Koiranpennun psykologiaa  

Published by
Min. lukemista

Dog image Luultavasti kaikkein tärkein asia, jonka voit koiranpentusi eteen tehdä, on opetella hieman ymmärtämään uuden kumppanisi mielenliikkeitä. Koiran psykologiaa ymmärtämällä voit elää koirasi kanssa sopuisasti ja onnellisesti. Sinusta ei tarvitse tulla kuitenkaan mitään koirapsykologian asiantuntijaa, eikä se ole tarpeellistakaan. Pienilläkin tiedonjyvillä pärjää hyvin ja jos tarvitset apua ja neuvoja, ennen kuin pienestä ongelmasta kasvaa suuri, sinun tulisi kääntyä ensimmäiseksi eläinlääkärin puoleen.

 

Koiranpennun ehonkielen lukeminen

Koirat ovat aina kommunikoineet keskenään kehonkielellä. Tähän kuuluvat kasvojen ilmeet, vartalon asennot, ääntelyt ja hajut. Koirat käyttävät tunteidensa ilmaisemiseen suuta, silmiä, korvia ja häntää. Yksi syy siihen miksi ne ovat niin hyviä lemmikkejä, on se, että ne pystyvät kommunikoimaan myös ihmisten kanssa. Koiranpentusi näkee sinut oman koiraperheensä jatkeena ja oppii äärimmäisen nopeasti tulkitsemaan sinun tunnetilojasi ja aikeitasi. Voit siis pennun kehonkieltä tarkkailemalla vuorostasi tulkita sen aikeita.

Iso koira: Jos koirasi tuntee olevansa urhea tai aggressiivinen, se yrittää tehdä itsestään suuremman seisomalla pystyssä ja pitämällä korvat ja hännän pystysuorina. Se myös työntää rintakehänsä ulos ja nostaa niska- ja selkäkarvansa pystyyn. Se saattaa myös murista ja heiluttaa häntäänsä hitaasti.

Pieni koira: Toisaalta taas alistuva koira yrittää näyttää pieneltä ja käyttäytyä kuin pentu. Tämä siksi, että täysikasvuinen koira tunnistaisi pennun, eikä kävisi sen kimppuun. Alistuminen tapahtuu matelemalla kohti maanpintaa sivuttain, häntä matalana, mutta heiluen. Se saattaa myös yrittää nuolla hallitsevan koiran tai ihmisen kasvoja. Se saattaa myös jopa kierähtää selälleen.

Koiranpennun häntä: siinä vasta pitkä juttu. Useimmat meistä tunnistavat, että heiluva häntä on kiintymyksen ja mielihyvän merkki. Hyvin voimakas hännän heiluminen voi kuitenkin olla myös merkki alistumisesta, myös koirilla, joilla on lyhyt häntä. Mutta hännällä ilmaistaan muitakin tunnetiloja. Vihainen koira heiluttaa hitaasti jäykkää häntää, kun taas pelokas laskee häntänsä jalkojensa väliin. Jännittynyt tai hermostunut koira saattaa myös laskea häntänsä, mutta heiluttaa sitä samalla jäykästi.

Hännän normaali asento vaihtelee roduittain, mutta yleisesti ottaen, kun hännän kulma on yli 45 astetta se ilmaisee, että koira on valpas ja kiinnostunut.

Ilmeiden tulkinta: Koiranpentusi kasvot ilmaisevat todella paljon tunteita, esimerkiksi pelkoa, jännitystä, ahdistusta, leikkimieltä ja innostusta.

Pystysuorassa olevat korvat ilmaisevat valppautta tai kuuntelemista, luimussa olevat korvat taas voivat ilmaista mielihyvää tai pelkoa. Joten tulkitaksesi sen mielialan oikein, sinun on tarkkailtava myös muuta kehonkieltä. Jos koiran silmät ovat puoliksi kiinni, se on merkki mielihyvästä tai alistumisesta, jos ne silmät ovat apposen auki, se on merkki aggressiosta.

Katsotaanpa pennun silmiin: Luonnossa koirat tuijottavat toisiaan, kunnes toinen perääntyy tai tekee haasteen. Älä siis milloinkaan katso koiranpennun silmiin kovin kauan, etenkään jos se on hermostunut. Säännöllinen katsekontakti sen sijaan vahvistaa keskinäistä sidettänne ja kasvattaa luottamusta.

Hymyileekö koira? Alistuvat koirat ja jotkut koirarodut, kuten labradorinnoutajat, avaavat suunsa toispuoleiseen "virneeseen" ja se onkin ystävällisyyden merkki. Jos taas huulet ovat tiukasti taaksepäin vedettynä ja hampaat paljaana, on kyse aggressiosta, siitä ei voi erehtyä.

Leiki kanssani! Jos koiranpentu tahtoo leikkiä kanssasi, se nostaa tassun tai kumartuu ja haukkuu saadakseen huomiosi. Se voi myös tarjota lelua tai liittyä toisen koiran seuraan saadakseen sen mukaan takaa-ajoleikkiin.

Oma kehonkielesi:Jos haluat kehittää vuorovaikutusta koiranpentusi kanssa, voit myös kehittää omaa kehonkieltäsi. Esimerkiksi kumartuminen kädet levällään on tervetulotoivotuksen merkki. Mutta koiran yläpuolella seisominen ja tuijottaminen ovat merkki uhkauksesta. Koiranpentusi katselee ja yrittää lukea kehonkieltäsi enemmän kuin kuuntelee ääntäsi, ja oppii nopeasti aistimaan mitä tunnet, vaikket puhuisi mitään.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • Science Plan™ Puppy Healthy Development™ Mini Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini on suunniteltu koiranpennuille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka vahvistaa immuunijärjestelmää ja edistää liikkuvuutta. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja DHA:ta.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy Food with Lamb and Rice

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Lamb & Rice (lammas ja riisi) on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppy Food with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken (kana) on suunniteltu tukemaan suurten rotujen pentujen luuston kehitystä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen mineraalitason.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Food Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Savoyry Chicken on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>