Miksi koirat vihaavat kylpyjä? (ja vinkkejä pelokkaan koiran kylvetykseen)

Julkaisija Jean Marie Bauhaus
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koirasi rakastaa lätäköissä roiskimista, mutta kun on kylvyn aika, se laittaa hännän koipiensa väliin. Miksi koirat vihaavat kylpyä niin paljon? Jos kyse ei ole vedestä, niin mikä kylvyssä saa niin monet koirat vapisemaan ja vikisemään? Selvitä, mikä voi olla koirasi kylpykammon taustalla, ja jatka lukemista saadaksesi tietää, miten pestä kylpyjä vihaava koira.

Miksi koirat vihaavat kylpyjä?

Vaikka onkin totta, että kaikki koirat eivät pidä vedessä leikkimisestä, tämä ei välttämättä selitä sitä, miksi koirasi ei pidä kylvystä. Jopa vettä rakastavat rodut, kuten labradorinnoutajat, pelkäävät usein kylvetystä. Jos kyse ei ole vedestä, miksi koirat vihaavat kylpyä? Monet tekijät voivat olla syynä siihen, miksi koirasi inhoaa mennä ammeen tai lavuaarin lähelle.

Corgi peseytyy kylpyhuoneessa

Huonojen assosiaatioiden palautuminen mieleen

Aivan kuten mekin, koirat voivat oppia yhdistämään pelon tai ahdistuksen tiettyyn tilanteeseen, kertoo PDSA. Kylvetykseen liittyvät huonot kokemukset, kuten kuuma vesi, liukastuminen ja kaatuminen ammeessa, veden joutuminen nenään tai silmiä kirvelevä shampoo, voivat traumatisoida koiran ja opettaa sen pelkäämään kylvetystä. Jopa järkyttävät kokemukset muista hoitotoimenpiteistä, kuten liian lyhyiden kynsien leikkaamisesta tai korvien puhdistamisesta aiheutuva kipu, voivat luoda huonoja mielleyhtymiä kylpyaikaan, jos se tapahtuu samaan aikaan.

Hallinnan menetys

Kun koirasi käy uimassa tai roiskii lätäköissä, se on hauskaa toimintaa, johon se ryhtyy omasta halustaan. Kylvyt taas ovat yleensä pakotettua toimintaa koirille, ja niihin liittyy koiran käsittelyä ja kehon liikuttelua tavalla, josta se ei pidä. Tämä valinnanvapauden ja kontrollin menettäminen voi olla koiralle hyvin järkyttävää.

Tuntematon tapahtuma

Kylvetykseen vasta tutustuneet tai harvemmin kylvetettävät koirat saattavat pelästyä sitä, että ne joutuvat veteen ja saippuoiduiksi. Tämä puolestaan voi luoda negatiivisia mielleyhtymiä, jotka saavat ne pelkäämään tulevia kylpyjä.

Kylpyaika tuntuu stressaavalta

Joskus koirat eivät ole ainoita, jotka vihaavat kylpyaikoja. Koirat reagoivat usein omistajansa tunteisiin. Mitä huolestuneemmalta vaikutat, sitä huolestuneempi koirasi todennäköisesti on, sanoo PDSA. Koirallesi huutaminen, sen käsitteleminen kovakouraisesti ja kiirehtiminen kylpyaikana opettavat koirallesi, että kylpyä pitää pelätä. Vaikka olisitkin lempeä koirallesi, se aistii turhautumisesi, mikä voi saada sen pelkäämään kylpyjä tulevaisuudessa.

Tarvitsevatko koirat kylpyjä?

Tarvitseeko koirasi todella säännöllistä kylvetystä? Se riippuu. Suurin syy koirien kylvettämiselle on yksinkertaisesti se, että niiden kanssa on helpompi elää. Et halua, että koirasi jättää mutaa kaikkialle, etkä myöskään nauti haisevan koiran halailusta. Lyhytkarvaiset rodut, joilla on terve iho, eivät itse asiassa tarvitse kylvetystä, eikä niitä oikeastaan tarvitse kylvettää säännöllisesti, elleivät ne likaannu paljon. Monissa tapauksissa niiden pyyhkiminen lemmikkieläinten pyyhkeillä saattaa riittää. Jos sinulla on kuitenkin ryppyinen rotu, kuten mopsi tai shar-pei, sinun on pyyhittävä niiden ihon väliset poimut säännöllisesti.

Pitkäkarvaisille ja kiharakarvaisille roduille säännöllinen shampoopesu ja hoitotuotteet ovat sen sijaan hyödyllisiä, jotta niiden turkki ei takkuunnu eikä muutu hallitsemattomaksi, vaikka päivittäinen harjaus saattaa myös helpottaa turkin kunnossa pitoa. Meksikolaisen karvattoman rodun kaltaiset karvattomat rodut tarvitsevat säännöllisiä kylpyjä, jotta niiden iho ei kuivuisi. Sitä vastoin koirat, joilla on rasvoittuva iho, kuten cockerspanielit, tarvitsevat myös usein kylpyjä ihon rasvoittumisen ehkäisemiseksi.

Miten kylvettää koira, joka vihaa kylpyjä

Jos koirasi iho tai turkki on sellainen, että kylvettäminen on välttämätöntä, parasta, mitä voit tehdä, on saada se nauttimaan kylvystä tai ainakin olemaan pelkäämättä sitä. Tämä edellyttää negatiivisten mielleyhtymien korvaamista positiivisilla sekä aikaa ja kärsivällisyyttä. Ajan tarve riippuu siitä, pelkääkö koirasi kylvetystä, onko se vain huonotuulinen kylvetyksen takia vai jotain siltä väliltä.

1. Pysy rauhallisena

Varmista ensin, että suhtaudut positiivisesti koiran kylvettämiseen. Jos sinulla on kiire, olet stressaantunut tai turhautunut koiran kanssa, sinun kannattaa odottaa koiran kylvetystä siihen asti, kunnes olet rentoutuneempi, mikä puolestaan auttaa koiraasi tuntemaan olonsa rauhallisemmaksi.

2. Luo positiivisia assosiaatioita

Söpö koira vaaleanpunaisen pyyhkeen ja keltaisen kumiankan kanssa valmiina kylpyyn

Blue Cross suosittelee, että koira totutetaan kylpyaikaan hitaasti tuomalla se ensin kylpyhuoneeseen kanssasi, kehumalla sitä paljon ja tarjoamalla sille herkkuja. Älä yritä kylvettää niitä heti, vaan anna niille aikaa muodostaa myönteisiä mielleyhtymiä kylpyhuoneeseen ja ammeeseen. Yksi tapa muuttaa koiran pelko odotukseksi on siirtää koiran ruokakuppi kylpyhuoneeseen ammeen viereen ja johdattaa koira sinne herkkujen avulla. Kun koira on mielestäsi valmis, siirrä sen kulho ammeeseen liukumattoman maton päälle. Anna niiden kiivetä sisään itse, jos ne ovat tarpeeksi isoja, mikä vahvistaa valinnan ja hallinnan tunnetta.

Kun koirasi pystyy olemaan ammeessa ilman pelkoa, poista koiran ruoka ja kokeile veden laskemista. Anna niille leluja, joilla ne voivat leikkiä ammeessa, sekä herkkuja. Blue Cross ehdottaa, että voit levittää seinälle ksylitolitonta maapähkinävoita ja antaa koiran nuolla se pois veden juostessa. Kun koirasi sietää juoksevan veden ja tassujensa kastumisen, kokeile roiskia hieman vettä sen päälle pitäen asiat hauskoina ja kevyinä ja tehden siitä leikkiä. Yritä vähitellen kastella koira ja vaahdottaa se shampoolla samalla kehuen sitä rauhoittavilla sanoilla. Jos koirasi kiihtyy missä tahansa vaiheessa, lopeta ja yritä seuraavana päivänä uudelleen.

3. Estä negatiiviset assosiaatiot

Ota käyttöön varotoimenpiteitä, jotta koirasi tuntee olonsa turvalliseksi kylpyaikana. Aseta ammeen pohjalle luistamaton matto tai liukumaton tarra, joka estää koiran liukastumisen. Voit myös kokeilla ammattilaisten käyttämiä kylpyvaljaita, jotta koirasi voi tuntea olonsa turvallisemmaksi. Ole erityisen varovainen ja hellävarainen koirasi kanssa. Muista testata veden lämpötila, jottei se ole liian kuumaa tai kylmää. Vältä suihkuttamasta tai kaatamasta vettä suoraan koiran naamalle, vaan käytä sen sijaan pesuliinaa kasvoille ja muille herkille alueille. Säästä muut koiran hoitotoimenpiteet, kuten kynsien leikkaaminen ja hampaiden harjaaminen, toiselle päivälle.

Vaikka koirat vihaavat kylpyjä monista eri syistä, ratkaisut ovat samat riippumatta siitä, mikä aiheuttaa lemmikkisi pelon. Kun olet kärsivällinen ja lempeä, voit muuttaa koirasi suhtautumista kylpemiseen ja tehdä kylpemisestä miellyttävämpää ja vähemmän stressaavaa teille molemmille.

Tietoja kirjoittajasta

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus on lemmikkieläinten ystävä ja freelance-kirjailija, jonka töitä julkaistaan muun muassa sivustoilla AKC.org, Care.com ja Daily Puppy. Hän on myös kirjailija ja asuu Ozarksissa miehensä ja heidän karvaisten kavereidensa kanssa. Hän nauttii peurojen, villien kalkkunoiden ja satunnaisten lehmien vaeltelusta takapihallaan juodessaan aamukahviaan.

 

Tarkistanut Tri Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

LIITTYVÄT ARTIKKELIT

LIITTYVÄT TUOTTEET