Onko koirasi hyvässä kunnossa?

$authorText
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Haluamme pitää koiramme mahdollisimman terveinä ja hyväkuntoisina. Kunnon ja hoikkuuden säilyttäminen on tärkeää sekä ihmisille että eläimille, ja se voi auttaa pidentämään elämää, ja toki haluaisimme viettää mahdollisimman paljon aikaa rakkaiden lemmikkiemme kanssa. Miten koiran kunto on helppo arvioida? Tutustutaanpa koiraan aivan kuonon kärjestä aina hännänpäähän asti.

Ihannepaino

Ennen kaikkea on tärkeää kiinnittää huomiota painoon. Koirien ylipaino on nykyään suuri ongelma. Arvellaan, että Euroopassa noin 40–50 % koirista on ylipainoisia tai lihavia, joten meidän on oltava valppaina tämän suhteen.

Eläinlääkäri on luultavasti jo keskustellut kanssasi siitä, miten helposti koira voi lihoa, vaikka siitä pidettäisiin todella hyvää huolta. Ilmeisten syiden, kuten liiallisen syömisen ja napostelun tai liian vähäisen liikunnan lisäksi taustalla voi olla muitakin tekijöitä, jotka vaikuttavat asiaan:

 • Lemmikkieläinten ikääntyessä niiden aktiivisuus vähenee, joten ne tarvitsevat vähemmän kaloreita painonsa ylläpitämiseen. 
 • Joillakin roduilla, kuten labradorinnoutajilla ja cockerspanieleilla, on muita enemmän taipumusta painonnousuun.
 • Kastrointi tai sterilointi muuttaa koirien aineenvaihduntaa, jolloin ne ovat alttiimpia lihomaan.
 • Toisinaan painonnousu liittyy tiettyihin sairauksiin, jotka vaativat hoitoa.

Muita varteenotettavia merkkejä ovat:

 • Kaulapannan kiristäminen. 
 • Hidas liike.
 • Vaikeus kävellä tai juosta.
 • Hengenahdistus.
 • Tavallista enempi nukkuminen.

On hyvä aloittaa koiran säännöllinen punnitseminen koko sen elämän ajan. Voit tarkistaa, kuinka pennut kasvavat oikeaa vauhtia, mutta kun ne ovat aikuisia, saatat huomata nopeasti niiden painon nousevan tai laskevan. Sekä painonnousu että -lasku voivat olla merkkejä sairaudesta, ja mitä nopeammin havaitset nämä muutokset, sitä nopeammin voit ryhtyä toimiin. 

Jos et ole varma koirasi ihannepainosta, pyydä neuvoa eläinlääkäriltäsi. Kuukausittainen punnitus eläinlääkärin vastaanotolla on myös hyvä tapa tutustuttaa koirasi myönteisesti eläinlääkärikäynteihin.

Terveystarkastus kuononkärjestä hännänpäähän

 • Puhdas, terve nenä. Vaikka onkin myytti, että nenän pitäisi olla aina kostea, se on silti hyödyllinen terveyden merkki. Kiinnitä sen sijaan huomiota limaan, vuotoon tai aivasteluun. Myös hilseily tai värin menetys ovat merkkejä siitä, että on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.
 • Kiiltävät hampaat. Hammassairaudet ovat todella yleisiä koirilla, joten on tärkeää pitää silmällä niiden suuhygieniaa. Kiinnitä huomiota pahanhajuiseen hengitykseen, ruskeaan tai keltaiseen kerrostumaan hampaissa sekä punaisiin ikeniin. Parasta olisi ottaa hampaiden harjaaminen tavaksi, mutta jos hammaskiveä on jo olemassa, käy ensin eläinlääkärissä ja tarkastuta hampaat ammattitaitoisesti ja puhdistuta ne tarvittaessa. Käytä aina koirien hammastahnaa, ei ihmisten.
 • Kirkkaat, loistavat silmät. Koirasi silmien tulisi olla avoimet, kirkkaat ja puhtaat. Kaikilla eläimillä on joskus hieman jotain silmäkulmissaan, mutta se on vain seurausta pölyn pois räpsyttämisestä. Jos kuitenkin huomaat, että lemmikkisi siristelee silmiään, silmät punoittavat, lemmikki koskettelee silmiään tai ne vuotavat, ota yhteyttä eläinlääkäriin mahdollisimman pian. Koiran näön suhteen ei parane ottaa riskejä.
 • Puhtaat korvat. Pieni määrä vahaa korvissa on normaalia, mutta jos koirallasi on hyvin pitkät tai karvaiset korvat, ne voivat olla ongelmalliset. Liiallinen pään ravistelu, korvien raapiminen, tai haisevat, vahatäytteiset ja punaiset korvat ovat syitä kääntyä eläinlääkärin puoleen.
 • Terve turkki ja iho. Koirasi turkin tulisi olla kiiltävä ja hyvässä kunnossa. Tarkkaile kutiseeko koirasi turkki, onko sillä karvanlähtöä tai rupia, ja tarkista turkki muutaman kerran viikossa loisten, kuten kirppujen, varalta. Ravitsemus ja yleinen terveydentila voivat vaikuttaa merkittävästi turkin kuntoon, joten jos koirasi turkki ei tunnu hyvinvoivalta, keskustele eläinlääkärin kanssa koirasi ravitsemuksesta ja jotta mahdolliset taustalla olevat terveysongelmat voidaan sulkea pois.
 • Niveltulehdus ja nivelongelmat ovat yleisiä koirilla, erityisesti tietyillä roduilla ja ikääntyvillä koirilla. Kiinnitä huomiota ontumiseen Saatat huomata, että koirasi vaikuttaa jäykältä ylösnoustessaan, mutta tämä jäykkyys häviää, kun se alkaa liikkua. Kiinnitä myös huomiota esimerkiksi haluttomuuteen nousta autoon tai yläkertaan. Nämä voivat olla varhaisia merkkejä lonkka- tai selkävaivoista.
 • Tarpeilla käynti. On todella tärkeää tietää, mikä on koirallesi normaalia ulostamisen suhteen. Jos huomaat muutoksia ulosteen värissä, tiheydessä tai koostumuksessa, puutu asiaan nopeasti.
 • Hännän heilutus Tunnet koirasi paremmin kuin kukaan muu, ja tiedät luultavasti sen käytöksestä, jos se on huonolla tuulella tai surullinen. Sen sijaan iloinen hännän heilutus on yleensä hyvä merkki kiinnostuneesta ja valppaasta koirasta!

Jotkut tämän artikkelin kohdat saattavat tuntua itsestään selviltä, mutta ne voivat todella auttaa varmistamaan tarkkaavaisuutesi koirasi tottumusten ja mieltymysten suhteen. Käytä näitä vinkkejä muistilistana ennakoidaksesi mahdolliset ongelmat. Äläkä unohda pitää huolta vyötärönympäryksestä, sillä sekin on tärkeää!

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.
  Buy Now »