"Miksi koirallani on ummetusta?" ja muita ruoansulatuskanavaan liittyviä kysymyksiä

Julkaisija Mindy Cohan, VMD
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koirankakan kirjo – ripulista ummetukseen.

Kutsutaanpa sitä sitten koiran ulosteeksi tai kakaksi, omistajina olemme kaikki hieman pakkomielteisiä koiramme kakan värin, koostumuksen ja tiheyden suhteen. Niin meidän pitäisikin olla, sillä on tärkeää tietää, mikä on normaalia ja mikä ei. Otsikossa mainittu kirjo voi olla todella laaja, joka sisältää kaikkea keltaisesta kakasta vihreään ja punaiseen, veriseen koirankakkaan. Ummetus ja ripuli ovat vastakohtia ummetuksen ja ripulin koostumuksen ja tiheyden osalta.

Lemmikinomistajat kysyvät usein, mitä ummetus tarkoittaa ja miksi koirani kärsii ummetuksesta. Ruoansulatuskanavan vaivoista niin ummetus kuin ripulikin voivat aiheuttaa hämmennystä, ja niiden taustalla voi olla monia syitä. Molemmat näistä koirien ruoansulatuskanavan ongelmista voivat aiheuttaa velttoutta, turvotusta ja äärimmäistä epämukavuutta. Vaikka ravitsemuksellisesti tasapainoisen ruoan tarjoaminen koiralle ja ruoansulatusongelmien (kuten roskien syöminen, lelujen nieleminen ja ihmisruoan tähteet) välttäminen voivat vähentää ruoansulatuskanavan häiriöitä, ummetus ja ripuli ovat yleisiä sairauksia, joista lemmikkieläinten omistajien tulisi olla tietoisia ja osata mennä tarvittaessa eläinlääkärille. Eläinlääkäri voi auttaa tunnistamaan koirasi ummetuksen tai ripulin syyn ja neuvoa sinulle parhaan tavan hoitaa sitä.

Pitkäkarvainen chihuahua hihnassa siristelee silmiään kirkkaassa auringossa.

Mitä on ummetus?

Useimmilla koirilla on tyypillinen päivittäinen suolen toiminta. Tiedät sen luultavasti jo hyvin siitä, kuinka monta kakkapussia otat mukaan kävelylle. Seuraamalla koirasi tavanomaisia tapoja opit tunnistamaan, milloin jokin on vialla.

Ennen kuin ihmettelet, miksi koirasi kärsii ummetuksesta, sinun on hyvä tietää, miten tunnistaa merkit. Ummetuksella tarkoitetaan harvaa tai vaikeaa ulosteen kulkua. Uloste on usein kovaa ja kuivaa ja saattaa sisältää verta. Ei yleensä ole syytä huoleen, jos koira kakkaa satunnaisesti yhden tai kaksi kertaa tavallista vähemmän, mutta jos koirasi ei ole ulostanut yli vuorokauteen ja osoittaa merkkejä ponnistamisesta tai huonosta ruokahalusta, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Miksi koirallani on ummetusta?

Koira voi kärsiä ummetuksesta monesta eri syystä. Eläinlääkärin suorittama tutkimus ja testit, kuten röntgenkuvat, auttavat löytämään tai sulkemaan pois seuraavat ongelmat:

 • Vieraan materiaalin (vaatteet, lelut, luut, kivet, ruoho, karvat, hiukset) nieleminen
 • Hitaat suolen liikkeet
 • Nestehukka
 • Takkuuntunut turkki tukkii peräaukon
 • Laajentunut eturauhanen urospuolisilla koirilla
 • Tyrät (kun vamma tai rasitus työntää sisäelimen pienen osan ympäröivän lihaksen läpi)
 • Suolistossa oleva kasvain tai massa
 • Tulehtuneet tai kipeät anaalirauhaset
 • Lääkkeiden sivuvaikutus
 • Ortopediset ja neurologiset sairaudet, kuten niveltulehdus, jotka haittaavat koiran kykyä kyykistyä

Miten voin hoitaa koirani ummetusta?

Ummetuksen hoito riippuu sen taustalla olevasta syystä. Koirat, joilla on vaikeuksia ulostamisessa ja joiden uloste sisältää karvoja, ruohoa tai luunpalasia, saattavat tarvita eläinlääkärin hellävaraista apua ulosteen poistamiseksi käsin. Koirat, joilla on ulostamisvaikeuksia laajentuneiden eturauhasten, suolikanavan sisällä olevien kasvainten tai tyrien vuoksi, tarvitsevat kirurgisia tai lääketieteellisiä toimenpiteitä.

Voit auttaa ortopedisista tai neurologisista vaivoista kärsivää koiraasi pysymään asennossaan tukemalla sitä valjailla ulostamisen aikana. Sairaudet, kuten diabetes ja munuaistauti, voivat lisätä kuivumisen ja ummetuksen riskiä, ja koirat saattavat tarvita lisävettä ruokaansa tai ihonalaisesti tai laskimonsisäisesti annettavaa nestettä. Jos röntgenkuvat osoittavat, että koiran paksusuolessa on paljon ulostetta, eläinlääkäri voi hoitaa koiraa peräruiskeella, joka antaa koiralle välitöntä helpotusta.

Jotta vältät koiran ummetukseen liittyvän turhautumisen ja ahdistuksen, keskustele eläinlääkärisi kanssa keinoista, joilla voit hoitaa ja ehkäistä ummetusta. Eläinlääkäri saattaa suositella koirallesi runsaasti kosteutta sisältävää pehmeää ruokaa, ulosteen pehmentäjiä, runsaskuituista terapeuttista ruokaa tai vähän ulostetta synnyttävää terapeuttista ruokaa. Tiettyjen terapeuttisten koiranruokien lisätty kuitupitoisuus mahdollistaa paremman veden imeytymisen, mikä pehmentää ulostetta ja edistää suoliston liikkuvuutta (elimistön kykyä siirtää ruokaa ruoansulatuskanavan läpi). Ota aina yhteyttä eläinlääkäriin ennen kuin annat koirallesi mitään reseptivapaita lääkkeitä, sillä monet niistä voivat olla koirille vaarallisia tai tappavia, jos niitä ei anneta oikein.

Shiba Inu nukkuu oranssiharmaalla laattalattialla

Mitä on ripuli?

Toisin kuin ummetus, joka voi saada sinut miettimään, milloin koirasi kakkaa seuraavan kerran, ripuli voi saada miettimään, lopettaako koira enää koskaan kakkaamista. Ripuli eli löysä ja usein esiintyvä uloste on yksi koirien yleisimmistä ruoansulatuskanavan sairauksista. Kuten ummetus, myös ripuli voi johtua monista eri syistä:

 • Runsaan tai sulamattoman ruoan syöminen (ihmisruoan tähteet, tikut, lelut, roskat)
 • Äkillinen muutos ruoassa tai herkuissa
 • Ruoka-aineallergia tai -intoleranssi
 • Stressi (hoidossa olo, matka- tai eroahdistus)
 • Loiset
 • Virus- tai bakteeri-infektio
 • Tulehduksellinen suolistosairaus
 • Syöpä
 • Lääkkeet (antibiootit voivat usein olla syynä)
 • Muut kuin ruoansulatuskanavan sairaudet, kuten munuais- tai maksasairaudet tai haimatulehdus

Miten voin hoitaa koirani ripulia?

Koirien ruoansulatuskanavan ongelmat ovat jatkuvasti eläinlääkärikäyntien kymmenen tärkeimmän syyn listalla. Vaikka monet ripulin syyt ovat vakavia ja vaativat lääkärin hoitoa, lievempiä tapauksia voidaan hoitaa kotona eläinlääkärillä käynnin jälkeen. Ennen kuin otat yhteyttä eläinlääkäriin, ota huomioon seuraavat asiat, jotta voit antaa tarkemman kuvauksen lemmikkisi tilasta:

 • Kuinka kauan ripuli on jatkunut?
 • Mitä muita lääketieteellisiä vaivoja koirallasi on?
 • Minkä väristä koirasi uloste on?
 • Syökö ja juoko koirasi normaalisti?
 • Onko koirasi oksentanut?
 • Onko koirasi veltto?

Tärkeintä on, että otat yhteyttä eläinlääkäriin, jos jokin näistä asioista huolestuttaa sinua.

Welsh corgi pembroken pentu rannalla

Mitkä kotihoitovinkit auttavat koirani ruoansulatuskanavan hoidossa?

Ripulin kotihoidossa on parasta noudattaa tarkoin eläinlääkärin neuvoja. On tärkeää tarjota koirallesi raikasta vettä ja kannustaa sitä juomaan nestehukan välttämiseksi. Ellei eläinlääkäri määrää erikseen, on parasta olla antamatta koirallesi ruokaa, jos sillä on ripuli. Ruoka on tärkeää, jotta suoliston solut pysyvät ravittuina ja toipumisprosessi nopeutuu. Keskustele eläinlääkärisi kanssa siitä, onko koirasi tavanomainen ruoka sopivaa vai pitäisikö sille antaa jotain helpommin sulavaa ruokaa.

Vaikka koirasi ripuli vaikuttaisi lievältä, eläinlääkärin hoitoon hakeutuminen on aina viisasta. Eläinlääkäri voi määrätä lääkkeitä ripuliin ja saattaa myös suositella erilaista terapeuttista ruokaa kuin ummetukseen; tällainen koiranruoka on paremmin sulavaa ja auttaa korvaamaan tärkeät ehtyneet ravinteet.

Koirien vaivat, niin ummetus kuin ripulikin, vaativat tarkkaa huomiota. Vaikka kumpikaan ei yleensä ole välitön hätätilanne, mutta jos oireet jatkuvat ja koiran tila pahenee, älä viivyttele eläinlääkärin hoitoon hakeutumista. Koirasi normaalin ulostamistiheyden ja kakan koostumuksen tunteminen auttaa sinua tunnistamaan ongelmat ja tarjoamaan nelijalkaiselle ystävällesi parasta mahdollista hoitoa.

Tietoja kirjoittajasta

Mindy Cohan, VMD

Mindy Cohan on eläinlääkäri Philadelphian alueella ja valmistunut Pennsylvanian yliopiston eläinlääketieteellisestä yliopistosta. Hänellä on Jem-niminen pelastuskoira. Mindy vaeltaa mielellään Jemin kanssa ja kuuntelee samalla podcasteja Amerikan sisällissodasta ja Abraham Lincolnista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet