Loukkaantumiset ja ensiapu

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Toivottavasti koirasi ei koskaan loukkaannu vakavasti. Koirat ovat usein tarmokkaita touhottajia, jolloin kolhuja ja muuta pientä sattuu toisinaan, ja silloin on hyvä osata hiven ensiapua.

Liikenneonnettomuudet

Jos koirasi on loukkaantunut maantiellä, ota välittömästi yhteys eläinlääkäriin. Se voi olla shokissa ja reagoida ennalta arvaamattomalla tavalla. Lähesty sitä hitaasti ja varovasti. Jos mahdollista, nosta koira huovan päälle (tai käytä auton jalkamattoa) ja vie se eläinlääkäriin heti. Jos koiraa ei voi liikuttaa, eläinlääkäri on pyydettävä paikan päälle.

Luut, kepit, pallot

Luut, kepit ja pallot voivat juuttua koiran suuhun. Koira saattaa tällöin koskea tassulla suutaan tai sen voi olla vaikea sulkea suutaan. Kokeile esineen poistamista käsin tai pinseteillä, muutoin on käytävä eläinlääkärillä, jossa eläin rauhoitetaan, jotta esineen poistaminen olisi helpompaa. Kuten aina, ennaltaehkäisy on parempi kuin hoito, joten älä anna koiran leikkiä pienillä palloilla ja vältä pienten keppien heittelyä.

Palovammat

Koira tarvitsee välitöntä hoitoa jos se saa palovamman kuumasta vedestä, öljystä tai kemikaalista tai paleltumavamman jäästä. Pikkupalovammat hoituvat kotona - puhdista vaurioitunut alue miedolla antiseptisellä aineella ja levitä sitten rauhoittavaa voidetta tai geeliä, esim. aloe veraa. Suuremmat palovammat vaativat eläinlääkärin hoitoa, välittömästi.

Ensiapupakkaus

Pidä aina seuraavia perusvälineitä kotona tapaturmien varalta: puuvillasiteitä, puuvillatuppoja haavanpuhdistukseen, mietoa lemmikkieläinystävällistä antiseptistä ainetta haavan pesuun sekä pinsetit piikkien poistoon tai esineiden poistoon suusta.

Repeämät ja haavat

Koirat saavat helposti haavoja jalkoihin, jos ne juoksevat jonkin terävän, kuten lasinsirun päältä. Puhdista haava ja sen ympärys laimennetulla desinfiointiaineella ja kääri sen ympärille tarvittaessa side. Ota yhteys eläinlääkäriin, jos verenvuoto ei lakkaa, tai jos haava on pahan näköinen.

Kynsien murtuminen tai irtoaminen

Nämä ovat kivuliaita tapaturmia ja niihin voi myös kehittyä nopeasti tulehdus. Verenvuoto on usein runsasta. Jos mahdollista, koita kääriä jalkaan side ja viedä koira eläinlääkäriin, sillä antibiootteja tarvitaan usein ja joskus kynsi täytyy vielä leikata eläimen ollessa rauhoitettu tai nukutettu.

Koiranpuremat

Jos toinen koira puraisee koiraasi, on hyvä käydä näyttämässä puremaa eläinlääkärille. Varaa rutiinikäynti jos puraisut ovat pieniä ja vakavammissa tapauksissa akuuttikäynti.

Piikit ja hyönteisenpistot

Jos piikki ei aiheuta vakavia ongelmia, voit lievittää koiran epämukavaa oloa asettamalla kipeään kohtaan kylmän puristussiteen.

Ontuminen

Jos koiralla on selvästi kipuja eikä se pysty laskemaan painoa jalalle, vie se eläinlääkäriin, jotta murtuman mahdollisuus voitaisi sulkea pois. Lievemmissä tapauksissa tarkasta tassusta piikit, pinttynyt kura, haavaumat ja tarkista ovatko kynsissä vaurioita.

Korvaongelmat

Koiran korvien sisäpinnan on oltava kiiltävä ja hennon vaaleanpunainen eikä siinä saa olla vahaa tai eritettä. Korvat eivät myöskään saa haista epämiellyttävälle. Kaikki korvaongelmat vaativat eläinlääkärillä käyntiä.

Silmäongelmat

Jos koiralla on ongelmia silmissään, kuten naarmu tai silmätulehdus, vie se eläinlääkäriin. Koita estää koiraa hieromasta silmäänsä.

Lämpöhalvaus

Paras neuvo lämpöhalvaukseen on sen ennaltaehkäisy. Koira ei saa olla liian kauan auringossa kuumana päivänä, eikä varsinkaan keskipäivän kuumuudessa. Jos koira kuitenkin saa lievän lämpöhalvauksen, viilennä sitä parhaasi mukaan märin pyyhkein tai tuulettimella, koeta saada se juomaan paljon kylmää vettä ja lepäämään mahdollisimman paljon. Vakava lämpöhalvaus vaatii aina eläinlääkärillä käyntiä.

Myrkytys

Koirat ovat hyvin uteliaita ja aina on mahdollisuus, että koira saa hyppysiinsä jotakin ei-toivottavaa. Aivan kuten lämpöhalvauksessa, ennaltaehkäisy on parempi kuin hoito, joten sinun on tarkistettava ettei pihaltasi ja kodistasi löydy koiralle vaarallisia tavaroita kuten myrkylliset kasvit, proteiinia tai ihmiselle tarkoitettua suklaata. Jos epäilet lemmikkisi syöneen jotakin epäsopivaa, ota pakkaus mukaan eläinlääkärille, jolloin on helpompi määrittää sopiva vastalääke. Myrkytystapauksissa varaa koiralle akuuttikäynti eläinlääkäriin.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.