Koirat kiimassa

Published by
Min. lukemista

Naaraskoiran kiima tarkoittaa, että se on siirtynyt hedelmälliseen tilaan lisääntymiskierrossaan. Kiima eli juoksuaika kestää keskimäärin kolme viikkoa ja koira on kiimassa joka 6-8 kuukausi. Useimmilla roduilla ensimmäinen kiima on noin 6 kuukauden iässä, mutta se saattaa olla myös aiemmin tai myöhemmin. Kiima voidaan yleensä tunnistaa siitä, kun vaginasta vuotaa hieman verta, turvonneesta hävystä tai lisääntyneestä virtsaamisesta. Naaraskoirat eivät kuitenkaan tuota paljonkaan verta ja pienillä koirilla ei välttämättä edes huomaa verenvuotoa.

Epätoivottua huomiota

Ensimmäinen asia, jonka huomaat, jos sinulla on kiimainen narttu, on se, että se vetää puoleensa kastroimattomia uroskoiria erittäin laajalla säteellä. Myös sen käytös muuttuu. Narttu ei normaalisti päästä uroksia nousemaan päälleen, mutta nyt se melkein ehdottomasti haluaa sitä. Lisäksi uroskoirat juoksevat pitkiä matkoja päästäkseen kiimassa olevan naaraan luo. Kun narttusi on kiimassa, älä jätä sitä ulos ilman valvontaa ja pidä se aina hihnassa lenkkien aikana. Vaikka toiset lemmikkien omistajat, joita kohtaat, hallitsevat normaalisti koiransa, kiimassa olevan naaraan tuoksu voi aiheuttaa aggressiivista käytöstä joillakin koirilla.

Verenvuoto

Toinen huolenaihe on verenvuoto. Jos koirasi vuotaa tarpeeksi verta aiheuttaakseen sotkua, voi olla hyvä rajoittaa sen liikkuminen helposti puhdistettaville ja matottomille lattioille tai pukea sille juoksusuoja. Koiran jättäminen ulos on huono idea, ellet halua sen saavan urosvieraita (ja mahdollisia pentuja). Jos et aio teettää pentuja koirallasi, sen voi neuteroida. Kohdun ja munasarjojen poisto estää sitä menemästä kiimaan. On kiistelty siitä, milloin sinun olisi parasta neuteroida narttusi. Jotkut eläinlääkärit neuvovat päästämään koiran kerran kiimaan, kun taas toiset steriloisivat jo niinkin aikaisin kuin 6 kuukauden iässä. Kysy eläinlääkäriltäsi, mikä heidän mielestään olisi paras sinun koirallesi.

Liittyvät tuotteet

 • Prescription Diet™ j/d™ Canine Reduced Calorie with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span>Canine j/d™Reduced Calorie -ruuan on kliinisesti todistettu parantavan liikkuvuutta jo 3 viikossa. Ruoka sisältää oikeassa suhteessa ravintoaineita, EPA:a (erityinen omega-3-rasvahappoa) ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • Science Plan™ Canine Adult Savoury Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Lamb & Rice

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153 Canine Adult Lamb and Rice (lammas ja riisi) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja pitämään yllä hyvää lihaskuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja helposti sulavaa lammasta.
 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Mini with Chicken

  Hill's&#153; </cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Mini with Chicken (kana) on suunniteltu koirille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka pitää yllä hyvää lihaskuntoa ja tukee elimistön terveyttä. Sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.