Liikunnan merkitys koiranpennulle

$authorText
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kaikki varmasti tietävät, millaisia energisiä karvapalloja pennut voivat olla. Työn, perheen ja levon välillä voi olla vaikeaa varata aikaa paitsi koiranpennun kouluttamiseen myös sen varmistamiseen, että se saa tarvitsemansa määrän liikuntaa. Muista: aktiivinen pentu on terve pentu. Aktiivisuuden ylläpitäminen on tärkeää sekä pennun yleisen terveyden sekä teidän välisen suhteenne kehitykselle.

Miksi liikunta on tärkeää

Liikunta on tärkeää koiran henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille. Kun sitä harrastetaan yhdessä, se myös auttaa muodostamaan vahvan siteen välillenne. Säännöllinen liikunta on tärkeää niin sinun kuin pentusi terveydelle ja onnellisuudelle. Oikeanlainen liikunta:

 • Vähentää ylipainoa ja siihen liittyviä terveysriskejä.
 • Parantaa sydämen ja verisuonten terveyttä.
 • Vahvistaa lihaksia ja lisää ketteryyttä.
 • Säännölliset kävelylenkit tukevat koiran koulutusta.
 • Parantaa pennun kykyä selviytyä poissaollessasi.
 • Fyysinen, älyllinen ja sosiaalinen stimulaatio vähentävät käytösongelmia.
 • Vähentää ruoansulatusongelmia ja ummetusta.
 • Rakentaa teidän suhdettanne ja erityisesti arkojen pentujen itseluottamusta.
 • Tarjoaa mahdollisuuksia sosiaalistamiseen ihmisten ja muiden koirien kanssa.

Tuhoisa käyttäytyminen

Pennut ovat vilkkaita ja uteliaita tutkiessaan maailmaa, ja juoksemisen, leikkimisen ja tutkimisen kaltaiset aktiviteetit tarjoavatkin hyvän luonnollisen keinon purkaa energiaa. Ilman näitä mahdollisuuksia pennun energia voi sen sijaan ilmetä ongelmallisena tai tuhoisana käyttäytymisenä, kuten:

 • Hyperaktiivisuus ja levottomuus öisin.
 • Pureskelu, kaivaminen tai raapiminen.
 • Roskakoriin kajoaminen.
 • Huonekalujen kaataminen.
 • Hyppiminen ihmisten päälle.
 • Rajut leikit ja pureminen.
 • Haukkuminen ja vinkuminen turhautumisen seurauksena.

Kuinka paljon liikuntaa pentu tarvitsee?

Pennun tarvitseman liikunnan tarkka määrä riippuu monista eri tekijöistä, kuten sen iästä, rodusta ja kuntotasosta. On myös tärkeää muistaa, että liiallinen liikunta voi olla yhtä huono asia kuin liian vähäinen liikunta. Vaikka pennut ovat usein paljon energisempiä, ne tarvitsevat lyhyempiä liikuntajaksoja ja pidempiä päiväunia kuin aikuiset koirat. Liiallinen liikunta voi johtaa pennun uupumiseen ja nivelvaurioihin, erityisesti isoilla roduilla.

Blue Crossin mukaan hyvä lähtökohta on pyrkiä harrastamaan liikuntaa viisi minuuttia kerran tai kahdesti päivässä jokaista ikäkuukautta kohden. Esimerkiksi kolmen kuukauden ikäisen pennun tulisi liikkua 15 minuuttia kahdesti päivässä, neljän kuukauden ikäisen 20 minuuttia kahdesti päivässä ja niin edelleen. Kiinnitä aina huomiota siihen, miten pentusi suhtautuu liikuntamäärään, ja vähennä sitä tarvittaessa.

Kuinka saada pentu liikkumaan

Vaikka sinulla olisi suuri puutarha, jossa pentu voi juoksennella, se tarvitsee muutakin polttaakseen ylimääräistä energiaa. Lyhyet kävelylenkit ovat terveellisiä aktiviteetteja sekä sinulle että pennullesi. Erilaiset leikit, kuten noutaminen tai piiloleikit, voivat myös auttaa vahvistamaan sinun ja pennun välistä suhdetta ja opettaa pennulle itsehillintää. Kun pentu on yksin kotona, varmista, että sillä on tekemistä. Turvalliset purulelut ja ruokaa antavat lelut kuluttavat pennun henkistä energiaa.

Vältä pakkoliikuntaa, joka voi johtaa vammoihin ja elinikäisiin terveysongelmiin. Pakotettu liikunta voi olla liiallista juoksemista, pyöräilyä tai rullaluistelua koiranpennun ollessa kytkettynä sinuun, liian pitkiä noutoleikkejä tai liian pitkiä, nopeatempoisia kävelylenkkejä.

Tarkistanut Tri Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »