Mitä koiranpentuni käytös merkitsee?

Kirjoittaja
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Samalla kun koiranpennut opettelevat kävelemään, leikkimään ja muuten olemaan pentuja, ne opettelevat myös kommunikointia. Vaikka koiranpennut ja koirat eivät käytä sanoja, ne kertovat ajatuksistaan ja tunteistaan kehonkielen ja muiden fyysisten keinojen kautta. Kun ymmärrät koiranpennun kehonkieltä, viestintä pennun kanssa helpottuu.

Näin tulkitset koiranpennun kehonkieltä

Koiranpentusi ilmeet saattavat naurattaa tai olla mahdottoman söpöjä, mutta pennut ilmaisevat itseään monilla muillakin tavoilla. Spruce Pets sanoo pentujen viestivän koko kehollaan silmistä hännänpäähän.Huskynpentu katsoo ylöspäin kohti omistajaansa samalla kun kiertää kehää nurmikolla.

Silmät: Siristely ja lerppuvat luomet kertovat onnellisuudesta tai mielihyvästä, etenkin nautittavan toiminnan, kuten rapsutusten saannin yhteydessä. Apposen auki olevat silmät kertovat tarkkaavaisuudesta. Katseen kääntäminen ja katsekontaktin välttely kertovat alistuvuudesta tai stressistä. Tuijotus taas on haaste ja merkki siitä, että pentu pyrkii dominoivaan asemaan. Pidä myös pupilleja tarkasti silmällä. Aggressiivisen pennun pupillit laajenevat ennen hyökkäystä.

Korvat: Korvien koko ja muoto saattavat vaikuttaa siihen, miten helppoa korvilla tapahtuvaa viestintää on havaita ja tulkita, mutta valppaana olevan koiran korvat ovat pystyssä ja eteenpäin kallellaan. Pään takaosaa vasten lasketut korvat kertovat pelosta tai alistuvuudesta.

Suu: Osittain avoin suu ja roikkuva kieli ovat onnellisuuden ja rentouden merkkejä. Nuoleminen tai kielen lipominen kertovat lepyttelystä. Pentu, joka nappaa kiinni tai näykkäisee toista koiraa suusta tai kuonosta, pyrkii dominointiin. Näitä eleitä on melko helppo tulkita, mutta hampaiden paljastaminen on mutkikkaampi tapaus. Ylöspäin vedetyt huulet ja paljastetut kulmahampaat kertovat hallitsevuudesta ja aggressiosta, mutta ystävälliseen virneeseen levitetyt huulet kertovat alistuvuudesta.

Asento: Koiranpentusi asento kertoo kokonaisen tarinan. Itsevarmat ja dominointiin pyrkivät koirat kävelevät uljaasti pystypäin. Muita dominoivia eleitä ovat toisten koirien tai ihmisten puskeminen, tuuppiminen, nojailu ja ylle nouseminen. Aremmat pennut taas pyrkivät näyttämään pienemmiltä laskemalla korvansa, päänsä ja häntänsä alas. Lepyttelevä tassunnosto ja selälleen kierähdys vatsan paljastamiseksi kertovat myös alistumisesta tai luottamuksesta.

Turkki: Jopa pennun turkki voi kertoa sen mielentilasta. Oli kyse sitten pelosta tai aggressiosta, valppaana olevan koiran niskakarvat nousevat pystyyn.

Häntä: Heiluvan hännän voisi ajatella olevan merkki iloisuudesta ja ystävällisyydestä. Muista kehonkielen merkeistä riippuen heiluva häntä voi kuitenkin kertoa myös toisenlaista tarinaa, Spruce Pets sanoo. Jos pennun takapää tai koko keho heiluvat, tämä on tosiaankin merkki siitä, että koirasi on innoissaan ja iloinen nähdessään sinut. Hitaammin heiluva häntä voi kuitenkin kertoa epävarmuudesta ja epäröinnistä, kun taas pystyssä oleva ja nopeasti, mutta lyhyessä kaaressa heiluva häntä on merkki pelosta tai aggressiivisuudesta.

Näin koiranpentujen käytös muuttuu iän myötä

Tietyt koiranpentujen käytösmallit ovat myös sidoksissa pennun kehitysvaiheeseen.

Hampaiden puhkeaminen: Kun koiranpennut alkavat näykkiä ja järsiä noin kolmen viikon ikäisinä, kyseessä on maitohampaiden kasvu. Voimakas järsintä ja pureskelu yhdistettynä aggression lisääntymiseen noin 3–6 kuukauden iässä on merkki rautahampaiden puhkeamisesta, Cuteness sanoo. Tämä on hyvä hetki hankkia pennulle purulelu ja siirtää kengät sekä muut arvoesineet koiran ulottumattomiin.Ruskea, kasvoista musta koiranpentu järsii valkoista kenkää nurmikolla.

Sosiaalistaminen: Noin neljän viikon iässä koiranpennut osoittavat merkkejä rohkeudesta ja uteliaisuudesta vaeltaessaan tutkimusretkille emonsa ja sisarustensa luota. Tämä on hyvä tilaisuus sosiaalistaa pennut altistamalla nämä uusille ihmisille, lemmikeille ja kokemuksille.

Murrosikä: Noin 12 viikon iässä voit odottaa koiranpennun pyrkivän dominointiin ja koettelemaan asetettuja rajoja. Kyse on oman paikan etsimisestä taloudessa. Tällöin sinun on oltava määrätietoinen, mutta myös rauhoittava. Kuuden kuukauden ikään mennessä pennun täytyisi kokea löytäneensä paikkansa taloudessa ja asettua omaan rooliinsa.

Sukukypsyys: Vaikka eri rotujen välillä on jonkin verran eroja, koiranpennut saavuttavat sukukypsyyden noin puolen vuoden ikäisinä. Naarailla esiintyy ihmisten kuukautisia muistuttavia oireita. American Kennel Clubin mukaan uroskoirat saattavat tässä vaiheessa ryhtyä merkkaamaan reviiriään, yrittää lähteä karkuretkille kotoa ja pyrkiä parittelemaan lähes kaiken vastaantulevan kanssa. Koiranpennun kastrointi tai sterilointi on paras keino välttää ei-toivottuja tiineyksiä ja vähentää ei-toivottua käytöstä.

Koiranpennun käytöksen tulkitseminen ja kyky ymmärtää pennun kehonkieltä ovat tärkeitä taitoja kaikille koiranomistajille. Nämä taidot auttavat sinua sekä vahvistamaan sidettä lemmikkiisi että vastaamaan tämän emotionaalisiin tarpeisiin paremmin, jotta pennusta voi kasvaa tasapainoinen aikuinen koira.

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus on lemmikinomistaja, lemmikkibloggaaja ja romaanikirjailija Yhdysvaltain Tulsasta, Oklahomasta, jossa hänen kirjoitustyötään valvoo yleensä sylillinen karvavauvoja.

 

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy Food with Lamb and Rice

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Lamb & Rice (lammas ja riisi) on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppy Food with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken (kana) on suunniteltu tukemaan suurten rotujen pentujen luuston kehitystä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen mineraalitason.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Food Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Savoyry Chicken on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • Hill's Science Plan NO GRAIN PUPPY FOOD -KANARUOKA

  Tukee koiranpentujen vastustuskykyä ja terveellistä kasvua