Tanskandoggi: tietoa ja luonnekuvaus

Koostaan huolimatta tanskandoggia pidetään lempeänä jättiläisenä, ja se on varsin leikkisä ja hyvä lasten kanssa. Omistajan on kuitenkin valmistauduttava isokokoisen koiran suureen tilan- ja ravinnontarpeeseen, joka voi tulla kalliiksi.

 

Tanskandoggi lyhyesti
The Great Dane Dog Breed

Muiden erittäin suurten koirien tapaan tanskandoggilla on alttius kärsiä turvotuksesta, joka johtuu suolistokaasun kertymisestä ja mahdollisesta mahalaukun kiertymästä.

Koko:

Paino:

Uros: 45–59 kg
Naaras: 45–59 kg

Säkäkorkeus:

Uros: 81 cm
Naaras: 76 cm

Ominaisuudet:

luppakorvat (luonnostaan)

Odotusarvot:

Energiataso: keskinkertainen
Elinikä: 6–8 vuotta
Kuolaamistaipumus: suuri
Kuorsaamistaipumus: vähäinen
Haukkumistaipumus: vähäinen
Kaivamistaipumus: vähäinen
Sosiaalisuus/huomion tarve: suurta


Jalostustarkoitus:

villisikojen metsästys, vartiokoira

Turkki:

Pituus: lyhyt
Tyyppi: sileä
Värit: musta, keltainen, sininen, musta, harlekiini
Turkinhoitotarve: vähäinen

Yhdistysten hyväksyntä:

Yleisyys: yleinen


Tanskandoggi on valtava, vahva ja elegantti koira. Uroskoira voi olla 81 cm:n korkuinen ja painaa 45–59 kg, kun taas nartun korkeus on 76 cm ja paino noin 45–59 kg.

Tanskandoggin valtava pää on kapea ja päältä tasainen. Kulmakaaret ovat hyvin kehittyneet. Korvat ovat eteenpäin lerpallaan. Jos korvat on leikattu, ne ovat pystyt. Kaula on pitkä ja vahva. Tanskandoggin vartalo on pitkä ja lihaksikas, ja etujalat ovat suorat. Häntä on keskimittainen, tyvestä paksu ja kaventuu yltäen kintereiden alle.

Tanskandoggeilta ei lähde kovin paljon karvaa. Turkki on lyhyt ja sileä, ja mahdollisia värejä on monia, kuten tiikerijuovainen, keltainen, sininen, musta ja harlekiini (eli mustia laikkuja valkoisella pohjalla).

Rotu ei ole pitkäikäinen; yleensä tanskandoggit elävät 6–8 vuotta, jos sitäkään.

 

Persoonallisuus:

Tanskandoggeja pidetään lempeinä jättiläisinä. Ne ovat suhteellisen leikkisiä ja helliä ja tulevat hyvin toimeen lasten kanssa. Ne vartioivat kotia. Tanskandoggi tulee yleensä toimeen toisten koirien kanssa, etenkin, jos ne ovat kasvaneet yhdessä. Jotkut yksilöt voivat silti olla aggressiivisia vieraita koiria kohtaan.

Tanskandoggeja pidetään helppoina koulutettavina, mutta osa kasvattajista kertoo, että on olemassa myös uppiniskaisia yksilöitä.

 

Huomioitavaa:

Jos lemmikiksi harkitsee tanskandoggia, on otettava huomioon koiran koon asettamat vaatimukset. Tanskandoggi syö huomattavia määriä ruokaa, joten sen ravintoon menee paljon enemmän rahaa kuin jonkin pienen koiran, kuten chihuahuan, ruokaan.

 

Tanskandoggin on saatava kunnon tottelevaisuuskoulutus, jotta se pysyy omistajan hallinnassa täysikasvuisena.

Tanskandoggeilla ja muilla jättiläisroduilla voi olla ruoansulatusvaivoja, joissa mahaan kertyy suolistokaasua ja mahalaukku saattaa kiertyä. Tämän hengenvaarallisen tilan välttämiseksi tanskandoggille pitäisi antaa päivässä kaksi tai kolme pientä ateriaa yhden suuren sijaan, ja koiraa tulee kannustaa lepäämään ainakin tunti ruokailun jälkeen. Hyvin suuret koirat hyötyvät myös ruokakupin asettamisesta jalustalle, jolloin ne eivät joudu levittämään jalkojaan syödessään.

 

Historia:

Koiramaailman Apollona tunnettu tanskandoggi on jättiläisrotu. Nimestään huolimatta se on saksalaista alkuperää. Rodun arvellaan saaneen alkunsa noin 400 vuotta sitten. Tanskandoggit ovat periytyneet mastiffeista, joita Saksan aateliset kasvattivat suojatakseen tiluksiaan ja metsästääkseen villisikoja.

1700-luvulla tanskandoggit olivat kartanoiden ja hevosten vetämien vaunujen ylväitä vartijoita. Yläluokka suosi niitä myös metsästysurheilussa, sillä harva muu koira kykeni villisian kaatamiseen.

Nykyiseen muotoonsa tanskandoggi kehittyi 1800-luvun kuluessa. Vuonna 1880 saksalaiset kielsivät tanskandoggi-nimityksen ja antoivat rodun nimeksi ”Deutsche Dogge” eli Saksan mastiffi. Muissa kielissä jäi kuitenkin elämään viittaus Tanskaan.

Nämä koirat ovat nykyisin ennen kaikkia perhekoiria, jotka ovat koostaan huolimatta suosittuja kaupungeissa, missä ne myös vartioivat kotia ja perheitä ryöstöiltä.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita