Tarkat ruoka-ajat vai vapaa ruokinta: mikä on paras vaihtoehto?

Published by
min read

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Etkö ole varma, mikä olisi paras tapa ruokkia kissaasi? Pohditko, pitäisikö sinun antaa kissallesi mahdollisuus vapaaseen ruokailuun?

Kuinka ruokit kissaasi nyt? Saavatko kissasi ruokailla vapaasti? Onko sinulla tiukat ruoka-ajat vai käytätkö näiden yhdistelmää? Lue lisää lemmikinomistajien kolmesta eri tavasta ruokkia kissaystäviään sekä eri ruokintatapojen eduista ja haitoista.

Tarkat ruoka-ajat

Cat Eating

Tarkkojen ruokinta-aikojen käyttö tarkoittaa, että ruokit kissasi vain tiettyinä ateria-aikoina päivän aikana. Tällä tavalla voidaan tarjota sekä tölkkiruokaa että kuivamuonaa.

Edut: Syötyä määrää voidaan seurata tarkasti, joten on helppo havaita, jos kissasi ruokahalussa tapahtuu muutoksia. Jos sinulla on lisäksi ilo asua monen kissan taloudessa, kaikilla kissoilla on mahdollisuus saada ruokaa ilman, että yksi dominoi muita – silloin yksi saattaa syödä kaiken ja kerryttää liikaa painoa, kun taas muut kissat eivät saa tarpeeksi terveytensä edellyttämiä ravintoaineita.

Haitat: Kissat saattavat kerjätä ruokaa aterioiden välillä. Kissasi ei voi hallita, kuinka paljon se syö tiettynä aikana. Jos kuitenkin noudatat eläinlääkärisi neuvoja asianmukaisista määristä ja säännöllisistä ruoka-ajoista, voit olla varma, että kissasi todella saa oikean määrän ruokaa ja ravinteita.

Yhteenveto: Vaikka kissanpentuja tulisi ruokkia jopa kolme kertaa päivässä, aikuiselle (noin vuoden vanhalle) kissalle riittää ruokinta kerran tai kahdesti päivässä, kertoo Cornell Feline Health Center. Itse asiassa vain yhdenkin aterian päivässä pitäisi riittää suurimmalle osalle kissoista. ” Aikuisen kissan ruokinta kerran päivässä riittää hyvin, kunhan kissa on terve, eikä sillä ole sairaudesta johtuvia ongelmia, joiden vuoksi se tarvitsee erilaisen ruokailurytmin”, Cornell kertoo. Tässäkin tilanteessa kannattaa kääntyä eläinlääkärin puoleen, ennen kuin päätät ruokintarytmistä.

Jos sinulla on useita kissoja, ihannetapauksessa jokaisella kissalla tulisi olla oma ruoka- ja vesikulho rauhallisessa paikassa, jossa on vain vähän häiriöitä ja jossa kissa viihtyy, The Cat Doctors neuvoo. Tämä johtuu siitä, että kissat haluavat olla yksin syödessään.

Kissojen vapaa ruokailu

Elleivät muut vaihtoehdot tunnu sopivilta, saatat harkita vapaata ruokailua. Kissojen vapaassa ruokailussa niillä on aina ruokaa saatavilla. Muista, että tällaiseen ruokailuun soveltuu vain kuivaruoka, koska märkäruokaa ei pidä jättää esille koko päiväksi. Kuivaruokakin on heitettävä pois tuoreuden varmistamiseksi, jos kissa on jättänyt sen kulhoonsa pidemmäksi ajaksi kuin päiväksi.

Edut: Kissa saa syödä useita pieniä aterioita päivässä oman aikataulunsa mukaan.  

Haitat: Kissojen vapaa ruokinta voi johtaa ylensyöntiin ja lihomiseen etenkin, jos ruoan määrää ei rajoiteta. Voi olla myös vaikeaa huomata, onko kissasi ruokahalu muuttunut hyvään tai huonoon suuntaan. Jos sinulla on monta kissaa, voi olla vaikea seurata, kuinka paljon kukin niistä syö.

Yhteenveto: Vaikka vapaa ruokinta voi johtaa painonnousuun, ellei sitä hallita oikein, on silti keinoja, joilla voit tarjota ruokaa vapaasti ja silti varmistaa, että kissasi paino ja ruokamäärä pysyvät kurissa. Mittaa oikein päivälle tarvittava ruokamäärä. Kun ruoka on syöty, älä täytä kulhoa ennen seuraavaa päivää. Näin kissasi oppii syömään koko päivän mittaan sen sijaan, että hotkisi kaiken kerralla.

Kissojen vapaan ruokinnan voi toteuttaa myös aktivointilelulla, jonka sisältämä ruokamäärä on etukäteen mitattu. Tällöin voit hallita, paljonko kissasi syö ja kuinka usein. Kissojen käyttäytymisen asiantuntija Mikel Delgado sanoo Scientific Americanin haastattelussa, että hän pitää aktivointilelusta palkitsemisen lisäksi myös keinona ruokkia kissat päivittäin.

"Siihen on kaksikin syytä: ensinnäkin aktivointilelut aktivoivat kissoja ja tarjoavat henkisiä virikkeitä, toisaalta synnynnäisinä metsästäjinä kissat haluavat luontaisesti tehdä työtä ruokansa eteen. Kukaan ei antaisi kissoille hiiriä kulhossa”, Delgado toteaa.

Yhdistelmäruokinta

White and orange cat with collar on eating out of metal bowl

Yhdistelmäruokinnalla tarkoitetaan tölkkiruoan tarjoamista aterialla kahdesti päivässä ja kuivaruoan pitämistä vapaasti saatavilla.

Edut: Yhdistelmäruokailun ansiosta kissa saa syödä useita pieniä kuivaruoka-aterioita päivässä oman aikataulunsa mukaan. Voit tarkkailla sen ruokahalun muutoksia ainakin silloin. Se antaa myös kissoille sekä märkä- että kuivaruoan tarjoamat ravitsemukselliset edut.

Haitat: Yhdistelmäruokinta, kuten vapaa ruokintakin, voi usein johtaa ylensyöntiin ja ylipainoon. On siis tärkeää mitata ruoka ja olla täyttämättä kulhoa saman päivän aikana. Jos sinulla on monta kissaa, voi olla vaikeaa valvoa jokaisen syömää ruokamäärää, joten mikään vapaan ruokinnan muoto ei välttämättä ole paras vaihtoehto.

Yhteenveto: Sekä märkä- että kuivaruoalla on etuja ja haittoja juuri sinun kissallesi. Jos kissallasi on esimerkiksi todettu tiettyjä sairauksia – kuten virtsa- ja munuaisongelmia – se saattaa hyötyä märkäruoan suuremmasta kosteuspitoisuudesta. Kuivamuona on puolestaan parempi kissan hampaille, ja se säilyy paremmin.

Jos kokeilet yhdistelmäruokintaa, harkitse aktivointilelun käyttöä, jotta kissasi saa haasteita välipalansa kanssa leikkiessään.

Jos asut monen kissan taloudessa, muista, että tarjottavan ruoan määrä ei saa ylittää kaikkien kissojen päivittäistä kokonaiskalorivaatimusta. Muuten kissoillesi voi kertyä ylipainoa, mikä lisää riskiä muiden terveysongelmien kehittymiseen.

Valitsit sitten minkä menetelmän tahansa, ruoan mittaaminen joka päivä on paras tapa seurata kissasi syömiä ruokamääriä. Hill'sin jokaisessa kissanruokapussissa sekä Hill'sin verkkosivujen tuotesivuilla on tietoa ruokintasuosituksista.

Muista, että nämä ovat vain ohjeita. Kissan tarpeet vaihtelevat sen koon, energiatason ja terveysongelmien mukaan. Kysy eläinlääkäriltäsi, kuinka paljon kaloreita kissasi tulisi kuluttaa joka päivä.

Ruokit sitten kissaystävääsi minkä menetelmän mukaan tahansa, muista valita laadukas ruoka, jotta kissasi saa onnelliseen ja terveelliseen elämäänsä tarvitsemansa ravintoaineet. Jos kissallasi tuntuu olevan ongelmia painonhallinnan tai yleisesti ottaen syömisen kanssa, suosittelemme käyntiä eläinlääkärissä, jotta voitte laatia mahdollisimman terveellisen ateriasuunnitelman.

Tietoja kirjoittajasta

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy on freelance-kirjoittaja ja lemmikinomistaja, joka asuu Eriessä Pennsylvaniassa. Hänellä on goldendoodle nimeltä Maddie.

Aiheeseen liittyvät tuotteet