Onko kissallani kuiva iho? – Vinkkejä ja neuvoja

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Jos kissasi hilseilee silitettäessä kuin vastapaistettu piirakankuori tai raapii jatkuvasti ihoaan kutinan takia, saatat miettiä: " onko kissallani kuiva iho?" Jos olet varma, että kirput eivät ole syyllisiä, sinun on selvitettävä, mikä voi aiheuttaa kissasi kutinan.

Kuivan ihon oireet ja todennäköiset syyt

Kuiva laikku siellä täällä tai satunnainen raapiminen eivät yleensä ole syitä huoleen, mutta kun raapiminen jatkuu päiväkausia tai kissasi pureskelee ja nuolee tiettyä aluetta pakkomielteisesti, voi olla aika selvittää, onko karvapallollasi vakava ihosairaus tai ihoärsytystä. Jatkuva kutina tai jatkuva samalla alueella oleva kutina voi olla merkki siitä, että kissallasi on kuivia iholaikkuja. Muita kissojen kuivan ihon oireita ovat hilseen kaltaiset hiutaleet turkissa ja kaljut kohdat.

Yksi syy kissasi kuivaan ihoon voi löytyä sen ruokakupista. Merckin eläinlääkärin käsikirjan mukaan kissat tarvitsevat ravitsemuksellisesti tasapainoista ruokaa, jossa on riittävästi tiettyjä rasvahappoja, joita ilman niiden iho voi kuivua ja hilseillä ja turkki voi latistua. Keskustele eläinlääkärisi kanssa kissasi ruoasta saadaksesi tietää, tarvitseeko nykyinen  ruoka vaihtaa toiseen ruokaan tai kokeile lisäravinteita, kuten kalaöljyä. Muista kuitenkin, että eläinlääkärin suosituksia saattaa joutua noudattamaan jopa kuukauden, jotta kissan kuiva iho alkaa parantua.

Jos kissasi kuiva iho on enimmäkseen selän keskiosassa, ongelma voi johtua ylipainosta. Cats Protection huomauttaa, että lihavilla kissoilla voi olla vaikeuksia hoitaa itseään kunnolla, minkä vuoksi niillä voi olla kuiva iho, hilseilyä tai takkuja vaikeammin saavutettavissa olevissa paikoissa.

Iho ja yliherkkyys

Ympäristöherkkyys ja muut ulkoiset tekijät ovat yleisiä kissojen ihosairauksien syitä. On tärkeää olla tietoinen siitä, mikä kotonasi voi aiheuttaa ihoärsytystä kissallesi. Kysy itseltäsi:

  • Olenko käyttänyt uusia kodin puhdistusaineita lattioilla, huonekaluissa tai ilmassa?
  • Olenko pessyt peittoja tai vaatteita eri pesuaineella?
  • Olisiko kissani voinut syödä lääkkeitä, jotka lojuivat ympäri taloa?
  • Onko kotiin tuotu uusia eläimiä?

Jos vastasit kyllä johonkin näistä kysymyksistä ja pystyt eristämään mahdollisen lähteen, soita eläinlääkärillesi ja kuvaile oireet ja se, minkä kanssa kissasi on voinut olla kosketuksissa. Tämän jälkeen eläinlääkäri päättää, tarvitseeko kissa käyttää lääkärissä vai kannattaako odottaa muutama päivä.

Kannattaa ehkä jututtaa kaikkia talossasi asuvia ja laatia luettelo kaikista uusista puhdistusaineista tai kosmetiikkatuotteista, jotka otettiin käyttöön juuri ennen kuin kissasi iho alkoi kutista. Kissoja voivat häiritä jopa siitepöly, pöly ja home. Jos kissasi muuttuu yhtäkkiä vaisuksi, oksentaa tai saa kohtauksia pian sen jälkeen, kun olet huomannut sen raapivan itseään, vie se välittömästi eläinlääkäriin. Sillä voi olla vaikea yliherkkyys tai se on voinut syödä jotain myrkyllistä.

Raidallinen harmaa kissa raapii itseään puutarhatuolissa

Muut eläimet

Muista, että jos kotiisi on tuotu uusi eläin, kirput voivat olla syynä kissasi iho-ongelmiin, vaikka muilla lemmikeillä ei olisikaan merkkejä ärsytyksestä. Tutki kissan turkki kirppukammalla ja taittele turkin osia kirppujen tai kirpun ulosteen (kirppujen jättämä musta aines) löytämiseksi. Vaikka et löytäisikään ötököitä, PDSA:n mukaan kutinaa voivat aiheuttaa pienemmät loiset, kuten punkit. Tarkista myös, onko kissalla punoittavia ja hilseileviä alueita, jotka voisivat viitata sieni-infektioon, kuten rihmasieneen. Pidä kirjaa muutoksista, joita lemmikeissäsi on tapahtunut, ja kerro ne eläinlääkärillesi, jotta hän voi tehdä tietoon perustuvan päätöksen siitä, mitä kissasi kutisevan ihon lievittämiseksi on tehtävissä.

Kuivan ihon hoito

Kun etsit kuivasta ihosta kärsivälle kissalle hoitokeinoa, saatat joutua etsimään internetistä mahdollisia kotikonsteja tai luonnollisia hoitotapoja. PDSA varoittaa, että jotkin ihmisille turvalliset ainesosat, kuten tietyt eteeriset öljyt, voivat olla haitallisia ja jopa myrkyllisiä kissoille. Käytä aina vain erityisesti kissoille suunniteltuja tuotteita, ja kysy eläinlääkäriltäsi, ennen kuin yrität lievittää kissasi ärsytystä.

Joillakin kissoilla voi esiintyä kutisevaa, punaista ja ärtynyttä ihoa, joka johtuu ruoka-aineyliherkkyydestä. Keskustele eläinlääkärin kanssa siitä, voisiko kissallesi olla apua terapeuttisesta kissanruoasta.

Kun yrität hoitaa kissasi kutisevaa ihoa, yritä aina pitää kissasi kiireisenä aktiivisella leikillä ja harhauttaa sitä raapimasta yhtä aluetta, ennen kuin iho rikkoutuu tai tulehtuu. Voit myös käyttää ilmankostuttimia lisätäksesi kosteutta kotisi ilmaan ja antaa kissallesi paljon vettä juotavaksi, jotta se pysyy nesteytettynä.

Jos kissallasi on kuiva, kutiseva iho, syy on todennäköisesti talossasi – mutta asian korjaaminen on todennäköisesti helppoa. Voitte eläinlääkärin kanssa yhdessä muokata kotia niin, että se on onnellinen ja mukava paikka kissalle!

Tietoja kirjoittajasta

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger on lemmikkieläinten omistaja, joka nauttii kodin jakamisesta karvalastensa, kahden lapsensa ja miehensä kanssa. Chrissie viettää mielellään aikaa perheenjäsentensä kanssa, kun hän ei opeta, kirjoita tai bloggaa. Hän pyrkii kirjoittamaan artikkeleita, jotka auttavat lemmikinomistajia elämään aktiivisempaa ja mielekkäämpää elämää lemmikkiensä kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet