Valitse sisäkissaksi sopiva kissa

Julkaisija Christine O´Brien
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kun asut lemmikin kanssa, asunto ei olekaan enää pelkästään sinun. Siksi sinun pitääkin valita tarkasti elämäntapoihisi ja asuintiloihisi parhaiten sopiva kissa. Jos asut ahtaasti, on tärkeä tietää, mitkä kissat soveltuvat kerrostaloasuntoon parhaiten.

Jotkin kissat viihtyvät pienemmissä tiloissa (eikä sitä voi aina päätellä kissan koosta), kun taas toiset, esimerkiksi energisemmät rodut, tarvitsevat enemmän tilaa.

Seuraavat rodut soveltuvat erinomaisesti sisäkissoiksi, mutta muista varmistaa, että valitsemasi kissaystävä sopii sinulle myös muilta ominaisuuksiltaan.

Pienet asunnot

Jos asut ahtaasti karvaisen perheenjäsenesi kanssa, etsi kissaa, jolla on rauhallinen temperamentti ja joka on mielellään jatkuvasti ihmisvanhempansa lähellä.

ragdoll with bright blue eyes

Persialaiskissat ovat yksi suosituimmista kissaroduista. Cat Fanciers' Association -järjestön mukaan ne soveltuvat hyvin sisäkissoiksi, koska niiden luonne on rauhallinen ja sopeutuvainen. Jos saat seuraa, persialaiskissa seuraa tyynesti tapahtumia eikä häiritse vieraitasi. Persialaiskissan kanssa kannattaa kuitenkin varautua tavallista suurempiin eläinlääkärilaskuihin, sillä tällä rodulla on taipumusta terveysongelmiin. Ragdoll on myös hyvä valinta, koska suuresta koostaan huolimatta se on sosiaalinen ja rento. Kissa ei siis hermostu, vaikka oletkin jatkuvasti lähellä. Lyhytkarvainen vaihtoehto on burma. Se on ystävällinen ja tulee hyvin toimeen lasten ja koirienkin kanssa.

Keskikokoisista suuriin asuntoihin

Energiset kissat tarvitsevat tilaa juoksennella ja yksin viihtyvät kissat pitävät tilavammista asunnoista, joissa ne voivat vetäytyä omaan rauhaansa.Siamilainen on hauska ja uskollinen rotu (mutta raapii mielellään, joten tutustu omatekoisiin raapimispuuideoihin.) Siamilaisesta lähtee ääntä, joten suurempi asunto on omiaan pitämään äänentason hallinnassa. Muita suuremmissa tiloissa viihtyviä rotuja ovat venäjänsininen, joka leikkii mielellään noutoleikkejä, sekä puhelias bengali, joka pysyy energisenä koko elämänsä ajan – ja näyttää leopardilta!

Löytökissan adoptointi

Kysy paikallisesta löytöeläintalosta, minkärotuisia ja minkälaisia kissoja heillä on. Joidenkin rotukissojen luonne voi olla paremmin ennakoitavissa, mutta sekarotuisen kissan adoptointi voi olla aivan yhtä hyödyllistä ja sekarotuisilla on yleensä myös vähemmän perinnöllisiä terveysongelmia. Usein pääasiallisen rodun piirteet korostuvat eniten, mutta löytöeläintalossa pääset näkemään, miten kissa toimii tietyssä ympäristössä. Usein löytöeläintalossa kissat saavat leikkiä ja liikkua suuremmissa huoneissa. Näet, miten kissa reagoi ympäristöönsä ja voit päätellä, miten se viihtyisi omassa kodissasi. Jos se pysyttelee seinien lähellä ja piiloutuu suojaisiin paikkoihin, se soveltuu todennäköisesti paremmin pienempään asuntoon. Jos kissa sen sijaan viilettää ympäri huonetta ja kiipeilee kaikkialle, se on seikkailumielinen ja luultavasti haluaisi mieluiten suuremman kodin, jossa sillä on tilaa tutkimusretkille. Minkä kissan sitten päätätkin adoptoida, voit auttaa sitä sopeutumaan ympäristöönsä huolehtimalla sen tarpeista.

Russian blue cat with green eyes lies on side.

Kotisi valmistelu kissaa varten

Loft-tyyppisessä asunnossa, jossa on paljon ikkunoita, kissalle tarjoutuu monia vaihtoehtoja juosta, hyppiä ja katsella ikkunoista. Pienessä ja kodikkaassa asunnossa puolestaan on paljon paikkoja käpertyä nokosille. Neliömetreistä riippumatta kissasi tarvitsee omaa tilaa (kuten sinäkin). Kuten VetStreet toteaa, kissat pitävät pienistä paikoista, jonne ne voivat käpertyä ja tuntea olonsa turvalliseksi. Jos siis asuntosi on suuri, on erityisen tärkeää antaa kissalle paikkoja, jotka se kokee omikseen. Voit vaikka sijoittaa strategisesti pari pahvilaatikkoa, järjestää nurkan kaapistasi tai pöydän alta tai oman kissanpedin.

Kiinnitä erityisesti huomiota siihen, kuinka monesta ikkunasta kissa pääsee katsomaan ulos. Ellei asunnossa ole paljon ikkunoita, parveke tai pation ovi on myös hyvä katselupaikka kissalle. (Kissan turvallisuuden takaamiseksi pidä parvekelasit ja pation ovet kiinni, jotta kissa ei pääse putoamaan tai juoksemaan omille teilleen.) Jos ikkunat tai ovet avautuvat vilkkaalle kadulle tai viheralueelle, jossa on puita, kukkia ja lintuja, lemmikilläsi on varsinaiset kissanpäivät!

Kissankarvat on helpompi siivota esimerkiksi puulattialta kuin kokolattiamatolta, mutta lattia on lakaistava säännöllisesti. Jos valitset kovan lattian, varmista, että kisullasi on paljon pehmeitä nukkumapaikkoja asunnossa. Voit hankkia esimerkiksi lokoisan sohvan, divaanin tai nojatuolin (tietysti tarpeeksi suuren sekä sinulle itsellesi että kissalle). Lemmikkivauvasi haluaa jakaa vuoteesi, joten tarvitset suuria, pehmeitä tyynyjä ja paljon peittoja.

Ennen kuin sitoudut vuokrasopimukseen, varmista vuokranantajalta, että asunto varmasti soveltuu lemmikeille. Vuokrasopimuksen pienenkin präntin lukeminen on velvollisuutesi lemmikinomistajana. Joskus vuokranantajat ja välitystoimistot vaativat lemmikkitakuun mahdollisten vahinkojen varalta, etkä halua ikäviä yllätyksiä.

Kun valitset tottumuksiisi parhaiten sopivan asunnon ja sinne sopivimmat kissat, sekä sinä että nelijalkaiset kämppiksesi elätte onnellisina!

Tietoja kirjoittajasta

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien on kirjoittaja, äiti ja pitkäaikainen kissanomistaja, jonka kaksi venäjänsinistä hallitsevat kotia. Hänen tekstejään julkaistaan myös sivustoilla What to Expect Word of Mom, xoJane, Fit Pregnancy ja Care.com, joilla hän kirjoittaa lemmikeistä ja perhe-elämästä. Instagramissa ja Twitterissä hänet löytää nimellä @brovelliobrien

 

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.