Milloin kissat lakkaavat kasvamasta? Kissanpennun kasvuopas

Milloin kissat lakkaavat kasvamasta?
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissanpennun hankkiminen on aina jännittävää aikaa, ja kissanpennun kehittyminen söpöstä pallerosta kauniiksi, tyylikkääksi kissaksi on mielenkiintoista seurattavaa. Koska monet kissat säilyttävät nuorekkaan käytöksensä pitkälle aikuisuuteen asti, saatat miettiä, milloin kissat lakkaavat kasvamasta ja missä iässä kissat ovat täysikasvuisia?

Milloin kissat ovat täysikasvuisia?

Eräänä päivänä kotonasi juoksentelee pieni kissanpentu, ja ennen kuin huomaatkaan, se on jo iso kissa. Ihan kuin ne kasvaisivat yhdessä yössä, mutta kissat käyvät läpi kuusi elämänvaihetta, kuten International Cat Care selittää CatCare for Life -aloitteessaan. Yksi tapa määrittää, milloin kissasi on täysikasvuinen, on katsoa, mihin ikäluokkaan se kuuluu:

  • Kissanpentu (0–6 kk)
  • Nuori (7 kk – 2 vuotta)
  • Aikuinen (3–6 vuotta)
  • Ikääntynyt (7–10 vuotta)
  • Seniori (11–14 vuotta)
  • Iäkäs seniori (yli 15 vuotta)

Aivan kuten ihmislastenkin, myös kissanpentujen kehitysvaiheet lasketaan viikoissa ja kuukausissa kahden vuoden ikään asti.

Minkä ikäisinä kissat lakkaavat kasvamasta?

Noin vuoden ikäisenä kissasi on täysikasvuinen. Kissat siirtyvät nuoruusvaiheesta aikuisvaiheeseen. Voit ajatella, että kissasi on teini-ikäinen, nuori parikymppinen, joka on täynnä energiaa ja tarmoa.

Iso Maine coon makaa harmaalla sohvalla.Kissasi kehittyessä aikuiseksi eläinlääkäri voi auttaa sinua määrittämään sen ihannepainon ja tehdä sille terveyttä tukevan ateriasuunnitelman. Voitte yhdessä muokata tätä suunnitelmaa kissasi siirtyessä kuhunkin uuteen elämänvaiheeseen. On tärkeää käydä eläinlääkärillä näiden perusarvojen määrittämiseksi, jotta voit pitää silmällä kissasi hyvinvointia sen ikääntyessä. Säännöllisillä tarkastuksilla voidaan myös seurata kissan painoa ja kehon kuntoa. Kissan pitäminen hoikkana koko sen elämän ajan auttaa sitä elämään pidempään ja pienentää sen riskiä sairastua tiettyihin sairauksiin, kuten diabetekseen.

Rotukissat ja sekarotuiset kissat

Valtaosa kissoista on niin sanottuja lyhyt- tai pitkäkarvaisia kotikissoja tai sekarotuisia. Sekarotuiset ovat kauniita, ainutlaatuisia kissoja, jotka eivät ole mitään tiettyä rotua. Vaikka maailmassa on kymmeniä eri kissarotuja, niiden koko ei vaihtele läheskään yhtä paljon kuin koirarotujen. Keskimääräinen kissa painaa noin 4 kiloa. Maine coon on suurin kissarotu, ja urokset voivat painaa jopa 10 kiloa ja kasvaa 40 cm korkeiksi! Sen sijaan pienin kissarotu, singapura, painaa enintään 3,5 kiloa. Sen lisäksi, että singapura on pienikokoinen, se myös saavuttaa aikuisuuden myöhemmin, noin kahden vuoden iässä.

Rotukissat ovat yleensä alttiimpia terveysongelmille, koska ne ovat sisäsiittoisia. Jos siis päätät haluavasi rotukissan, varmista aina, että olet tutkinut, mitä terveysongelmia niillä voi olla, ja valitse aina kasvattaja, joka tekee kaikki asianmukaiset terveystestit. Vältä kissoja, joilla on vartalon ääripiirteitä, kuten hyvin lyhyt kuono, pienet jalat tai karvattomuus. Näiden kissojen elämänlaatu voi olla hyvin huono fyysisten ominaisuuksien vuoksi.

Jos olet kasvattanut kissasi kissanpennusta tai nuoruusvaiheesta lähtien, sinulla on melko hyvä käsitys sen luonteesta ja sosiaalis-emotionaalisista tarpeista. Tunnet myös niiden lempitorkkupaikan ja lempilelun. Kissasi kasvaessa on tärkeää myös varmistaa, että sen ateriat ovat tasapainoisia ja ravitsevia ja että ne on suunniteltu sen ikäryhmälle, jotta se saa tarvitsemansa vitamiinit ja ravintoaineet. Eläinlääkäri auttaa sinua valitsemaan sopivimman ruoan kaikkiin kissasi elämänvaiheisiin.

Tietoja kirjoittajasta

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, Ph.D., on palkittu kirjailija, toimittaja ja pitkäaikainen kissanomistaja. Hän on Cat Writers' Associationin (CWA) ammattijäsen ja on kirjoittanut alan johtaville yrityksille ja organisaatioille, kuten What to Expect When You're Expecting ja NIU STEM Read. Instagramissa ja Twitterissä Christinen löytää nimellä @brovelliobrien

  

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS