Tärkeä tietää, kun adoptoit kissan

Julkaisija Jean Marie Bauhaus
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Jos aiot ottaa kissan, harkitse kodittoman kissan adoptointia sen sijaan, että hankkisit sen kasvattajalta. Adoptoimalla annat kodin kodittomalle kissalle. Adoptiomaksuun yleensä sisältyy terveystarkastus, rokotukset ja sterilointi tai kastraatio, jotka kaikki tehdään yleensä ennen kissan luovuttamista adoptioon. Monet löytöeläinkodit myös arvioivat kissan ominaisuuksia, kuten temperamenttia, ennen kuin antavat sen luovutukseen. Siten ne voivat auttaa valitsemaan kotiisi, persoonallisuuteesi ja elämäntapoihisi sopivan kissan. Löytökissoja on myös tarjolla monenlaisia, nuorista vanhoihin, pitkäkarvaisista lyhytkarvaisiin, eri värisiä, eri turkkikuvioita ja eri temperamentteja. Monissa löytöeläintaloissa on myös rotukissoja. Kissoja voi olla valittavana myös niin paljon, että löytöeläintalo voi tuntua myös hieman hämmentävältä paikalta. Näiden ohjeiden avulla voit rajata päätöstäsi ja valita sopivimman yksilön.

Pohdi elämäntapojasi

A small tabby kitten lies on ground pawing at fuzzy cat toy.Ennen kuin adoptoit kissan, on hyvä pohtia, millaisia piirteitä toivot uudelta kisultasi. Siksi on tärkeä miettiä omia elämäntapojasi ja persoonallisuuttasi. Teetkö kokopäivätöitä kodin ulkopuolella, matkusteletko paljon tai osallistutko iltarientoihin? Jos se kuulostaa tutulta, sinun kannattaa valita itsenäinen, rauhallinen kissa. Seurallinen sylissä viihtyvä kissa saattaa tulla yksinäiseksi, jos sen ihmisystävä on aina muualla.

Erittäin seurallinen tai energinen kissa soveltuu ”kotihiirelle”. Riehakas kissanpentu vaatii puolestaan perheeltään aikaa ja kärsivällisyyttä, kun se säntäilee ympäri taloa, heittelee leluja ympäriinsä ja hyökkäilee leikkisästi sormien kimppuun. Jos etsit kissasta kaveria sohvalle pitkän päivän päätteeksi, kannattaa adoptoida hiljainen ja lempeä kissa.

Mieti myös perhettäsi. Jos sinulla on esimerkiksi pieniä lapsia tai muita eläimiä, kannattaa etsiä rento, ystävällinen kissa, joka on tottunut lapsiin ja muihin eläimiin. Voi myös olla paras etsiä vanhempi kissa, ellet pysty tarjoamaan jatkuvaa valvontaa. Kissanpennut, niin suloisia kuin ovatkin, ovat myös hauraita ja voivat satuttaa itsensä pienten käsien otteessa tai kärsimättömien vanhempien eläinten seurassa.

Kissan ominaisuudet

Kissaa adoptoitaessa on pohdittava monia seikkoja. Tässä muutamia tärkeimmistä:

  • Pentu vai aikuinen kissa.  Kissanpentuja on vaikea vastustaa ja oletkin ehkä jo ehtinyt mieltyä pentuun. Muista pitää mielessä, että pennut ovat erittäin energisiä ja vaativat paljon aikaa ja kärsivällisyyttä. Kissanpennun temperamenttia voi olla vaikea ennustaa sillä se muuttuu kissanpennun varttuessa aikuiseksi. Jos toivot kissallasi olevan tietynlaisia luonteenpiirteitä, on sinun paras valita täysikasvuinen kissa. Vanhemmat kissat ovat yleensä rauhallisempia ja ne ovat yleensä jo oppineet sisäsiisteiksi, sosialisoituneet ja tottuneet asumaan ihmisten kanssa. Pidä myös mielessä, että kissanpennut kasvavat paljon nopeammin kuin ihmisvauvat. Useimmat kissanpennut aikuistuvat vuoden kuluessa.
  • Temperamentti ja persoonallisuus.  Haluatko mieluummin ystävällisen ja seurallisen kissan vai enemmän itsekseen viihtyvän? Pitääkö sen tulla toimeen lasten ja muiden lemmikkien kanssa vai onko se ainoa kissa? Haluatko energisen ja leikkisän vai rauhallisemman ja rennomman kissakaverin? Haluatko kissan pitävän ääntä itsestään vai olevan mieluummin hiljainen? Näillä piirteillä on suurempi merkitys yhteiselämänne onnistumisen kannalta kuin pinnallisilla ominaisuuksilla, kuten vaikka turkin värillä. On siis tärkeä miettiä mieltymyksiäsi ennen kuin käyt löytöeläintalossa. Onneksi kissojen kanssa saa yleensä viettää aikaa erillisessä tilassa ennen adoptointia. Siten pääset paremmin perille kissan luonteesta. Jos kissa on avoin ja leikkii mielellään, se on luultavasti aika seurallinen tyyppi. Jos se piileskelee nurkassa, siltä luultavasti kestää hetken lämmetä sinulle. Jos kissa on hyvin ystävällinen, kehrää ja antaa silittää, siitä tulee luultavimmin hyvä sylikaveri.
  • Pitkä- vai lyhytkarvainen.  Pitkäkarvaiset kissat ovat kauniita, mutta ne vaativat paljon hoitoa ja ylläpitoa. Ellei sinulla ole aikaa kammata kissasi turkkia säännöllisesti ja selvitellä takkuja, kannattaa valita lyhytkarvainen lemmikki. Pitkäkarvaisille kissoille tulee myös enemmän ja suurempia karvapalloja turkkinsa nuolemisesta. Siihen kannattaa olla valmis!
  • Turkin väri.  Olivat karvat minkä pituisia tahansa, niitä lähtee. Jos sinulla on siis puhtaan valkoinen tai vaaleaksi sisustettu olohuone ja haluat säilyttää sen nykyisessä tilassaan, et ehkä halua tummansävyistä kissaa. Vastaavasti jos pukeudut mielelläsi mustaan tai tummansiniseen ja haluat halailla kissaasi paljon, valkoiset ja vaaleat värit näkyvät selkeämmin vaatteistasi.
  • Rotu.  Siamese cat with big, bright blue eyes sits staring up. Rotukissoilla, esimerkiksi siamilaisilla, on jokseenkin ennakoitavissa olevat rotukohtaiset ominaisuudet. Voit olla esimerkiksi melko varma siitä, että siamilainen on kovaääninen ja puhelias ja Maine coon on hellä ja ystävällinen. Ennen kuin käyt löytöeläintalossa kannattaa tutustua eri kissarotuihin ja niiden luonteisiin.
    Muista, että suurin osa kissoista on tavallisia maatiaiskissoja, jotka ovat sekarotuisia. Maatiaiskissojen turkissa voi olla tunnusomaisia kuvioita, kuten tabby, smokki, valkokirjokilpikonna tai kilpikonna ja niiden turkki voi olla lyhyt- tai pitkäkarvainen. Myös näiden kissojen temperamentti voi vaihdella runsaasti. Jopa kaksi täysin identtisiltä näyttävää kissaa voivat olla luonteeltaan täysin erilaiset. Moninaisen geeniperimän yhtenä etuna monirotuiset kissat kärsivät rotukissoja harvemmin geneettisistä terveysongelmista, kirjoittaa VCA Animal Hospitals.
  • Erityiset tarpeet.  Ota huomioon kissan mahdolliset erityistarpeet, kuten ikääntymiseen liittyvät vaivat seniorikissoilla tai kissan sokeus, kuurous, liikuntarajoitteisuus tai krooniset terveysongelmat. Vaikka tällainen kissa saattaa herättää säälisi löytöeläinkodissa, on tärkeä muistaa, että erityistarpeinen kissa vaatii enemmän aikaa ja huomiota. Lisäksi se saattaa tarvita säännöllisiä eläinlääkärikäyntejä, lääkkeitä tai erikoisruokaa mikä voi koitua kalliiksi. Ennen kuin tartut tällaiseen haasteeseen, pohdi rehellisesti, onko kalenterissasi ja budjetissasi realistisesti tilaa tällaisen kissan tarpeille. Ota myös huomioon, että tervekin kissa saattaa sairastua ja sen vuoksi aiheuttaa yllättäviä kuluja.

Kissasi valitseminen

Monien löytöeläinkotien henkilökuntaan kuuluu adoptioneuvojia, jotka voivat auttaa oikean kissan löytämisessä. Ellei neuvojia ole käytettävissä, voit silti keskustella löytöeläintalon henkilöstön ja vapaaehtoisten kanssa, jotka ovat viettäneet aikaa jokaisen kissan kanssa ja tutustuneet niiden luonteeseen. Omin päin voi olla vaikea selvittää kissan todellista luonnetta, kun tapaat sen ensimmäistä kertaa löytöeläintalossa, sillä tilanne voi olla stressaava kissalle ja se saattaa käyttäytyä poikkeuksellisesti.

Yleisesti ottaen Vetstreet suosittelee, että jos perheeseesi kuuluu lapsia tai muita lemmikkejä, kannattaa valita reipas, ystävällinen kissa, joka juoksee luokse, kun katsot sen häkkiin, kehrää tyytyväisenä ja hieroo kasvojaan tarjottua sormea vasten. Hyvin löytöeläinkotiin sopeutunut kissa, joka tulee toimeen muiden kissojen kanssa, luultavimmin tulee toimeen myös toisten kotisi lemmikkien kanssa. Jos taas asunnossasi on hiljaista, se saattaa sopia ujolle ja varautuneelle kissalle, joka saattaa rentoutua ja muuttua hieman rohkeammaksi totuttuaan kotiisi.

Kodittoman kissan adoptointi on palkitseva kokemus. Saat nauttia uudesta seuralaisesta huolehtimisesta, ja lisäksi voit tuntea iloa kissan pelastamisesta. Adoptiosi vapauttaa löytöeläinkodissa paikan taas uudelle apua tarvitsevalle kissalle. Näitä ohjeita noudattamalla voit löytää sopivimman kissan ja varmistaa, että kokemuksesta tulee mahdollisimman palkitseva teille molemmille.

Tietoja kirjoittajasta

Jean Marie Bauhaus Contributor Photo

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus on fiktiokirjailija, freelance-kirjoittaja ja kustannustoimittaja, joka asuu Tulsassa Oklahomassa. Hän kirjoittaa usein lemmikeistä ja lemmikkien terveydestä kotitoimistossaan, jossa häntä avustaa sylillinen karvaturreja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet