Miksi kissat nuolevat itseään? Voiko siitä tulla liiallista?

Julkaisija Christine O'Brien
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Oletko koskaan nähnyt kissasi nuolevan itseään ja vartaloaan ja miettinyt, mikä on tämän erikoisen tavan syy? On käynyt ilmi, että ne eivät tee sitä vain ollakseen puhtaita. Kissat käyttävät paljon aikaa pitääkseen itsensä huippukunnossa, mutta tämä hoitokäyttäytyminen liittyy myös kissan fyysiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiin.

Miksi kissat nuolevat itseään?

Nuoleskelu on yksi tapa, jolla kissat puhdistavat itseään; syljen levittäminen koko kehoon auttaa kissoja hoitamaan itseään, ja kissat pesevät kasvonsa ja korviensa taustat yleensä etutassuillaan. PDSA:n mukaan kissan omat hoitotoimet vievät paljon aikaa, ja jotkut kissat käyttävät jopa puolet päivästään itsensä hoitamiseen. Syljen haihtuminen auttaa kissoja viilentymään, kun ne ovat ylikuumentuneet, joten tassujen nuoleminen helpottaa viilentämistä korkeissa lämpötiloissa.

Cats Protectionin mukaan toinen syy siihen, että kissat nuolevat itseään on se, että nuoleminen – ja hoitaminen yleensä – vapauttaa endorfiineja, kehon hyvänolon hormoneja. Se on rauhoittavaa toimintaa.

Ruskea tabbykuvioinen kissa nuolee etutassuaan silmät kiinni

Milloin se on liiallista?

Jos kissasi käyttää normaalia enemmän aikaa itsensä hoitamiseen, kiinnittää liikaa huomiota tassuihinsa tai muihin ruumiinosiinsa tai jopa repii karvaansa, se on todennäköisesti merkki taustalla piilevästä lääketieteellisestä ongelmasta. Vie kissasi eläinlääkäriin, jotta hän voi tunnistaa ja hoitaa kissasi käyttäytymisen taustalla olevan ongelman.

On olemassa useita fyysisiä ja psykologisia ongelmia, jotka voivat johtaa kissan liialliseen itsensä hoitamiseen, selittää PDSA, mukaan lukien:

Kissojen ahdistuneisuuden syitä ovat muun muassa: erossa oleminen omistajasta, ympäristön muutokset, kuten muutto uuteen kotiin, ja koetut uhat, kuten perheen toinen lemmikki, jonka kanssa ne eivät tule toimeen, tai naapurikissojen näkeminen ulkona, lähellä niiden reviiriä (tai reviirillä!).

Diagnoosi ja hoito

Nuoleskeleeko kissasi liikaa? Jos sen käytös on mielestäsi liiallista, pidä sitä tarkemmin silmällä. Huomioi, milloin se nuolee tassujaan tai muita ruumiinosiaan ja kuinka kauan se nuolee niitä. Huomioi mahdolliset muutokset eläimen ihossa tai turkissa, kuten ärsytys tai karvanlähtö. Tarkista lisäksi, näyttääkö se merkkejä kivusta, kuten käyttäytymisen muutoksia tai haluttomuutta hypätä. Jos huomaat jotakin näistä muutoksista, vie kissa eläinlääkäriin. Nämä tiedot auttavat eläinlääkäriäsi tekemään tarkan diagnoosin.

Eläinlääkäri tekee tapaamisella kissallesi lääkärintarkastuksen. He saattavat tehdä muutamia testejä, joiden avulla voidaan määrittää käyttäytymisen syy ja hoito. Hoito vaihtelee sen mukaan, mitä eläinlääkäri diagnosoi, mutta se voi sisältää ihovoidetta tai shampoota, suun kautta annettavaa tai pistettävää tulehduskipulääkettä, muutoksia kissan ruokaan, kirppujen ja punkkien ehkäisyyn tarkoitettuja lääkkeitä tai masennus- tai ahdistuslääkkeitä.

PDSA lisää, että ympäristön muutokset, kuten feromonidiffuusorin käyttö kotona tai sen varmistaminen, ettei kissa kilpaile muiden kissojen kanssa resursseista, auttavat vähentämään stressiä. Voit myös lisätä virikkeitä, jotta kissasi saa enemmän tekemistä kotona. Tämä voi olla niinkin yksinkertaista kuin ruokkiminen ruokapulmapelin avulla, lisämahdollisuudet kiipeämisvaiston käyttöön asentamalla kissan puita tai hyllyjä ja lelujen metsästäminen.

Eläinlääkäri voi myös ohjata sinut kissan käyttäytymisammattilaiselle, jos hän uskoo stressin olevan osa ongelmaa ja että ympäristölliset tai sosiaaliset muutokset voisivat lieventää stressiä, huomauttaa Cats Protection.

Periaatteessa nuoleminen on täysin normaalia kissan käyttäytymistä, mutta jos se osoittaa merkkejä liiallisesta nuolemisesta, ota yhteyttä eläinlääkäriin mahdollisimman pian. Yhdessä eläinlääkärin kanssa voitte määrittää parhaan hoidon karvaiselle ystävällesi.

Tietoja kirjoittajasta

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, FT, on kirjailija, tutkija, STEAM-kouluttaja, Cat Writers' Associationin (CWA) ammattilaisjäsen ja omistautunut lemmikinomistaja. Hän kirjoittaa lemmikkieläimistä, koulutuksesta ja STEM-jutuista. Hänen töitään on julkaistu myös julkaisuissa NIU STEM Read, Fit Pregnancy, What to Expect When You're Expecting Word of Mom ja Care.com-sivustolla. Etsi ja seuraa häntä Instagramissa ja Twitterissä @brovelliobrien

 

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

LIITTYVÄT ARTIKKELIT

LIITTYVÄT TUOTTEET

 • Prescription Diet™ a/d™ Canine/Feline

  Vakavasta sairaudesta, onnettomuuksista tai kirurgisista toimenpiteistä toipuvien eläinten ravitsemukselliseen hoitoon<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Science Plan&trade; Feline Mature Adult 7+ NeuteredCat

  Kastroiduilla kissoilla on kolminkertainen todennäköisyys saada ylipainoa ja virtsatieongelmia muihin verrattuna. <br>Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; NeuteredCat Young Adult on suunniteltu erityisesti kastroitujen kissojen tarpeisiin. Ruuan ainutlaatuinen painonhallintakoostumus sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja.
  Buy Now »
 • Science Plan&trade; Feline Adult 7+ Youthful Vitality Multipack

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Youthful Vitality has been scientifically developed with cutting edge food science to deliver nutrition that helps fight the signs of aging in your adult 7+ yrs cat.
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
  Buy Now »