Kaikki, mitä olet koskaan halunnut tietää koirankakasta

Published by
Min. lukemista

Koirankakka: ei ehkä kaikkein mieluisin puheenaihe, mutta kakka kertoo koirasi terveydestä. Pitämällä koirasi kakan piirteitä silmällä saatat havaita myös mahdolliset terveysongelmat. Aloitetaan siitä, millainen koirankakka on normaalia ja millainen kakka saattaa kertoa piilevistä terveysongelmista.

Miltä näyttää täydellinen kakka?

Koirankakkaa voi arvioida neljän pääpiirteen kautta: väri, sisältö, koostumus ja pintakerros. Väri liittyy siihen, mitä koirasi syö. Sävy voi vaihdella kullanruskeasta tummaan mahonkiin lemmikkisi ruoan ainesosien mukaan. Sisällön tarkemman ruotimisen voi halutessaan jättää eläinlääkärin tehtäväksi. Useimmat ihmiset eivät näe kakassa juuri mitään ilman mikroskooppia. Terveen koiran kakan täytyy myös olla koostumukseltaan kiinteähköä, kuin muovailuvahaa. Ihannetapauksessa kakka tulee ulos pötköinä, joissa on pieniä rakoja: jos pötköjä kierittelisi, ne hajoaisivat pienemmiksi paloiksi. Lopuksi, normaalissa kakassa ei ole minkäänlaista erillistä pintakerrosta. Jos koirasi kakka on suklaanruskeaa, kiinteähköä ja ilman erillistä pintakerrosta, eikä siitä törrötä selvästi mitään, asiat ovat hyvin. Jatkamalla lukemista voit kuitenkin tutustua merkkeihin, jotka voivat kertoa terveysongelmista.

Tilanteet, joissa koirankakasta on syytä huolestuaOwner cleaning up after the dog with plastic bag

Koirankakan ulkonäkö auttaa sinua tunnistamaan, milloin koirasi saattaa olla sairas. Mahdolliset ongelmat huomaa parhaiten tuoreesta ulosteesta, vaikkei sen tarkastelu välttämättä olisikaan kaikkein mieluisin tehtävä.

Koirankakan sisältöön liittyvät huolenaiheet

 • Madot: Madot voivat olla pitkiä ja ohuita tai muistuttaa riisinjyviä. Huomaathan, että niistä kannattaa huolestua vain tuoreessa jätöksessä. Jos uloste on ulkona pidempään, madot saattavat löytää tiensä sen luo.
 • Karvat: Isot karvatupsut ulosteessa saattavat kertoa liiallisesta turkinhoidosta, allergioista tai ihosairaudesta. Tarkkaile, miten usein ulosteessa näkyy karvaa ja ota asia puheeksi eläinlääkärisi kanssa.
 • Vieraat materiaalit: Koiran ulosteesta saattaa löytyä ruohoa, muovia, kiviä, kangasta ja jopa kolikoita – loppujen lopuksi koirat syövät mitä kummallisimpia esineitä. Suurin osa koiran syömistä asioista tulee toisesta päästä ulos, mutta jos huomaat koirasi ulosteessa vieraita esineitä, voi olla syytä tarkistaa eläinlääkäriltä, kannattaisiko koirasi tutkia tai ottaa röntgenkuva. Joissain tapauksissa koiran ruoansulatuskanavaan on saattanut jumiutua vieraita esineitä, jotka on poistettava leikkaamalla. Siksi on paras ottaa eläinlääkäriin yhteyttä heti, jos huomaat koirankakassa kangas- tai muovipaloja.

Merkit koirankakan pintakerroksessa

Jos poimit koiran ulosteen ruohikolta, sen ei pitäisi jättää jälkeensä minkäänlaista vanaa. Limakerros liittyy usein suolistotulehdukseen ja esiintyy tavallisesti ripulin yhteydessä. Jos huomaat limaa koirasi ulosteessa useampana päivänä, ota yhteyttä eläinlääkäriin toimenpiteiden määrittelemiseksi.

Koirankakan värin tulkitseminen

Alla on yksinkertainen opas normaalin ja epänormaalin koirankakan tunnistamiseen värin perusteella.

 • Ruskea: Terveen koiran kakan pitäisi olla suklaanruskeaa.
 • Vihreä: Vihreä uloste voi olla merkki siitä, että koira syö ruohoa, mahdollisesti vatsavaivojen rauhoittamiseksi.
 • Musta tai violetinruskea: Mahdollinen merkki verenvuodosta vatsassa tai ohutsuolessa.
 • Punaiset raidat: Samoin merkki verenvuodosta, luultavasti ruoansulatuskanavan alaosassa tai paksusuolessa.
 • Keltainen: Keltainen uloste voi kertoa maksa-, haima- tai sappirakkovaivoista.
 • Valkoiset täplät: Valkoiset täplät ulosteessa voivat olla merkki siitä, että koirallasi on matoja.

Koostumus

Useimmat eläinlääkärit arvioivat ulosteen koostumusta asteikolla 1–5, jossa 1 on hyvin löysää tai nestemäistä, kun taas 5 on kiinteää ja muodoltaan lieriömäistä. Ihanteellinen koostumus osuu asteikolla viiden kohdalle. Ei kuitenkaan kannata huolestua, vaikka koiran kakka olisi aavistuksen löysää. Tarkkaile vain koirasi kakkaa huomataksesi, jos se muuttuu vielä löysemmäksi. Jos päätät viedä koirasi eläinlääkärille, kerää ulostenäytteitä ja muista säilyttää niitä jääkaapissa.

Myös tavallisten eläinlääkäritarkastuksien yhteydessä voi olla hyvä toimittaa eläinlääkärille ulostenäyte tutkittavaksi. Jos koirasi uloste vaikuttaa normaalilta, mutta koira osoittaa muita merkkejä sairastumisesta (syömättömyys, oksentelu, velttous jne.), ulostenäytteen ottaminen eläinlääkärikäynnin yhteydessä on silti hyvä ajatus. Ulostenäytteen tarkastelu mikroskoopilla tai muut testit voivat paljastaa arvokasta tietoa.

Ulostenäytteen kerääminen

Olet todennäköisesti tutustunut monenlaisiin tapoihin kerätä koirasi kakat pihalta tai lenkin yhteydessä. Koirien ulosteen keräämiseen löytyy monenlaisia keinoja koiranakkalapioista biohajoaviin kakkapusseihin. Kerätessäsi ulostenäytteen eläinlääkäriä varten, muista käyttää puhdasta pussia, poimi näyte varoen ja laita se puhtaaseen ja matalaan kannelliseen muoviastiaan. Säilytä näytettä jääkaapissa, kunnes saat sen vietyä eläinlääkärille. Jos kakka on liian vetistä poimittavaksi, ota siitä älypuhelimellasi pari valokuvaa, joista koostumus näkyy selkeästi. Voit myös yrittää saada märkää kakkaa astiaan puhtaan puutikun tai muovilusikan avulla. Älä koskaan ota näytettä ulosteesta, joka on ollut ulkona kuumassa tai lojunut nurmikolla pitkään. Näissä näytteissä voi olla likaa loiseläimiä, jotka eivät olleet ulosteessa alun perin. Vielä yksi huomautus: koirankakan ripeä siivoaminen on myös koirasi etu. Jos pihalla lojuu liikaa ulosteita, koirasi voi alkaa syödä omia jätöksiään. Koiran uloste voi valua myös pohjaveteen saakka ja saastuttaa vesiä. Varmuuden vuoksi kädet täytyy pestä aina ulosteen poimimisen jälkeen, vaikka olisit käyttänyt hanskoja tai peittänyt kätesi pussilla.

Vielä pari asiaa kakasta

Muista, että koirasi uloste kertoo paljon koiran terveydestä. Näitä vinkkejä noudattamalla voit ymmärtää koirasi terveyttä paremmin:

 • Pidä koirasi kakoissa silmällä neljää pääpiirrettä: väri, sisältö, koostumus ja pintakerros.
 • Tuo eläinlääkärikäynnille aina tuoreet ulostenäytteet.
 • Siivoa koirankakka heti niin lenkeillä kuin omalta pihaltakin.
 • Vie koira ulos, vaikka sille sattuisikin vahinko sisälle, vahvistaaksesi positiivisella tavalla sisäsiisteyttä.
 • Ota heti yhteys eläinlääkäriin, jos koirasi uloste muuttuu äkillisesti, koira alkaa syödä omia jätöksiään, tekee tarpeensa sisälle toistuvasti tai jos koira on ollut kakkaamatta yli 24 tunnin ajan.

Koirankakka ei ole kaikille mieluinen puheenaihe, mutta se voi olla tärkeä merkki koirasi yleisestä terveydentilasta. Varoitusmerkkien havaitseminen ajoissa voi auttaa pitämään koirasi terveenä.

Contributor Bio

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger on lemmikinomistaja, jonka talouteen kuuluu karvavauvojen lisäksi kaksi omaa ihmislasta ja aviomies. Chrissie viettää mielellään aikaa kaikkien perheenjäsentensä kanssa silloin, kun ei opeta, kirjoita tai bloggaa. Hän pyrkii kirjoittamaan artikkeleita, jotka auttavat lemmikinomistajia elämään aktiivisempaa ja merkityksellisempää elämää lemmikkiensä kanssa.

LIITTYVÄT TUOTTEET

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Mini with Chicken

  Hill's&#153; </cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Mini with Chicken (kana) on suunniteltu koirille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka pitää yllä hyvää lihaskuntoa ja tukee elimistön terveyttä. Sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Skin on suunniteltu ehkäisemään ihon kuivumista, hilseilyä ja kutinaa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »