Kissan hilse – syyt ja hoito.

min luku

Punaturkkinen kissa on omistajansa sylissä. Kissa näyttää terveeltä ja valppaalta

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Oletko huomannut, että kissallasi on kuiva ja hilseilevä iho? Pieni määrä hilsettä on tavallista ihon uusiutumisen kannalta, mutta kun hilse näkyy selvästi, jotain muuta saattaa olla sen taustalla. 

Kissoille kertyy hilsettä kahdesta syystä. Saattaa olla, että kissallasi on normaali määrä hilsettä, mutta se ei nuole sitä pois. Vaihtoehtoisesti sillä voi olla epätavallisen paljon hilsettä, koska taustalla on jokin syy. Katsotaanpa, miksi näin saattaa tapahtua ja mitä voit tehdä asialle.

Normaalin hoidon puute

Kissat ovat vaativan siistejä, ja ne käyttävät usein useita tunteja päivässä nuollen itseään ja pitäen turkkinsa ja ihonsa huippukunnossa. Kaksi pääasiallista asiaa voivat häiritä tätä fyysisesti: ylipaino ja kipu, esimerkiksi niveltulehdus. Jos kissasi on ylipainoinen, mikä on valitettavan yleistä nykyään, se ei välttämättä pääse fyysisesti käsiksi kaikkiin tarvittaviin paikkoihin. Tämä vaikuttaa yleisimmin takaosaan.

Kroonisen kivun vaikutus normaaliin kissan itsensä nuolemiseen riippuu siitä, mihin kehon osaan kipu kohdistuu. Kun kissat ikääntyvät, monille tulee tulehdus niveliin, kuten lonkkiin, kyynärpäihin ja hartioihin. Tällainen kipu vaikeuttaa kissojen niihin upeisiin asentoihin pääsemistä, joita olemme tottuneet näkemään kissoiltamme, joten iho ja kuolleet karvatupot alkavat kerääntymään.

Taustalla olevat syyt, jotka aiheuttavat hilseen kertymistä

 • Allerginen ihosairaus. Kissat voivat olla allergisia ympäristölle (atooppinen ihottuma), kuten siitepölylle ja ruohoille, sekä tietyille ruoan ainesosille. 

   

 • Loiset. Kirput ja tietyt punkit voivat aiheuttaa ärsytystä ja hilseen muodostumista. Jotkut punkit tarttuvat myös ihmisiin, joten varo merkkejä itsessäsi tai lapsissa.

 • Ihoinfektiot, joko bakteeri- tai sieni-infektiot, voivat aiheuttaa hilseilyä.

 • Muut sairaudet, kuten munuaissairaus tai kilpirauhasen liikatoiminta, voivat aiheuttaa ihon ja turkin kunnon heikkenemistä.

   

 • Aliravitsemus. Jos eläin on aliravittu, iho on ensimmäisiä asioita, jotka kärsivät.

Mitä sinun pitäisi tehdä, jos kissallasi on hilsettä?

Sinun ei ehkä tarvitse tehdä mitään muuta kuin hoitaa kissaasi enemmän ja katsoa, paraneeko tilanne. Ota kuitenkin yhteyttä eläinlääkäriin, jos kissasi:

 • Vaikuttaa huonovointiselta tai sen käytös on muuttunut.

 • Hoitaa itseään liikaa.

 • Raapii paljon tai vaikuttaa kutisevalta.

 • Juo tavallista enemmän.

 • On liikalihava.

 • Sen turkki irtoilee tai sillä on kaljuja laikkuja tai rupia.

 • Kärsii kutiavasta ihosta samaan aikaan, kun sinulla tai jollakin perheenjäsenelläsi on myös kutiava iho, sillä jotkin kissojen hilseilyn syyt voivat tarttua ihmisiin.

Eläinlääkäri voi haluta tehdä joitakin kokeita, jotta voidaan selvittää hilseilyn tarkka syy, ja suositella hoitoa tulosten perusteella. Kyse voi olla loisista tai infektiosta, jotka on helppo hoitaa, tai he voivat löytää jonkin muun sairauden, joka vaatii hoitoa. Eläinlääkäri voi myös suositella ruoan vaihtamista, jotta voidaan sulkea pois ruoka-aineallergia tai selvittää, hyötyykö kissasi sellaisesta ruoasta, joka on suunniteltu optimaalista ihon ja turkin terveyttä varten. Näissä ruoissa on runsaasti omegaöljyjä ja antioksidantteja ja juuri oikea mineraalitasapaino ihon terveyden kannalta sekä hyvälaatuista proteiinia.

Lyhyesti sanottuna pieni hilseily ei luultavasti ole syy huoleen, mutta jos se jatkuu tai lisääntyy, eläinlääkäriin meno on aina hyvä ajatus. On aina parempi katsoa kuin katua.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA