"Miksi koirallani on ummetusta?" ja muita kysymyksiä ruoansulatuskanavan ongelmista

Inilathala ni
min basahin

”Mikä on ummetuksen määritelmä?” ja ”miksi koirallani on ummetusta?” ovat kysymyksiä, joita lemmikinomistajat esittävät usein. Maha- ja suolivaivojen toinen ääripää on ripuli, joka sekin voi aiheuttaa hämmennystä, koska taustalla voi olla lukuisia syitä. Kummatkin suolistovaivat voivat johtaa koirilla väsymykseen, turvotukseen ja äärimmäisen hankalaan oloon. Vaikka tasapainoinen koiranruoka ja sopimattoman ravinnon (kuten roskien, lelujen ja ruoantähteiden) välttäminen voivat auttaa minimoimaan suolisto-ongelmat, ummetus ja ripuli ovat yleisiä vaivoja, jotka lemmikinomistajan on hyvä tuntea tietääkseen, milloin on aika käydä eläinlääkärissä. Eläinlääkärisi voi auttaa tunnistamaan koiran ummetuksen syyn ja suositella parasta tapaa sen hoitoon. 

Talutushihnassa oleva pitkäkarvainen chihuahua siristelee silmiään kirkkaassa auringonpaisteessa.

Mitä ummetus on?

Useimmilla koirilla on toistuvat päivittäiset ulostamistottumukset. Todennäköisesti tunnet ne jo hyvin lenkille mukaan ottamiesi kakkapussien määrän perusteella. Koiran normaalien tottumusten tarkkaileminen voi auttaa huomaamaan, milloin jokin saattaa olla vialla.

Ennen kuin kysyt, miksi koirallasi on ummetusta, on hyvä oppia tunnistamaan oireet. Ummetus merkitsee epäsäännöllistä ulostamista tai ulostamisen vaikeutta. Uloste on usein kovaa ja kuivaa, minkä lisäksi siinä voi olla verta. Jos koira ajoittain ulostaa kerran tai pari tavallista harvemmin, huoleen ei yleensä ole syytä, mutta jos koira on ollut ulostamatta yli päivän ja osoittaa merkkejä ulostusvaikeuksista tai ruokahaluttomuudesta, ota yhteys eläinlääkäriisi.

Miksi koirallani on ummetusta?

Koiran ummetukseen voi olla monta syytä. Eläinlääkärin tarkastus ja eri testit, kuten röntgenkuvat, auttavat havaitsemaan tai poissulkemaan seuraavat ongelmat:

 • Vieraan materiaalin syöminen (vaatteet, lelut, luut, kivet, ruoho, karva, ihmisten hiukset)
 • Hidas suolentoiminta
 • Nestehukka
 • Turkin takkujen tukkima peräaukko
 • Eturauhasen liikakasvu uroskoirilla
 • Tyrä (tilanne, jossa loukkaantuminen tai rasitusvamma työntää osan sisäelintä ympäröivän lihaksen läpi)
 • Kasvain tai kyhmy suolistossa
 • Tulehtuneet tai tukkeutuneet anaalirauhaset
 • Lääkityksen sivuvaikutus
 • Ortopediset ja neurologiset vaivat, kuten nivelreuma, jotka vaikeuttavat koiran kyykistymistä

Miten voin hoitaa koirani ummetusta?

Ummetuksen hoito riippuu taustalla olevasta syystä. Jos koiraasi vaivaa yksinkertaisesti takkujen tukkima peräaukko, voit helpottaa tilannetta välittömästi saksien avulla. Jos koiralla on ongelmia saada ulostettua karvaa, ruohoa tai luuta sisältävä uloste, saatetaan tarvita eläinlääkärin auttavaa (hansikoitua) kättä. Eturauhasen liikakasvusta, suolistokyhmystä tai tyrästä johtuvat ulostusongelmat edellyttävät leikkausta.

Voit auttaa ortopedisestä tai neurologisesta vaivasta kärsivää lemmikkiäsi tukemalla koiraa valjailla ulostamisen aikana. Jos koira kärsii diabeteksesta, munuaissairaudesta tai muusta nestehukan tai ummetuksen vaaraa lisäävästä vaivasta, voi olla tarpeen lisätä koiran ravintoon vettä tai antaa lisänesteitä suoraan ihonalaisena tai suonensisäisenä pistoksena. Jos röntgenkuvissa koirasi paksusuolessa näkyy suuri määrä ulostetta, lääkäri voi tarjota huomattavaa ja välitöntä helpotusta tilanteeseen peräruiskeen avulla.

Jos haluat välttää turhauttavia ja ahdistavia koiran ummetusjaksoja, puhu eläinlääkärillesi keinoista, joiden avulla ummetusta voi hoitaa ja ehkäistä. Eläinlääkäri saattaa suositella koirallesi runsaasti kosteutta sisältävää koiran märkäruokaa, ummetuksen hoitoon kehitettyjä valmisteita tai joko paljon tai vähän kuitua sisältävää terapeuttista ravintoa. Tiettyjen terapeuttisten koiranruokien korkeampi kuitupitoisuus imeyttää enemmän vettä, joka pehmentää ulostetta ja tehostaa elimistön kykyä kuljettaa ruokaa ruoansulatuselimistössä. Puhu aina eläinlääkärisi kanssa ennen kuin annat koirallesi reseptivapaita lääkkeitä – monet voivat väärin annosteltuina olla vaarallisia tai jopa hengenvaarallisia koirille.

Shiba inu torkkuu ruskeaoranssilla laattalattialla

Mitä on ripuli?

Toisin kuin ummetus, joka voi saada ihmettelemään, kakkaako koirasi enää ikinä, ripuli voi herättää kysymyksiä siitä, lakkaako koira ikinä kakkaamasta. Ripuli merkitsee usein toistuvia löysiä ulosteita ja on yksi yleisimmistä koirien suolistovaivoista. Ummetuksen tavoin ripuli voi johtua monesta syystä:

 • Tuhdit tai huonosti sulavat ruoat sekä jonkin sopimattoman syöminen (ruoantähteet, kepit, lelut, roskat)
 • Äkillinen muutos ruokavaliossa tai herkuissa
 • Ruoka-aineallergia tai -intoleranssi
 • Stressi (majoitus kennelissä, matkustaminen tai eroahdistus)
 • Loiseläimet
 • Virus- tai bakteeri-infektiot
 • Tulehduksellinen suolistosairaus (IBD)
 • Syöpä
 • Lääkitys (antibiootit ovat yleinen syy)
 • Muut kuin ruoansulatuskanavan sairaudet, kuten munuais- tai maksavaivat tai haimatulehdus

Miten voin hoitaa koirani ripulia?

Koirien ruoansulatuskanavan ongelmat esiintyvät usein kymmenen yleisimmän eläinlääkärikäyntien syyn joukossa. Vaikka monet ripulin taustatekijät täytyy ottaa vakavasti ja hoidattaa eläinlääkärissä, vähemmän vakavat tapaukset voi hoitaa kotona eläinlääkärien ohjeiden mukaan. Ennen kuin otat yhteyttä eläinlääkäriin, käy läpi seuraavat kysymykset, jotta voit antaa kattavamman kuvan tilanteesta:

 • Kauanko ripuli on jatkunut?
 • Mitä muita terveysongelmia lemmikilläsi on?
 • Minkä väristä lemmikkisi uloste on?
 • Juoko ja syökö lemmikkisi normaalisti?
 • Onko lemmikkisi oksentanut?
 • Vaikuttaako lemmikkisi apaattiselta?

Varmista, että puhut eläinlääkärille, jos jokin näistä tekijöistä huolettaa sinua.

Welsh corgi pembroke -pentu rannalla

Mitkä kotikeinot voivat auttaa koirani vatsavaivoihin?

Ripulin kotihoidossa on paras noudattaa eläinlääkärin neuvoja huolellisesti. Joskus eläinlääkäri haluaa koirasi olevan syömättä vuorokauden ajan, jotta ruoansulatuselimistö saa rauhoittua. Raikasta vettä täytyy kuitenkin aina olla saatavilla.  Odottamalla 12–24 tunnin ajan ennen koiran ruokkimista annat ärtyneelle ruoansulatuselimistölle mahdollisuuden levätä ja toipua sekä minimoit nestehukan. On erittäin tärkeää antaa koiralle raikasta vettä ja rohkaista koiraa juomaan nestehukan ehkäisemiseksi.

Vaikka koiran ripuli vaikuttaisi vähemmän vakavalta, eläinlääkärille puhuminen on aina turvallinen valinta. Eläinlääkäri voi määrätä koiralle lääkkeitä, jotka auttavat pääsemään ripulista eroon nopeasti ja saattaa myös suositella helposti sulavaa terapeuttista ravintoa, joka auttaa korvaamaan menetetyt ravintoaineet.

Koirien suolistovaivat, niin ummetus kuin ripuli, vaativat huolellista tarkkailua. Kumpikaan ei yleensä ole välitön hätätilanne, mutta jos oireet jatkuvat ja koiran vointi huononee, ota epäröimättä yhteyttä eläinlääkäriin. Kun tunnet koirasi normaalin ulostustiheyden ja kakan koostumuksen, tunnistat ongelmat nopeammin ja voit auttaa huolehtimaan uskollisesta ystävästäsi.

Contributor Bio

Mindy Cohan, eläinlääkäri (VMD)

Mindy Cohan, eläinlääkäri (VMD)

 

Mindy Cohan on Yhdysvaltain Philadelphian alueella toimiva eläinlääkäri, joka on valmistunut University of Pennsylvanian eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta. Hänellä on Jem-niminen rescue-koira. Mindy harrastaa mielellään patikointia Jemin kanssa samalla Yhdysvaltain sisällissotaa ja Abraham Lincolnia käsitteleviä podcasteja kuunnellen.

 

mga kaugnay na artikulo

Kaugnay na Mga Produkto