Koirarotujen persoonallisuuspiirteet: mikä sopii sinulle parhaiten?

Julkaisija Jean Marie Bauhaus
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Persoona on kaikki kaikessa. Se koskee koiria yhtä paljon kuin ihmisiä. Jos harkitset koiraa, olet saattanut jo mieltyä tiettyyn rotuun, mutta onko valinta sinulle oikea? Koiran persoonallisuus ratkaisee pitkälti, kuinka hyvin koira sopii kotiisi. Rodun valinta helpottuu huomattavasti, jos tiedät, mitkä piirteet ja ominaisuudet sopivat omiin tarpeisiisi. Näillä vinkeillä voit valita omaan persoonaasi ja elämäntapoihisi parhaiten sopivan koiran.

Koti ja perhe

Two young blonde boys and a baby snuggle with a larger brown dog in bed.Asutko yksin vai onko sinulla suuri perhe? Onko sinulla pieniä vai suuria lapsia tai muita lemmikkejä? Perheenjäsenten pohtimisen lisäksi ajattele kotisi fyysisiä puitteita. Koirarotua tai koiran kokoa valittaessa kannattaa huomioida, paljonko tilaa on käytettävissä, asutko omakoti-, rivi- tai kerrostalossa, onko sinulla aidattu suuri piha vai pieni ruohotilkku, ja soveltuuko asuinalue ulkoilutukseen vai sieltä pitääkö siirtyä koirapuistoon.

Näiden kysymysten miettiminen auttaa rajaamaan koiravaihtoehtoja. Jos esimerkiksi asuntosi ei ole lähellä puistoa tai ulkoilumaastoja, kannattaa luultavasti valita pieni koira, joka ei tarvitse paljon tilaa liikkumiseensa. Jos sinulla on pieniä lapsia, kannattaa välttää kääpiökoiria, jotka voivat olla herkkiä ja hermostuneita hyvin pienten lasten lähellä, ja valita sen sijaan suurempi, yleensä pikkulapsista pitävä rotu. Jos sinua kiehtovat erittäin suuret koirat, esimerkiksi tanskandoggi tai bernhardinkoira, tarvitset koiran kokoon nähden riittävän suuren talon ja pihan.

Elämäntavat

Teetkö pitkiä työpäiviä tai oletko paljon matkoilla? Retkeiletkö mielelläsi vai viihdytkö enemmän kotosalla?

Jos vietät aktiivista elämää, kannattaa valita aktiivinen rotu, joka pysyy mukana menossa. Terrierit ja lintukoirat nauttivat saadessaan olla aktiivisia ja liikkua. Jos sen sijaan mieluummin vietät viikonloput lepäillen, aktiivinen rotu ei ole paras vaihtoehto. Jos olet poissa kotoa pitkiä aikoja kerrallaan etkä pysty ottamaan hauvaasi mukaan, sinun kannattaa valita pienehkö koira, jolle on helppo löytää hoitaja tai ulkoiluttaja pitkän työpäivän ajaksi.

Koiran ottamisen syyt

Kannattaa myös pohtia, mitä toivot koiraltasi. Haluatko hauvasta vain seuralaisen, vai toivotko sen toimivan vahtikoirana? Haluatko pienen kaverin käpertymään syliisi vai suuren seuralaisen, jonka voit ottaa mukaan juoksulenkille? Jotkin koiranomistajat haluavat lastenvahtikoiran suojelemaan leikkiviä lapsia, kun taas toiset etsivät uutta parasta ystävää perheelleen. Kun mietit täysin rehellisesti, miksi haluat koiran ja mitä toivot sen tekevän kanssasi tai perheesi parissa, pääset jo pitkälle sopivimman koiran valinnassa perheellesi.

Aika ja budjetti

Arvioi rehellisesti, kuinka paljon aikaa ja rahaa voit käyttää koiraan. Muista, että koiran hankinta on pitkälti kuin adoptoisit hyvin pienen lapsen, joka ei koskaan kasva isoksi. Sen lisäksi, että tarjoat koiralle oikeanlaista ravintoa, pedin, leluja ja erilaisia tarvikkeita, koirasi tarvitsee myös turkin- ja kynsienhoitoa, riittävästi liikuntaa ja terveydenhoitoa. Jotkin koirat tarvitsevat näitä asioita toisia enemmän. Vaikka olisit kuinka ihastunut esimerkiksi maltankoiraan, rotu ei sovi sinulle, ellei sinulla ole aikaa tai budjettia säännölliseen harjaamiseen ja trimmaukseen. Joillakin koirilla puolestaan on valitettavia periytyviä terveysongelmia, joiden hoito voi vaatia paljon sekä aikaa että rahaa. Pohdi siis jo etukäteen, kuinka paljon kumpaakin resurssia olet valmis omistamaan koirasi hoitoon koko sen eliniän ajan.

Täysikasvuinen koira vai pentu

little sleeping French bulldog puppies lying on a beautiful green grassYksi huomioitava piirre on ikä. Usein ihmiset haluavat mieluiten ottaa pennun monestakin syystä, muun muassa koska ne ovat söpöjä ja vaikeita vastustaa. Jotkut kokevat, että koiran kasvattaminen pennusta tekee siitä läheisemmän. Pentujen koulutus ja hoito voi kuitenkin olla kovaa työtä, ja ne osaavat koetella kärsivällisyyttä. Vanhemmat koirat sen sijaan on yleensä jo opetettu sisäsiisteiksi ja sosiaalistettu, ja ne ovat jo päässeet tuhoisasta hampaidenpuhkeamisvaiheesta, jossa ne kalvavat kaikkea eteen tulevaa. Ellei vanhemmalla koiralla ole traumaattista historiaa (josta on myös mahdollista päästä yli), niillä ei ole yleensä ongelmaa muodostaa sidettä uuden perheensä kanssa.

Rodun tai koiratyypin valinta

Kun olet listannut kaikki haluamasi koiran persoonallisuuspiirteet, on aika tutustua eri rotuihin tai koiratyyppeihin. Hyvä paikka aloittaa on paikallinen löytöeläintalo, jossa voi olla sinua kiinnostavia kodittomia koiria. Myös HillsPet.com-sivustossa on monia hyödyllisiä artikkeleja eri koiraroduista, kuten myös American Kennel Clubilla. Ellet tiedä, mistä lähteä liikkeelle, eri rotuluokittelujen miettiminen saattaa auttaa. Terrierit ovat energisiä ja itsepintaisia, ja niiden koulutukseen tarvitaan vahvaa otetta ja paljon kärsivällisyyttä. Työkoirat ovat älykkäitä ja suhteellisen helppoja kouluttaa. Ne ovat onnellisimmillaan, jos niillä on työ tehtävänä. Rotuluokituksista saattaa olla helpoin aloittaa.

Kun olet rajannut vaihtoehtoja, voi olla avuksi keskustella jonkun kanssa, jolla on kokemusta sinua kiinnostavista roduista. Ellet tunne henkilökohtaisesti ketään kyseisiä rotuja omistanutta, yritä etsiä verkosta tiettyyn rotuun keskittyviä keskustelupalstoja ja yhteisöjä. Kannattaa myös keskustella eläinlääkärin kanssa. Hän osaa kertoa, millainen rodun temperamentti on ja onko valitsemallasi rodulla terveysongelmia, joista sinun tulisi tietää. Eläinlääkäri voi myös suositella hyvämaineista kasvattajaa tai löytöeläintaloa. Toisinaan löytöeläintaloissa on myös rotukoiria, joten et joudu käyttämään satoja tai tuhansia euroja pennun ostamiseen kasvattajalta.

Rotukoira vai sekarotuinen

Löytöeläintaloissa on usein myös kodittomia rotukoiria, mutta luultavimmin kotia kaipaavat erilaiset sekarotuiset. ”Seropin” temperamenttia saattaa olla vaikeampi ennakoida kuin tietyn standardin mukaan jalostettujen koirien, mutta tehtävä helpottuu, jos tietää sekarotuisen koiran rotuyhdistelmän. Yleisesti ottaen sekarotuisten koirien luonne on niiden vanhempien vallitsevien piirteiden yhdistelmä. Niiden persoonallisuus on useammin tasaisempi rotukoirilla toisinaan tavattaviin ääripäihin verrattuna. Lisäksi Humane Society of the United States kirjoittaa, että sekarotuiset koirat välttyvät usein rotukoiria liiallisen jalostuksen vuoksi vaivaavilta geneettisiltä vioilta. Jos harkitset löytökoiraa, kerro löytöeläintalon adoptioneuvojalle, millaisia piirteitä etsit. Hänen pitäisi pystyä auttamaan sopivimman koiran valinnassa.

Kaikkien näiden kysymysten jälkeen saattaa vaikuttaa siltä, että sopivan koirapersoonan löytäminen on yhtä vaikeaa kuin sielunkumppanin etsintä. Asia tulisi kuitenkin ottaa vakavasti. Loppujen lopuksi koirasi on merkittävä osa elämääsi seuraavien 10–15 vuoden ajan. Kannattaa varmistaa, että sovitte hyvin yhteen. Olet teille molemmille sen velkaa.

Tietoja kirjoittajasta

$authorImageAlt

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus on fiktiokirjailija, freelance-kirjoittaja ja kustannustoimittaja, joka asuu Tulsassa Oklahomassa. Hän kirjoittaa usein lemmikeistä ja lemmikkien terveydestä kotitoimistossaan, jossa häntä avustaa sylillinen karvaturreja.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.