Eteeriset öljyt kissoille: Ovatko ne turvallisia?

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Eteeristen öljyjen käyttö on nousussa, ja niitä käytetään mm. puhdistustuotteissa, lääkehoidoissa ja muissa tuotteissa. Mutta entä kissojen tuotteissa? Onko kissoille olemassa eteerisiä öljyjä sisältäviä tuotteita? Sopivatko eteeriset öljyt kissoille? Kissojen omistajien on hyvä tietää seuraavat asiat.

Eteeriset öljyt: Mitä ne ovat?

Eteeriset öljyt ovat kasviuutteita, kuten ruusun ja olibaanihartsin uutteita, jotka tunnetaan aromaattisista ja/tai lääkinnällisistä ominaisuuksistaan ja joita käytetään hygienia- ja kotitaloustuotteissa. Huomaa, että nämä ovat eri asia kuin välttämättömät rasvahapot, jotka ovat tärkeitä ravintoaineita kissan ruoassa.

Eteerisiä öljyjä käytetään yleisesti aromaterapiassa, jossa hajustettua öljyä hengitetään tai levitetään paikallisesti iholle, esimerkiksi hieronnan yhteydessä. Liverpool University Hospitals NHS Trust selittää, että öljyjen tuoksut ja kemikaalit voivat "tuottaa erilaisia emotionaalisia ja fysiologisia reaktioita", jotka voivat auttaa vähentämään kipua, lievittämään jännitystä ja parantamaan mielialaa.

Hygieniatuotteet ja kotitalouskäyttö

Verkkokauppojen lisääntyessä ja luonnonmukaiseen terveydenhoitoon kohdistuvan kiinnostuksen myötä eteerisiä öljyjä on helpommin saatavilla kuin koskaan. Ihmiset käyttävät niitä päivittäin monilla eri tavoin: mm. kotitaloussuihkeissa, käsiendesinfiointiaineissa, hajusteissa, pyykinpesuaineissa ja kosteusvoiteissa.

Mustavalkoinen kissa istuu kukkapenkissä
Miten tämä kaikki liittyy kissoihin? Kun sinulla on kissoja kotona, haluat varmasti luoda niille turvallisen ympäristön, mikä tarkoittaa haitallisten aineiden, kuten eteeristen öljyjen, pitämistä poissa niiden ulottuvilta.

Eteeriset öljyt ovat myrkyllisiä kissoille

Aivan kuten jotkut yleiset huonekasvit, jotka ovat myrkyllisiä kissoille, Cats Protection varoittaa, että myös suurin osa eteerisistä öljyistä on haitallisia kissoille. Erityisen haitallisia ovat hyvin väkevät öljyt, mutta pienetkin määrät voivat olla myrkyllisiä. PDSA: n mukaan seuraavat voivat olla erityisen vaarallisia:

 • Kaneli
 • Sitrusöljyt
 • Neilikka 
 • Eukalyptus 
 • Laventeli 
 • Puolanminttu 
 • Piparminttu
 • Mänty
 • Sokerikoivu
 • Teepuu
 • Salali
 • Ylang-ylang

Eteerisiä öljyjä voi ostaa yksittäin, mutta niitä on usein myös muissa kotitaloustuotteissa, kuten hyönteiskarkotteissa ja maalin ohenteissa/mineraalitärpätissä/tärpäteissä (tärpätti on eteerinen öljy). Tällaiset tuotteet voivat olla erittäin myrkyllisiä kissoille, toteaa International Cat Care.

Teepuuöljy: Erityinen varoitus

Erityisesti teepuuöljy on erittäin vaarallista kissoille. Teepuuöljysuihketta mainostetaan usein lemmikkieläinten "luonnollisena" kirppujen karkottajana, mutta The Veterinary Nurse -lehti varoittaa, että teepuuöljy voi aiheuttaa iho-ongelmia, vakavia neurologisia sivuvaikutuksia ja jopa kuoleman sekä kissoille että koirille. Riski on erityisen suuri silloin, kun öljyä käytetään laimentamattomana, sillä jo muutaman pisaran on raportoitu aiheuttaneen haittavaikutuksia. Varmuuden vuoksi älä koskaan käytä teepuuöljyä kissallesi (tai koirallesi!).

Ovatko mitkään eteeriset öljyt turvallisia kissoille?

Kissoille ei ole olemassa turvallisia eteerisiä öljyjä. Cats Protection kertoo, että altistuminen eteerisille öljyille voi aiheuttaa kissoille elinvaurioita, maksan vajaatoimintaa, kouristuksia ja jopa kuoleman. Mahdollisia syitä altistumiselle:

 • Ihoaltistus, esim. öljyn hierominen tai suihkuttaminen kissan turkkiin tai iholle.
 • Nieleminen, esim. jos kissa nuolee öljyä turkistaan/ihostaan/tassuistaan tai syö tai nuolaisee jotain öljyä sisältävää.
 • Hengittäminen, esim. kissa hengittää suihkeesta tai puhdistusaineesta peräisin olevia öljyjä.

Voit kuitenkin noudattaa tiettyjä varotoimenpiteitä, jos haluat käyttää eteerisiä öljyjä kotonasi. PDSA ja Cats Protection varoittavat, että eteerisiä öljyjä ilmaan levittävät tuotteet, kuten ilmanraikastimet, nebulisaattorit ja ultraäänidiffuusorit, voivat olla vaarallisia, koska kissa voi hengittää niiden levittämää öljyä. Pisaroita voi joutua myös kissan turkkiin, josta se voi saada öljyä suuhunsa nuollessaan turkkiaan. Jos käytät diffuusorituotteita, PDSA suosittelee, että käytät niitä vain huoneissa, joista kissa voidaan pitää poissa, ja että tuuletat huoneen hyvin, ennen kuin päästät kissan sisään.

Yritä mahdollisuuksien mukaan käyttää puhdistus- ja hygieniatuotteita, jotka eivät sisällä eteerisiä öljyjä. Jos käytät eteerisiä öljyjä, laimenna ne riskin vähentämiseksi ja pese kätesi huolellisesti ennen kuin kosketat kissaasi. Kissat pääsevät helposti korkeisiin paikkoihin ja pieniin tiloihin, joten pidä eteeriset öljyt (ja niitä sisältävät tuotteet) kissan ulottumattomissa.

Älä koskaan käytä eteerisiä öljyjä kirppukarkotteena kissallesi, vaan kysy sen sijaan eläinlääkäriltäsi vaihtoehtoisia tuotteita tai reseptivalmisteita. Jos olet epävarma eteeristen öljyjen turvallisesta käytöstä, kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi.

Milloin soittaa eläinlääkärille

PDSA:n mukaan eteeristen öljyjen aiheuttaman myrkytyksen oireita ovat:

 • Liiallinen kuolaaminen. 
 • Oksentelu.
 • Vapina tai tärinä.
 • Epävakaa kävely. 
 • Vaisu käytös.
 • Hengitysvaikeudet tai hengityksen vinkuminen.
 • Romahtaminen.
 • Kohtaukset.

Ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet kissasi nauttineen eteeristä öljyä, ja lopeta sellaisten eteerisiä öljyjä sisältävien tuotteiden käyttö, joiden uskot aiheuttavan kissalle oireita.

Tietoja kirjoittajasta

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien on kirjoittaja, äiti ja pitkäaikainen kissanomistaja, jolla on kaksi venäjänsinistä kissaa. Hänen tekstejään on luettavissa myös Care.com, What to Expect ja Fit Pregnancy -sivuilla, joilla hän kirjoittaa lemmikkieläimistä, raskaudesta ja perhe-elämästä. Instagramissa ja Twitterissä hänet löytää nimellä @brovelliobrien.

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »