Mitä ihmisten ruokaa kissat ja kissanpennut voivat syödä?

min luku

Nuori omistaja pitää oranssia kissanpentua sylissään. Kissanpentu on valpas ja terveen painoinen

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Uuden kissanpennun tai kissan hankkiminen on aina jännittävää, ja usein haluammekin hemmotella niitä. Ruoan antaminen on yksi tärkeimmistä ihmisen ja eläimen välisen siteen luovista tekijöistä, ja meistä on ihanaa nähdä, kun kissamme todella nauttii antamastamme ruoasta. Annamme niille usein herkkuja ja ihmisten ruokaa, mutta onko se hyväksi niille? Mitä ihmisten ruokaa kissa voi turvallisesti syödä?

Tärkein ensin

Kasvu on todella tärkeä ajanjakso eläimen elämässä, ja se on yksi niistä ajanjaksoista, jolloin ravitsemus on kaikkein tärkeintä. Oikeanlainen ravitsemus takaa tasaisen ja terveen kasvun, vahvan luuston ja hampaat sekä mahdollisimman terävät aivot ja aistit. Kissanpentusi tarvitsee täysipainoista ja tasapainoista kissanpennun ruokaa tämän saavuttamiseksi. Voit syöttää märkä- tai kuivaruokaa tai niiden yhdistelmiä, kunhan kaikki antamasi ruoka on tasapainoista täysravintoa.

On aina hyvä idea tarjota märkä- ja kuivaruokaa heti alusta alkaen, jos se vain on mahdollista. Kissat jäävät hyvin helposti koukkuun tiettyihin koostumuksiin, ja jos kissasi tarvitsee joskus syödä märkä- tai kuivaruokaa, saatat joutua vaikeuksiin, jos se ei ole tottunut molempiin jo varhain.

Herkut ja ihmisten ruoka

Ylivoimaisesti turvallisin tapa antaa kissalle tai kissanpennulle herkkuja on käyttää kissoille tarkoitettuja herkkuja. Mitä ikinä käytätkin herkkuina, niiden ei pitäisi koskaan muodostaa yli 10 % päivittäisestä kaloriannoksesta. Liian monien herkkujen syöttäminen voi johtaa lihomiseen, mutta myös ruokavalion epätasapainoon ja joidenkin ravintoaineiden liialliseen tai puutteelliseen saantiin.

On olemassa monia ihmisten ruokia, joista voi valmistaa terveellisiä ja turvallisia herkkuja kissanpennullesi. Näihin kuuluvat:

 • Kypsennetty liha. Kissat ovat pakollisia lihansyöjiä, mikä tarkoittaa, että niiden ruokavalioon on kuuluttava lihaa, jotta ne saavat kaikki välttämättömät ravintoaineet. Kissanpennun ruoka sisältää kaiken, mitä se tarvitsee, mutta kypsennettyä lihaa, kuten kanaa, sianlihaa ja naudanlihaa, on turvallista syöttää. Vältä erittäin rasvaista lihaa tai nahkaa, sillä ne voivat aiheuttaa vatsavaivoja. Älä koskaan anna luita tai raakaa lihaa. Vältä lihajalosteita, kuten kinkkua, koska niiden suolapitoisuus on korkea.

   

 • Kala on erittäin ravitsevaa, ja koska kissojen ruokahalu perustuu paljolti hajuun, monet kissat ja kissanpennut rakastavat kalaa. Muista poistaa ruodot ja kypsennä kala, sillä kissoille ei pitäisi syöttää raakaa kalaa.

 •  

 • Munat ovat hyvä proteiininlähde ja kissojen on turvallista syödä niitä. Parhaita ovat munakokkelit tai keitetyt munat, ei paistetut. Munakokkelia valmistettaessa ei kannata lisätä maitoa tai voita, sillä jotkut kissat eivät siedä maitotuotteita.

   

 • Hedelmät ja vihannekset. Kissoilla ei yleensä ole makeanhimoa, eivätkä ne välttämättä tarvitse vihanneksia, joten saatat huomata, etteivät ne ole kiinnostuneita hedelmistä tai vihanneksista. Jotkut ovat kuitenkin turvallisia. Voit kokeilla tarjota herneitä, parsakaalia, porkkanoita, kurpitsaa, banaaneja, melonia ja mustikoita. Älä kuitenkaan pahastu, jos ne kieltäytyvät!

 • Täysjyvävilja kuten kaura ja riisi ovat myös turvallisia ja ravitsevia ihmisten ruokia, joita voit tarjota.

On siis olemassa joitakin maukkaita lisukkeita, joita voit tarjota kissanpennullesi normaalin ruokavalion lisäksi, mutta ota huomioon, että on olemassa paljon ihmisten ruokia, jotka ovat vaarallisia kissoille, eikä niitä tule tarjota. Näihin kuuluvat:

 • Viinirypäleet ja rusinat.

 • Sipulit, salottisipulit, valkosipulit ja muut allium-suvun jäsenet.

 • Ksylitolimakeutusaineita sisältävät elintarvikkeet.

 • Alkoholi.

 • Suklaa.

 • Kofeiini.

 • Pähkinät ja siemenet.

 • Maitotuotteet. Jotkut kissat sietävät maitotuotteita, mutta toiset eivät. Ne eivät ole välttämättömiä, joten niitä on parasta välttää.

Ravitsemus.

Tärkeimmät asiat, jotka on hyvä muistaa, kun on kyse hyvästä ravinnosta ja kissanpennun terveestä kasvusta, ovat:

 • Tarjoa täysipainoista kissanpennun ruokaa, jonka osuus annoksesta on vähintään 90 %.

 • Tarjoa sekä märkä- että kuivaruokaa, jos mahdollista.

 • Herkut eivät saisi koskaan ylittää 10 % kissanpennun päivittäisestä kaloritarpeesta.

 • Vaikka monet ihmisten ruoat ovatkin turvallisia, monet eivät ole, joten jos olet epävarma, on parempi olla antamatta sitä.

 • Pidä ne hoikkana ja seuraa niiden kasvua yhdessä eläinlääkärin kanssa. Hoikista pennuista kasvaa hoikkia aikuisia kissoja.

Nauti uudesta lemmikistäsi! Se tuo sinulle seuraa moniksi vuosiksi eteenpäin.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA