Kuinka paljon kissasi pitäisi painaa? Kissojen terve paino

min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Hoikkana pysyminen pidentää todistetusti sekä ihmisten että eläinten elämää, ja sillä on paljon terveyshyötyjä. Monet omistajat miettivät, kuinka paljon kissan pitäisi painaa. Kissan terve paino riippuu monista asioista, kuten iästä ja rodusta. Kyse ei ole niinkään siitä, kuinka paljon kissasi painaa, vaan painon ja niin sanotun Body Condition Score (BCS) -kuntoluokitusarvon seurannasta.

Kuntoluokituspisteet – Body Condition Score (BCS)

Kissat eivät yleensä vaihtele kooltaan läheskään yhtä paljon kuin koirat, mutta joitakin eroja on kuitenkin havaittavissa. Usein sanotaan, että "keskivertokissa" painaa neljä kiloa, mutta nykyään vaihtelu on suurempaa. Vaikka neljä kiloa olisi joillekin kissoille ylipainoa, se olisi alipainoa esimerkiksi aikuiselle Maine coon -kissalle.

Kissasi terve paino voidaan parhaiten arvioida tarkastelemalla kissan kuntoluokituspisteitä. Kuntoluokituspistemäärä on 5 tai 9, asteikosta riippuen. Meidän asteikkomme on 1–5, jossa

  • 5 tarkoittaa liikalihavaa. Paksu rasvakerros vaikeuttaa kissan kylkiluiden löytämistä. Polvien kaltaisia luisempia alueita peittää kohtalainen tai ohut rasvakerros.

     

  • 4 tarkoittaa ylipainoista. Kylkiluita ja luisempia alueita on vaikea tuntea paksun rasvakerroksen vuoksi.

  • 3 tarkoittaa ihanteellista. Voit helposti tuntea kissasi kylkiluut, mutta niitä peittää pieni rasvakerros. Myös luisilla alueilla on vain pieni rasvakerros.

  • 2 tarkoittaa alipainoista. Kylkiluita peittää vähäinen rasva, ja kylkiluut ovat nähtävissä ilman lemmikin koskettamista.

  • 1 tarkoittaa erittäin alipainoista. Kissan kylkiluiden ympärillä ei ole rasvaa, ja ne näkyvät silmin katsottaessa. Myös luiset alueet ovat näkyvissä, eikä niissä ole merkkejä rasvasta.

Kysy eläinlääkäriltäsi kissasi kuntoluokituksesta tietääksesi, onko sen paino ihanteellinen. Kun olet tottunut kuntoluokituksen arviointiin, huomaat, että teet sitä alitajuisesti silittäessäsi kissaasi. Kissoille ei ehkä ole yhtä ihannepainoa, mutta painon seuranta on tärkeää.

Miksi terve paino on niin tärkeää kissallesi?

Painon ja kuntoluokituksen seuranta on tärkeää koko elämän ajan. Painonnousu ja -lasku ovat molemmat mahdollisia sairauden merkkejä, ja joskus ne ovat ensimmäinen ongelmista hälyttävä asia.

Kissanpennun punnitus parin viikon välein kertoo sinulle ja eläinlääkärillesi, kasvaako kissanpentu kunnolla ja terveellä vauhdilla. Kuukausittaiset painontarkastukset kissan loppuelämän ajan auttavat sinua havaitsemaan suuntaukset jompaan kumpaan suuntaan ennen kuin tilanne karkaa käsistä.

Paino voi nousta helposti kastraation jälkeen tai kissan ikääntyessä, ja koska se on yleensä asteittaista, sitä voi olla vaikea havaita, jos et punnitse kissaasi säännöllisesti. Painonnousua on paljon helpompi ehkäistä kuin painoa on pudottaa, joten paras tapa on seurata sitä ja muuttaa annosmääriä tai ruokaa tarpeen mukaan.

Toisaalta laihtuminen voi olla tärkeä varoitusmerkki terveysongelmista, kuten munuais- ja sydänsairauksista, syövästä tai diabeteksesta. Jotkin sairaudet voivat olla jo pitkälle edenneitä ennen kuin kissasi osoittaa kliinisiä oireita, joten painonpudotuksen havaitseminen varhaisessa vaiheessa ja avun saaminen voivat pelastaa kissasi hengen.

On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että kaikille kissoille ei ole olemassa yhtä oikeaa painoa. Keskustele eläinlääkärisi kanssa kissasi oikeasta painosta ja kuntoluokituksesta ja tee sitten voitavasi pitääksesi paino terveenä. Pitämällä kissasi hoikkana parannat sen terveyttä ja onnellisuutta ja saat elää mahdollisimman pitkään nelijalkaisen ystäväsi kanssa.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA