Kaikki mitä olet koskaan halunnut tietää koirankakasta

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koirankakka, miksi sitä usein kutsutaan, ei ehkä ole kaikkein miellyttävin aihe, mutta terve koirankakka on usein merkki terveestä koirasta. Koirankakan ominaisuuksien seuraaminen voi olla hyvä tapa saada selvää koiran mahdollisista terveysongelmista. Tutustutaanpa siihen, mikä erottaa terveen koirankakan epänormaalista kakasta (vetisestä, löysästä, verisestä jne.), joka voi olla merkki taustalla olevista terveysongelmista.

Miltä täydellinen kakka näyttää?

Koirankakalla on neljä ominaisuutta: väri, sisältö, koostumus ja pinta. Väri liittyy siihen, mitä lemmikkisi syö. Se vaihtelee kullanruskeasta tummempaan ruskeaan riippuen lemmikkisi ruoan ainesosista. Kakan sisällön osalta on parasta antaa eläinlääkärin tehdä "likainen" työ sen tutkimisessa. Kakan sisällön tutkimiseen tarvitaan mikroskooppia. Terveen koirankakan pitäisi myös olla koostumukseltaan hieman kiinteää, kuin muovailuvaha. Ihanteellisesti sen pitäisi olla tukinmuotoista ja siinä pitäisi olla pieniä halkeamia, jotta se hajoaisi pienemmiksi paloiksi rullattaessa. Terveen kakan pinnalla ei ole myöskään mitään. Jos koirasi kakka on suklaanruskeaa, hieman kiinteää, sen pinnalla ei ole mitään eikä siitä näy mitään näkyvää läpi, kaikki on kunnossa. Tutustu kuitenkin siihen, mitkä merkit voivat viitata terveysongelmaan.


Milloin huolestua lemmikkisi kakastaOmistaja kerää koiran kakan muovipussiin

Lemmikkieläinten kakan ominaisuudet voivat auttaa sinua määrittämään, milloin koirasi on sairas. Vaikka se ei olisikaan miellyttävää, koiran ulosteen tarkkailu tuoreena on helpoin tapa havaita poikkeavuudet.

Ulosteen sisältöön liittyvät huolenaiheet

 • Madot: Ne voivat olla pitkiä ja laihoja tai näyttää pieniltä riisinpalasilta. Sinun tulisi huolestua vain, jos näitä esiintyy tuoreessa näytteessä. Jos uloste on ollut ulkona jonkin aikaa, se on voinut houkutella matoja.

 • Karvat: Suuret karvakokkareet ulosteessa voivat olla merkki liiallisesta turkin hoitamisesta, allergiasta tai ihosairaudesta. Tarkkaile, kuinka usein ulosteessa on karvaa, ja keskustele asiasta eläinlääkärisi kanssa.

 • Vieraat materiaalit: Ruohoa, muovia, kiviä, kangasta ja jopa rahaa voi joskus löytyä koiran ulosteesta, sillä koirat nielevät joskus outoja asioita. Vaikka yleensä se, mikä menee sisään, tulee myös ulos, mutta jos huomaat koirasi ulosteessa jotain outoa, sinun kannattaa ottaa yhteyttä eläinlääkäriin ja varmistaa, onko tarpeen tehdä perusteellisempi tarkastus tai ottaa röntgenkuva. Joissakin tapauksissa vierasesine on saattanut juuttua koiran ruoansulatuskanavan ja se on poistettava kirurgisesti. Siksi on parasta ottaa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, jos huomaat koiran kakan seassa kankaan tai muovin palasia.

Kakan pinta

Kerätessäsi lemmikkisi ulosteen nurmikolta siitä ei pitäisi jäädä minkäänlaisia jälkiä. Paksusuolen tulehdukseen liittyy usein limainen kakan pinta, ja sitä esiintyy yleensä samanaikaisesti ripulin kanssa. Jos huomaat limaa koirasi ulosteessa useamman kuin yhden päivän ajan, ota yhteyttä eläinlääkäriin tilanteen arvioimiseksi.

Väri

Alla on yksinkertainen opas siitä, miltä terveen tai epäterveen koirankakan väri näyttää.

 • Ruskea: Terveen koiran ulosteen pitäisi olla väriltään suklaanruskeaa.

 • Vihreä: Vihreä uloste voi viitata siihen, että koirasi syö ruohoa. Ruohon syöminen on koirille normaalia, mutta jos ne syövät tavallista enemmän, ne saattavat yrittää rauhoittaa vatsavaivojaan.

 • Musta tai punaisenruskea: Tämä voi olla merkki verenvuodosta vatsassa tai ohutsuolessa.

 • Punaisia raitoja: Tämäkin saattaa olla merkki verenvuodosta, todennäköisesti alemmassa ruoansulatuskanavassa.

 • Keltainen: Keltainen uloste voi johtua monista eri syistä, kuten limaisesta kakasta, huonosta ruoansulatuksesta tai outojen asioiden syömisestä.

 • Harmahtava: Tämä voi olla merkki haiman tai sappirakon ongelmista, jos tietyt ravintoaineet eivät sula kunnolla.

 • Valkoiset täplät: Koirallasi saattaa olla matoja, jos huomaat pieniä valkoisia täpliä sen ulosteessa.

Koostumus

Useimmat eläinlääkärit käyttävät ulosteen koostumusta arvioidessaan asteikkoa yhdestä viiteen, jossa yksi tarkoittaa hyvin juoksevaa tai nestemäistä ja viisi kiinteää ja lieriömäistä. Numero viisi edustaa parasta mahdollista koostumusta tällä asteikolla. Älä kuitenkaan huolestu, jos koirasi kakka on hieman löysää. Tarkkaile koirasi kakkaa nähdäksesi, muuttuuko se yhä pehmeämmäksi, ja pidä näytteet jääkaapissa, jos sinun on vietävä ne eläinlääkärille.

On tärkeää viedä myös terveitä ulostenäytteitä eläinlääkärikäyntien yhteydessä, jotta eläinlääkärillä on aiempia tietoja, joihin verrata, jos lemmikkisi uloste alkaa näyttää epäterveeltä. Jos koirasi uloste näyttää terveeltä, mutta sillä on muita huonovointisuuden merkkejä (ei syö, oksentelee, velttoutta jne.), on silti aina hyvä ottaa ulostenäyte, jos sinun on vietävä lemmikkisi eläinlääkäriin. Lemmikin tilasta voidaan saada paljon selville tutkimalla ulostenäytettä mikroskoopin alla tai tekemällä muita testejä.

Ulostenäytteen kerääminen

On hyvin todennäköistä, että sinulla on monenlaisia keinoja siivota kakat puutarhasta tai lenkkipolulta. Koiran ulosteiden keräämiseen on tarjolla runsaasti erilaisia välineitä aina kakkakauhoista erityisiin biohajoaviin pusseihin. Kun keräät koirankakasta ulostenäytteen eläinlääkärille, käytä puhdasta pussia, poimi näyte varovasti ja laita se puhtaaseen, matalaan muovisäiliöön, jossa on kansi. Pidä näytettä jääkaapissa, kunnes viet sen eläinlääkärille. Jos kakka on liian löysää poimittavaksi, ota älypuhelimella muutama selkeä valokuva, josta sen koostumus näkyy. Voit myös yrittää saada osan löysästä kakasta astiaan käyttämällä puhdasta askartelutikkua tai muovilusikkaa. Älä koskaan ota ulostenäytettä, joka on ollut pitkään kuumuudessa tai ruohikossa. Näissä näytteissä voi olla likaa tai loisia, jotka eivät kuulu ulosteeseen. Ota myös huomioon, että koirankakan nopea siivoaminen on myös koiran etu. Jos takapihalla on liikaa ulosteita, koirasi voi alkaa syödä omia kakkojaan. Myös kansanterveydellisistä syistä koiran ulosteet tulee siivota pois, sillä ne voivat imeytyä pohjavesiin ja saastuttaa vesilähteitä. Muista myös varmuuden vuoksi pestä kätesi kakan keräämisen jälkeen, vaikka käyttäisitkin hanskoja tai pussia käden suojana.

Viimeiset kakkahuomiot

Koiran uloste kertoo paljon sen terveydestä. Suosittelemme seuraamaan seuraavia vinkkejä, jotta ymmärtäisit paremmin koiraasi ja sen terveyttä:

 • Kiinnitä koirankakassa huomiota neljään ominaisuuteen: väriin, sisältöön, koostumukseen ja kakan pintaan.

 • Ota aina tuore ulostenäyte mukaan eläinlääkärin vastaanotolle.

 • Siivoa koirankakat välittömästi niin kävelytien varrelta kuin takapihaltakin.

 • Jos koirallesi sattuu vahinko sisällä, vie se heti ulos ja yritä vahvistaa positiivisesti asianmukaista kakkakäytäntöä.

 • Ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, jos koiran ulosteet muuttuvat huolestuttavasti, koira alkaa syödä omaa kakkaansa, jos koiralle sattuu usein vahinkoja sisällä tai jos se on ollut yli 24 tuntia kakkaamatta.

Koirankakka ei ole kaikista miellyttävin puheenaihe, mutta se voi olla hyvä osoitus koirasi yleisestä terveydentilasta. Varhainen merkkien havaitseminen voi auttaa koiraa pysymään terveenä.

Tietoja kirjoittajasta

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger on lemmikkieläinten omistaja, jonka perheeseen kuuluu nelijalkaisten lisäksi kaksi lasta ja miehensä. Chrissie viettää mielellään aikaa perheenjäsentensä kanssa, kun hän ei opeta, kirjoita tai bloggaa. Hän pyrkii kirjoittamaan artikkeleita, jotka auttavat lemmikinomistajia elämään aktiivisempaa ja mielekkäämpää elämää lemmikkiensä kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »