Koirat kiimassa

Published by
Min. lukemista

Naaraskoiran kiima tarkoittaa, että se on siirtynyt hedelmälliseen tilaan lisääntymiskierrossaan. Kiima eli juoksuaika kestää keskimäärin kolme viikkoa ja koira on kiimassa joka 6-8 kuukausi. Useimmilla roduilla ensimmäinen kiima on noin 6 kuukauden iässä, mutta se saattaa olla myös aiemmin tai myöhemmin. Kiima voidaan yleensä tunnistaa siitä, kun vaginasta vuotaa hieman verta, turvonneesta hävystä tai lisääntyneestä virtsaamisesta. Naaraskoirat eivät kuitenkaan tuota paljonkaan verta ja pienillä koirilla ei välttämättä edes huomaa verenvuotoa.

Epätoivottua huomiota

Ensimmäinen asia, jonka huomaat, jos sinulla on kiimainen narttu, on se, että se vetää puoleensa kastroimattomia uroskoiria erittäin laajalla säteellä. Myös sen käytös muuttuu. Narttu ei normaalisti päästä uroksia nousemaan päälleen, mutta nyt se melkein ehdottomasti haluaa sitä. Lisäksi uroskoirat juoksevat pitkiä matkoja päästäkseen kiimassa olevan naaraan luo. Kun narttusi on kiimassa, älä jätä sitä ulos ilman valvontaa ja pidä se aina hihnassa lenkkien aikana. Vaikka toiset lemmikkien omistajat, joita kohtaat, hallitsevat normaalisti koiransa, kiimassa olevan naaraan tuoksu voi aiheuttaa aggressiivista käytöstä joillakin koirilla.

Verenvuoto

Toinen huolenaihe on verenvuoto. Jos koirasi vuotaa tarpeeksi verta aiheuttaakseen sotkua, voi olla hyvä rajoittaa sen liikkuminen helposti puhdistettaville ja matottomille lattioille tai pukea sille juoksusuoja. Koiran jättäminen ulos on huono idea, ellet halua sen saavan urosvieraita (ja mahdollisia pentuja). Jos et aio teettää pentuja koirallasi, sen voi neuteroida. Kohdun ja munasarjojen poisto estää sitä menemästä kiimaan. On kiistelty siitä, milloin sinun olisi parasta neuteroida narttusi. Jotkut eläinlääkärit neuvovat päästämään koiran kerran kiimaan, kun taas toiset steriloisivat jo niinkin aikaisin kuin 6 kuukauden iässä. Kysy eläinlääkäriltäsi, mikä heidän mielestään olisi paras sinun koirallesi.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • Science Plan™ Puppy Healthy Development™ Mini Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini on suunniteltu koiranpennuille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka vahvistaa immuunijärjestelmää ja edistää liikkuvuutta. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja DHA:ta.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy Food with Lamb and Rice

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Lamb & Rice (lammas ja riisi) on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Small & Mini Puppy Food with Chicken

  <p> </p><p><span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Small & Miniature on suunniteltu tukemaan pennun vastustuskykyä ja aivojen, lihasten ja luiden tervettä kehitystä. Sisältää runsaasti tehokkaiksi todistettuja antioksidantteja ja kalaöljystä peräisin olevaa DHA:ta.</p><p> </p><p><strong></strong> </p><p> </p>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy Food Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Chicken (kana) on suunniteltu edistämään koiranpennun liikkuvuutta ja vahvistamaan immuunijärjestelmää. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja kalaöljystä saatavaa DHA:ta.