesti, ja sinulla on siitä naarmuja todisteena. Saatat kuitenkin joskus miettiä: Onko kissani liian aggressiivinen?

Kissan leikki näyttää aggressiiviselta. Kissat käyttävät hampaitaan ja kynsiään leluihin ja leikkikavereihinsa – ja nilkkoihisi. Joskus viaton leikki ylittää aggressiivisuuden rajan, ja hauskat leikit voivat muuttua vaarallisiksi, vaikka kissasi ei tarkoittaisikaan pahaa. Opi tunnistamaan kissojen erilaiset aggressiivisuuden tyypit ja estämään kissojen teräviä kynsiä aiheuttamasta vammoja.

Miten kissat leikkivät

Kissanpennut oppivat leikin kautta olemaan vuorovaikutuksessa maailman, muiden kissojen ja ihmisten kanssa. Ne myös harjoittelevat leikin avulla aikuisuudessa tarvittavia taitoja, kuten metsästystä. Aktiivisuus pitää kaikenikäiset kissat kunnossa, ja leikki myös lievittää stressiä ja polttaa energiaa.

Pennut alkavat leikkiä esineiden, ihmisten ja muiden kissojen kanssa noin neljän viikon iässä. Seuraavaksi muutamia yleisiä kissojen tapoja leikkiä:

 • Vainoaminen. Kissat väijyvät piilossa ja kyyristyvät lähelle maata valmiina hyppäämään esiin ja hyökkäämään. Ne astelevat usein takatassuillaan "kiihdyttääkseen" hyökkäystä varten.
 • Hyökkäys. Kissat hyppäävät eteenpäin saadakseen esineen (tai varpaasi) kiinni etutassuillaan. Ne saattavat heittäytyä kyljelleen, tarttua leluun etutassuillaan ja "potkia" sitä takatassuillaan.
 • Kurottelu ja tunnusteleminen. Reiät houkuttelevat kissan tassuja tutkimaan piilotettuja aarteita. Kissat harrastavat myös painovoimakokeiluita pudottelemalla tassuillaan esineitä pöydiltä.
 • Varpaillaan liikkuminen. Ne pörhistävät turkkiaan ja niiden häntä käyristyy alaspäin, mikä osoittaa pelokasta tai aggressiivista käyttäytymistä. Ne vetävät korviaan taaksepäin, käyristävät selkäänsä ja lähestyvät ihmisiä, lemmikkejä tai leluja sivuttain.
 • Taisteluleikit. Kissat jahtaavat, painivat ja purevat piilotetuin kynsin ja hampain.

Sosiaalisten leikkien huippu saavutetaan noin kolmen kuukauden iässä, ja sen jälkeen leikkien painopiste siirtyy esineisiin. Neljän ja yhdeksän kuukauden ikäiset kissat pitävät metsästystä jäljittelevistä leikeistä. Aikuiset kissat leikkivät edelleen, mutta usein rauhallisemmin.

Onko kissani aggressiivinen?Raidallinen kissa näykkii omistajansa kättä sylissä istuessaan

Koirat ääntelevät leikin aikana, mutta kissat ovat yleensä hiljaa, joten kaikenlainen ääntely voi osoittaa, että leikki on ylittämässä rajan. Rajukaan leikki ei ole ongelma, jos keskenään leikkivät kissat pysyvät rauhallisina.

Jos kissasi leikki on muuttumassa aggressiiviseksi, joitakin seuraavista käyttäytymistavoista saattaa esiintyä:

 • Kurottelu tai iskeminen kynnet esillä.
 • Erittäin litistyneet korvat.
 • Käyristynyt selkä ja jäykistyneet jalat.
 • Pörhistynyt turkki ja häntä.

Saatat myös huomata aggressiivista ääntelyä, kuten:

 • Kissa sylkäisee yllättyneenä.
 • Kissa sähisee (usein pelokkuuden ja puolustautumisen merkki).
 • Kissa murisee tai sylkee varoituksena lähestyvästä hyökkäyksestä.

Kiinnitä huomiota ääntelyyn määrittääksesi, milloin leikki on ylittänyt rajan, ja puutu asiaan erottamalla toinen tai molemmat kissat tilanteesta.

Aggressiivisuuden tyypit

Battersea Cats Home-järjestön mukaan kissat eivät ole luonteeltaan aggressiivisia. Aggressiivisuus on kommunikaation muoto ja tapa ilmaista tunteita. Yleisiä syitä ovat:

 • Reviiriin kohdistuva aggressiivisuus. Tämä kohdistuu eläimeen tai henkilöön, joka tunkeutuu kissan reviirille. Kissat saavuttavat sosiaalisen kypsyytensä kahden ja neljän vuoden iässä ja ne voivat alkaa tuntea olonsa tarpeeksi itsevarmaksi vaatiakseen omaa tilaansa, vaikka ne olisivat aiemmin tulleet hyvin toimeen muiden kissojen kanssa. Kissat myös puolustavat omaa reviiriään tuntemattomilta kissoilta.
 • Toisaalle kohdistettu aggressiivisuus. Tämä on tavallista, kun sisäkissa huomaa ulkona olevan kohteen eikä pääse sen luokse. Ne voivat sitten suunnata tämän aggression sinua tai muita kodin kissoja kohtaan, jotka lähestyvät niitä niiden ollessa tässä kohonneessa tunnetilassa.
 • Pelkoon liittyvä agressiivisuus. Ei-toivottu kissan käsittely voi laukaista pelkoa tai ärtymystä, mikä voi aiheuttaa "jätä minut rauhaan" -puremia. Näin voi tapahtua, kun kissa tuntee itsensä uhatuksi tai häirityksi, esimerkiksi kun sitä silitellään liikaa, sitä pidetään tahtomatta sylissä, nostetaan tai pakotetaan epämieluisaan asentoon.
 • Kipu tai sairaus. Huonosti voiva tai kivuista kärsivä kissa voi yrittää suojella itseään, koska siihen sattuu. Ota yhteyttä eläinlääkäriin varmistaaksesi kissasi terveys, jotta se voisi olla taas tyyväinen ja onnellinen.

harmaa kissa leikkii sinisellä narun päässä olevalla lelulinnulla

Miten käsitellä aggressiivisuutta

Syystä riippumatta sinun on osattava käsitellä aggressiivisesti käyttäytyvää kissaasi.

Pennut oppivat tärkeitä sosiaalisia käyttäytymistapoja, kuten kuinka kovaa ne voivat purra ja käyttää kynsiään, leikkiessään muiden pentujen kanssa. Jotta leikin aggressiivisuuden riski ei kasvaisi liian suureksi, adoptoi vain vähintään kahdentoista viikon ikäisiä pentuja. Kahden kissanpennun adoptointi yhdessä voi auttaa kumpaakin pentua oppimaan puremisen ja kynsimisen käytännöt yhdessä. Hyvin sosiaalinen aikuinen kissa voi myös opettaa nuorille kissoille oikeat rajat.

Kun leikit kissasi kanssa, vältä käsiesi tai jalkojesi käyttämistä kissojen leluina. Käytä kissanleluja tai vapojen päässä roikkuvia houkuttimia niiden energian ohjaamiseksi pois sinun kimpustasi. Jos leikki muuttuu rajuksi, pidä pari minuutin tauko, jotta kissa rauhoittuu, ja yritä suunnata kissan huomio ruoka-astiaan.

Battersea Cats Home suosittelee välttämään yritystä kissan käytöksen fyysiseen korjaamiseen, sillä se voi itse asiassa lisätä kissan ahdistusta ja turhautumista, mikä voi pahentaa aggressiivisuutta. Yritä sen sijaan saada niiden huomio puoleesi esimerkiksi napsauttamalla kieltäsi. Tämä keskeyttää niiden käyttäytymisen, jolloin voit ohjata niiden huomion muihin kohteisiin. Tässä on muutamia muita nopeita vinkkejä:

 • Vältä pitkää katsekontaktia, sillä kissat saattavat kokea sen uhkaavana.
 • Tarkkaile kissasi kehonkieltä ja muita merkkejä, jotka varoittavat lähestyvästä aggressiivisuudesta. Lopeta silittely heti, kun huomaat kissan tuntevan olonsa epämukavaksi. Keskity hengitykseesi pysyäksesi rauhallisena ja odota, että kissa rentoutuu. Houkuttele kissa pois huonekaluilta, portailta tai käytäviltä leluilla tai herkuilla, jotta voit kulkea ohi.
 • Kun kissat eivät tule toimeen keskenään, käytä feromonisuihkeita ja muita rauhoittavia tuotteita niiden jännityksen lievittämiseksi. Varusta kotisi leluilla, ruoka-asemilla ja kiipeilypuilla, jotka on levitetty mahdollisimman laajalle alueella, jotta konflikteja ei syntyisi.
 • Puutu kissojen välisiin meluisiin leikkeihin, sillä kissojen valitukset ovat merkkejä aggressiivisuudesta. Jos kissat jatkavat tappelua, erota ne toisistaan vähintään 24 tunniksi, ennen kuin saatat ne uudelleen yhteen.

Kissat, jotka raapivat verille, repivät turkkia, terrorisoivat muita lemmikkejä tai pelottelevat sinua, vaativat ammattilaisen apua. Käänny eläinlääkärin puoleen kysyäksesi käyttäytymisasiantuntijan apua. Syyn ymmärtäminen ja siihen puuttuminen voi ehkäistä ongelmia ja auttaa sinua ja kissaasi elämään jälleen rauhallista yhteiselämää.

Tietoja kirjoittajasta

Amy Shojai

Amy Shojai, CABC

Amy Shojai, CABC, on sertifioitu eläinten käyttäytymiskonsultti ja kansallisesti tunnettu lemmikkieläinten hoidon ja käyttäytymisen asiantuntija. Hän aloitti uransa eläinlääkintäteknikkona ja on palkittu kirjoittaja, joka on kirjoittanut yli 35 lemmikkieläimiä käsittelevää kirjaa.

 

Tarkistanut Tri Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »