Abessinialainen: tietoa ja luonnekuvaus

Abessinialainen on yksi suosituimmista kissaroduista, ja se onkin helppohoitoinen ja ilahduttava perheenjäsen. Se on rakastava kissa, joka nauttii ihmisten ja toisten eläinten seurasta.

 

     Abessinialainen lyhyesti

The Abyssinian Cat Breed

Abessinialaisen turkissa on raidalliset karvat (ticking-väritys). Sen ansiosta turkin värissä on syvyyttä, jota muissa roduissa ei näe.

Paino:

Uros: keskikokoinen: 3–5 kg 
Naaras: keskikokoinen: 3–5 kg

Silmien väri:

vihreä, kulta

Odotusarvot:

Elinikä: 9–13 vuotta
Sosiaalisuus/huomion tarve:
Karvanlähtö: vähäistä


Turkki:

Pituus: lyhyt, keskipitkä
Tyyppi: silkinpehmeä, sileä
Värit: riistanvärinen, punainen, sininen, beige, kaneli
Kuvio: raitakarvainen (ticking)
Vähemmän allergisoiva: ei
Turkinhoitotarve: vähäinen

Yhdistysten hyväksyntä:

Kissayhdistysten tunnustama:
CFA, ACFA , FIFe, TICA, CCA
Yleisyys: yleinen

 

Abessinialainen on keskikokoinen kissa, jolla on pitkä vartalo ja kauniisti kehittyneet lihakset. Se on aktiivinen kissa, joka rakastaa loikkimista ja leikkimistä.

Abessinialainen on ulkomuodoltaan kaikin puolin sopusuhtainen ja liioittelematon, ja pää on pehmeälinjainen. Sen kiilamaisessa päässä on loiva painauma nenässä. Kissan suurehkot korvat ovat kallellaan eteenpäin, mikä saa sen vaikuttamaan valppaalta ja erityisen tarkkaavaiselta. Myös suuret silmät kertovat rodun tarkkaavaisesta ja älykkäästä luonteesta.

Abessinialaisella on lyhyt turkki, ja korvissa on karvatupsuja. Abessinialainen on väritykseltään hyvin erityinen. Turkin jokaisessa yksittäisessä karvassa on erisävyisiä raitoja siten, että turkki näyttää selkärangan kohdalla tummemmalta. Väri on kaulassa ja vatsan alla vaaleampi, samoin jalkojen sisäsivuilla.

 

Persoonallisuus:

Abessinialainen on aktiivinen mutta helppo kotikissa. Se rakastaa ihmisiä ja muita eläimiä. Abessinialainen leikkii itsekseen leluilla tuntikausia, mutta se nauttii myös puuhailusta yhdessä omistajan kanssa. Se jutustelee pehmeällä, hiljaisella äänellä. Abessinialainen on rakastava, hellä ja omistajansa seurassa viihtyvä kissa. Abessinialaisen turkki on helppohoitoinen, mutta se pitää kammattavana olemisesta ja säämiskällä hieromisesta. Se palkitsee hoitajan suloisella kehräyksellään.

 

Huomioitavaa:

Abessinialaiset ovat aktiivisia kissoja, jotka yleensä pitävät painonsa hallinnassa riittävällä liikunnalla. Niille tulee tarjota korkeita tähystyspaikkoja ja kiipeilypuita loikkimista ja kiipeilyä varten.

Abessinialaiset ovat sosiaalisia kissoja, jotka viihtyvät seurassa. Seuraksi sopii toinen kissa tai muu lemmikki, joka on sen kanssa ihmisten ollessa poissa kotoa.

 

Historia:

Vaikka abessinialaisen juurten katsotaan juontavan Niilin laaksoon, rotu on kuitenkin jalostettu Isossa-Britanniassa. Lordi Robert Napier toi 1860-luvulla Britanniaan kissan Abessiniaan suuntautuneen sotaretken päätteeksi. Lordin tuoma kissa oli nimeltään Zulu, ja se oli tämän kauniin rodun kantaemo. Abessinialaisen kissan turkin erikoinen raitakarvaisuus (ticking) muistutti ihmisiä villikanin turkin suojavärityksestä. Turkki oli niin viehättävä, että Zulu risteytettiin sellaisten kissojen kanssa, joilla oli valmiiksi samankaltainen turkki. Näin syntyi abessinialainen rotu.

Rotu oli erittäin suosittu, ja pian abessinialaisia kasvatettiin eri puolilla Eurooppaa sekä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Suosio osoittautui rodun pelastukseksi, sillä Euroopasta se hävisi lähes kokonaan maailmansotien aikana. Sotien jälkeen uusia abessinialaisia tuotiin muualta, ja rodun kasvatus sai jatkua. Kissojen leukemiavirus hävitti lähes koko rodun Britanniasta 1960-luvun lopulla, ja tällöin abessinialaisia tuotiin Britanniaan rotukannan palauttamiseksi ennalleen.

Muita lemmikin hoitoon liittyviä artikkeleita