Kissan kylvettäminen: Käytännön opas

Julkaisija Christine O'Brien
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissat ja erityisesti uteliaat kissanpennut voivat joutua kaikenlaisiin sotkuisiin ja haiseviin tilanteisiin tutkiessaan ympäristöään. Kissat eivät tunnetusti pidä vedestä. Vaikka onkin totta, että kissat osaavat pitää erinomaisesti puhtaudestaan huolta, tietyissä haisevissa ja erityisen likaisissa tapauksissa kissan kylvettäminen voi olla tarpeen. Se myös auttaa kissoja ylläpitämään turkkinsa ja ihonsa terveyttä.

Halusitpa sitten hemmotella kissaasi tai pestä sen viimeisimmän seikkailunsa jälkeen, hanki ensin nämä tarvikkeet ja lue, miten tehdä kylvettämisestä teille molemmille myönteinen kokemus.1. Toiset kädet avuksi kissan pitelyyn

Vaikka et ehkä tullut ajatelleeksi, että toinen henkilö kuuluisi pakollisten asioiden listallesi, älä aliarvioi avustavien käsien voimaa. Luotettavan ystävän tai perheenjäsenen ottaminen avuksi voi olla hyvä idea, sillä neljän tassun hallinta kahdella kädellä voi olla haastavaa. Ilmeisistä syistä on parasta, että sinulla on apuna toinen kissoista pitävä henkilö, joka osaa käsitellä kissaa oikein.

2. Harjaus etukäteen

Kissan säännöllinen harjaaminen auttaa ylläpitämään turkin puhtautta, mutta se voi olla hyödyllistä myös ennen kylpyä ylimääräisen lian sekä takkujen poistamiseksi. Älä koskaan yritä leikata takkuuntunutta karvaa saksilla, sillä saatat vahingossa leikata haavan karvaiseen ystävääsi.

3. Pidä pyyhkeitä käsien ulottuvilla

Tarvitset yhden ison kylpypyyhkeen, johon käärit kissasi kylvyn jälkeen, mutta ei ole koskaan pahitteeksi pitää ylimääräisiä pyyhkeitä odottamattomien tilanteiden varalta.

Harmaata ja valkoista kissanpentua pestään pesualtaassa.

4. Shampoon valitseminen

Löydät laajan valikoiman kissanshampoita paikalliselta jälleenmyyjältä tai verkkokaupoista. Lue ainesosien merkinnät huolellisesti, ja kuten VetStreet neuvoo, älä osta koirille tai ihmisille tarkoitettua shampoota, sillä se voi ärsyttää kissasi turkkia ja ihoa. Jotkut kissanshampoot eivät vaadi vettä, mutta kysy ensin eläinlääkäriltäsi, onko tällainen puhdistusaine sopiva kissallesi ja onko se mahdollisesti allerginen jollekin ainesosalle.

5. Herkut avuksi

Saattaa olla hyvä idea pitää käsillä kissasi lempiruokaa tai jotain erityistä palkintoa, jolla voi palkita kissan yhteistyöstä kylvyn aikana.

Kylvyn aika

Kun oikeat välineet ovat käden ulottuvilla, voit aloittaa kylvettämisen. Kylpyamme tai suuri pesuallas, jossa on hellävarainen suihkusuutin, ovat parhaita. Jos sinulla ei ole suihkusuutinta, voit käyttää särkymätöntä kuppia. Aloita asettamalla kissasi noin 5–10 cm syvyiseen veteen. Käytä aina kädenlämpöistä vettä ja noudata huolellisesti shampoon käyttöohjeita. Kostuta ja saippuoi kissa varovasti aloittaen kissan kasvoista ja välttäen silmiä, korvia ja nenää. Voit käyttää sormiasi shampoon levittämiseen ja vaahdottamiseen. Kun kissa on saippuoitu, huuhtele se varovasti mutta huolellisesti haalealla vedellä (käytä huuhteluun kolmea puhdasta pesuliinaa, jos käytettävissäsi ei ole suihkusuutinta). Huuhtele kaikki shampoo pois (varo shampoon joutumista silmiin, korviin ja nenään), jotta vältät ärsytykset. Kissa todennäköisesti puhdistaa itseään pitkään kylvyn jälkeen, eikä sen tule nuolla shampoojäämiä.

Kääri kissasi kylvyn jälkeen pörröiseen pyyhkeeseen ja kuivaa se, erityisesti tassut (välttääksesi märät tassunjäljet ympäri taloa), niin hyvin kuin se antaa sinun kuivata. Molemmat ansaitsette palkinnon kylvyn jälkeen, joten pidä muutama pala kissan lempiruokaa valmiina kiitokseksi yhteistyöstä ja anna sille omaa tilaa, sillä se ei luultavasti halua heti tulla syliisi. Anna sen tulla luoksesi, kun se on valmis.

Kärsivällisyydellä, luottamuksella ja sinnikkyydellä voit sisällyttää kylvyn kissasi hoitorutiineihin ilman suurempia ongelmia. Kissan kylvettäminen ei ole pelkkä myytti, ja nyt sinulla on kaikki tarvittavat vinkit, joilla voit antaa kissakaverillesi kunnon kylvyn pitääksesi sen puhtaana ja kiiltävänä! Muista kuitenkin, että kissan kylvettämisen ei tarvitse olla säännöllistä, kuten joidenkin koirien kohdalla. Koska kissat ovat niin erinomaisia itsensä puhdistajia, sinun tarvitsee kylvettää kissasi vain ikävissä (ja haisevissa) tilanteissa, kuten haisunäädän suihkauttaessa sitä kohti. (Onneksi tämä vaara ei uhkaa suomalaisia kotikissoja)

Kuvalähde: Flickr

Tietoja kirjoittajasta

$authorImageAlt

Christine O'Brien

Christine O'Brien on kirjoittaja, äiti ja pitkäaikainen kissanomistaja, jonka kaksi venäjänsinistä hallitsevat hänen kotiaan. Hänen tekstejään on luettavissa myös Care.com, What to Expect ja Fit Pregnancy -sivuilla, joilla hän kirjoittaa lemmikkieläimistä, raskaudesta ja perhe-elämästä. Instagramissa ja Twitterissä hänet löytää nimellä @brovelliobrien

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »