Kissan persoonallisuus: elämäntapoihisi sopivin valinta

Julkaisija Jean Marie Bauhaus
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Harkitsetko kissan ottamista? Kissat ovat usein ennalta arvaamattomia, joten kotiisi ja elämäntapoihisi parhaiten sopivan kissapersoonallisuuden valinta voi olla haastavaa. Vaikka jopa rotukissojen temperamenttia on vaikeampi ennakoida kuin koirarotujen, kissarotujen tyypillisten piirteiden tunteminen on joka tapauksessa avuksi valittaessa oikeaa kissaa. Näitä ohjeita noudattamalla voit vähentää ikävien yllätysten todennäköisyyttä ja varmistaa, että löydät itsellesi sopivimman kissapersoonan.

Pentu vai aikuinen kissa?

Beige kitten plays on a computer keyboardTottahan se on – pieni kissanpentu on söpöyden huippu, ja on vaikea vastustaa kiusausta ottaa sitä kotiin. Riippuu kärsivällisyydestäsi ja sietokyvystäsi, kannattaako kiusaukselle antaa periksi. Kissanpennuista on nimittäin paljon iloa, mutta ne ovat myös haastavia tutkiessaan maailmaa ja kehittäessään persoonallisuuttaan. Ellei sinulla ole kärsivällisyyttä kissanpennun ensimmäisten kuukausien tai jopa vuosien riehakkuuteen ja metkuihin, kannattaa harkita aikuisen kissan adoptoimista. Täysikasvuiset kissat ovat rauhallisia, ja niitä on usein tarjolla. Noin kahden vuoden iässä kissan persoona on täysin kehittynyt, ja voit olla varmempi siitä, millaisen kissan saat.

Muu perhe

Kun pohditaan, minkälainen kissapersoona sinulle sopisi, on tärkeää huomioida myös muut perheenjäsenet. Jos sinulla on esimerkiksi pieniä lapsia, kissanpentu ei välttämättä ole paras vaihtoehto, ellei sinulla ole rutkasti kärsivällisyyttä ja aikaa valvoa jatkuvasti, ettei hauras kissanpentu joudu kovakouraisiin pikku käsiin. Jotkin aikuiset kissat puolestaan karttavat pieniä lapsia. On tärkeää valita kissa, joka tulee toimeen lastesi kanssa eikä ole mustasukkainen heille antamastasi huomiosta. Jos sinulla on pieniä lapsia, heidät kannattaa ottaa mukaan, kun käyt tutustumassa kodittomiin kissoihin, ja antaa heidän leikkiä kissan kanssa. Siten näet, miten kaikki tulevat toimeen keskenään. Se auttaa sinua päättämään, soveltuuko tietty kissa lapsillesi.

Jos sinulla on jo lemmikkejä, ne on huomioitava ratkaisussasi. Jotkin kissat viihtyvät parhaiten ainoana lemmikkinä, kun taas toiset tulevat hyvin toimeen muiden eläinten kanssa. On myös tärkeä harkita, miten nykyiset lemmikkisi saattavat reagoida. The Humane Society of the United States -järjestö varoittaa, että jos sinulla on suuri koira, jolla on vahva saalistusvietti, kissan ottaminen ei ehkä ole turvallista. Jos sinulla taas on jo toinen kissa, se saattaa pitää uudesta lajitoverista, mutta se saattaa myös pahastua ja reagoida ikävästi haastamalla riitaa, piileksimällä tai virtsaamalla hiekkalaatikon ulkopuolelle. Lisäksi pienet lemmikit, kuten linnut, jyrsijät tai matelijat, on pidettävä turvassa perheen mahdolliselta uudelta saalistajalta.

Elämäntavat ja asumisjärjestelyt

Mieti tarkasti elämäntapojasi ja pohdi, minkälainen kissapersoonallisuus niihin parhaiten sopisi. Jos olet paljon poissa kotoa, kannattaa valita itsenäinen ja yksin pidempiäkin aikoja viihtyvä kissayksilö. Jos toisaalta olet paljon kotosalla, saatat haluta sylikissan, joka viihtyy kainalossa ja seurailee sinua mielellään. Haluatko äänekkään kissan, joka ilmaisee mielipiteensä? Käykö luonasi paljon vieraita? Jos vietät seurallista elämää, sosiaalinen kissa voisi viihtyä luonasi paremmin kuin ujo kissa, joka arastelee uusia ihmisiä.

Asumisolosuhteesikin tulisi huomioida. Jotkin kissat sopeutuvat hyvin pieniin tiloihin ja sisäkissoiksi, kun taas toiset haluavat mieluummin tilavan ympäristön, jossa on paljon paikkoja tehdä tutkimusretkiä, pitää tylsyys loitolla ja purkaa energiaa. Silloin suurempi asunto saattaa soveltua paremmin.

Karvojen pituus

Vaikka pitkäkarvaiset kissat, kuten persialaiset tai Maine coonit, ovat kauniita katsella ja ihania silittää, niiden turkki tarvitsee paljon hoitoa. Jos sinulla ei ole aikaa päivittäisen harjaukseen eikä budjettia trimmauksessa käyntiin, kannattaa valita lyhytkarvainen rotu. Ennen kuin hylkäät ajatuksen pitkäkarvaisesta lemmikistä, muista, että päivittäinen harjaus voi olla mukava sinua ja kissaa lähentävää puuhaa.

Kissarotujen persoonallisuudet

Red Abyssinian kitten is playing with feather in a pink bag.Kun sitten olet hahmottanut, millaista kissapersoonaa etsit, on aika tutustua rotuihin. Kissaroduista on paljon tietoa verkossa. Voit myös kääntyä paikallisen löytöeläintalon puoleen, jotta pääset alkuun. Muista, että puhtaita kissarotuja on paljon vähemmän kuin koirarotuja, ja myös rotujen luonne-erot ovat pienempiä. Tästä huolimatta kissaroduilla on tiettyjä piirteitä, jotka voivat auttaa tekemään päätöksen. Esimerkiksi bengalit, abessinialaiset ja jotkin muut eksoottiset rodut ovat hyvin energisiä ja aktiivisia, kun taas persialaiset tapaavat olla rauhallisempia ja rennompia. Vastaavasti amerikkalaiset lyhytkarvat eivät mau'u paljon, mutta siamilaiset ovat tunnettuja äänekkyydestään.

Kun olet rajannut valintaasi, kannattaa keskustella sellaisten ihmisten kanssa, joilla on kokemusta sinua kiinnostavista roduista. Ellet tunne ketään henkilökohtaisesti, voit etsiä verkosta tiettyihin rotuihin keskittyviä keskustelupalstoja ja sosiaalisen median ryhmiä. Kannattaa myös keskustella rodusta eläinlääkärin kanssa, sillä hän voi kertoa geneettisistä terveysongelmista, joita liiallisesta jalostuksesta joskus aiheutuu.

Kasvattaja vai löytöeläintalo

Löytöeläintalojen adoptoitavien kissojen joukossa voi olla myös rotukissoja – kissanpentujakin, jos olet mieltynyt ajatukseen pennun hankinnasta. Selvitä paikalliselta yhdistykseltä, mitä kissoja heillä on. Jos kuitenkin aiot hankkia uuden pentusi kasvattajalta, tutustu huolella mahdollisiin kasvattajiin ja valitse hyvämaineinen. Eläinlääkärisikin saattaa pystyä suosittelemaan hyvää kasvattajaa.

Rotukissa vai maatiaiskissa

Paikalliset löytöeläintalot tarjoavat varmasti monia kodittomia maatiaiskissoja adoptoitaviksi. Sekarotuisissa eli maatiais- tai kotikissoissa on paljon vaihtelua, jota saatetaan joskus ajatella eri kissarotuinakin, esimerkiksi smokki-, kilpikonna- ja tabbykuviointi. Tällainen luokittelu perustuu kuitenkin turkin värityskuvioihin eikä syntyperään. Ellei sinulla ole mitään tiettyä rotua mielessä, sekarotuisen kissan persoona ja temperamentti saattavat olla juuri toiveisiisi sopivat. Sekarotuisten kissojen luonnetta voi olla vaikeampi tietää etukäteen, mutta löytöeläintalon henkilökunnan tai sijaisperheen kanssa puhuminen varmasti auttaa. He ovat viettäneet aikaa kissan kanssa ja tutustuneet siihen. Adoptioneuvoja voi auttaa valitsemaan kissan, jolla on etsimäsi piirteet. Useimmissa löytöeläintaloissa pääset tutustumaan valitsemaasi kissaan etukäteen, ennen kuin teet adoptiopäätöksen. Sekarotuisten kissojen monipuolisen perimän ansiosta ne ovat usein vastustuskykyisempiä kuin rotukissat.

Näiden ohjeiden noudattaminen ei takaa yllätyksiltä välttymistä. Kissathan osaavat pitää meidät varpaillamme, mikä on osa niiden viehätystä. Jos kuitenkin adoptioprosessin aluksi selvität, millaista kissaa etsit, lopputuloksena on todennäköisemmin onnellinen kissa ja onnellinen koti.

Tietoja kirjoittajasta

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

 

Jean Marie Bauhaus on lemmikinomistaja ja freelance-lemmikkibloggaaja, joka kirjoitti tämän artikkelin kahden jatkuvasti silitystä vaativan sylikissan tarkassa valvonnassa.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's Science Plan ADULT CAT FOOD with CHICKEN

  <P>™Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult Chicken™ -ruoka on kehitetty tukemaan kissan optimaalista hyvinvointia. Se sisältää kliinisesti vaikuttavaksi todettuja antioksidantteja, puhdasta proteiinia ja runsaasti omega-3-rasvahappoja.</P> <P><BR><B>
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
 • Hill's™ Science Plan™ Sterilised Cat Young Adult Chicken

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <BR>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Young Adult Sterilised Cat on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.<BR><BR><B>
 • Hill's SCIENCE PLAN ADULT CAT FOOD WITH LAMB

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Feline Adult with Lamb (lammas) on suunniteltu pitämään yllä ihanteellista kuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.