Koiranpennun käyttäytymiskoulutus

Published by
Min. lukemista

Koiranpennut eivät synny hyvän käytöksen kera

Niin suloinen ja vastustamaton kuin pieni koiranpentu onkin, se ei saavu kotiisi valmiiksi kasvatettuna. Kasvattaja on kyllä ehkä saattanut antaa sille alustavaa sisäsiisteysopetusta, mutta se kuinka pentu tulee käyttäytymään lemmikkinä on kokonaan sinun vastuullasi. Onneksi koiranpennut ovat nopeita oppimaan, joten mitä varhaisemmin aloitat, sen parempi.

Palkitse aina hyvä käytös

Aina kun pentu tekee jotain toivottavaa luonnostaan, anna sille palkinto. Vaikka kaikenikäiset koirat reagoivat myönteisesti palkkioihin, kehuihin tai ruokaan, koiranpennun palkitsemisella varmistetaan, että se käyttäytyy vastedeskin "kiltisti". Ajoitus on erittäin tärkeää - palkinto on annettava muutaman sekunnin kuluessa hyvästä käytöksestä, muuten koiranpentu saattaa yhdistää sen johonkin muuhun käytökseen, kuin siihen, mitä itse tarkoitit.

Sopimaton käytös: ehkäistä vaiko olla välittämättä?

Itse asiassa, vastaus on: molempia.

Tarkastellaanpa vaikka pureskelemista. Koiranpennulta sopiikin odottaa tällaista käytöstä, se on sen tapa tutustua ympäristöön ja uusiin asioihin. Pureskeluun voi olla useita eri syitä: tylsyys, hampaiden puhkeaminen, huomion hakeminen tai yksinäisyyden aiheuttama stressi.

Mieluisia pureskeltavia asioita ovat tyynyt, kengät ja huonekalujen osat, kuten jalat, joten on tärkeää opettaa, mitä koiranpentu saa pureskella ja mitä ei. Eihän se voi millään itsestään tietää, ettei lasten tossuja saa pureskella.

Sen lisäksi, että kiellät pentua heti ensimmäisinä viikkoina menemästä paikkoihin, jossa se voi ryhtyä pahantekoon, sinun on annettava lisäksi sille omia puruleluja. Kun se pureskelee niitä, anna runsaasti kehuja ja anna sen jatkaa purulelun kanssa kaikessa rauhassa.

Entäs sitten, kun hampaat kuitenkin uppoavat johonkin kiellettyyn? Jätä se huomiotta. Aivan oikein, "tuhmasta" käytöksestä ei tarvitse piitata, eikä sen vuoksi tarvitse huutaa, lyödä tai näyttää vihaiselta. Teeskentele vain, ettei pentua ole olemassakaan, ja se pian ymmärtää viestin.

Joskus on kuitenkin hyvä unohtaa "älä huomioi" -sääntö

Toisinaan voi tulla tilanteita, jolloin huonon käytöksen piittaamatta jättäminen voi olla suorastaan vaarallista. Saatat esimerkiksi saada pennun kiinni pureskelemasta pistokkeeseen kytketyn sähkölaitteen johtoa. Pentu ei tiedä sen olevan väärin tai vaarallista, mutta sinun täytyy puuttua asiaan ja sanoa sille "ei". Pennulle ei tarvitse huutaa tai antaa muuta läksytystä, päättäväisen "ei-käskyn" pitäisi riittää sen huomion saamiseksi. Kun se lopettaa ja olet saanut sen huomion, palkitse se herkkupalalla.

Älä anna haukkumisen ajaa itseäsi hulluuden partaalle

Tiesitkö, että kun koiranpennut tulevat 6-7 kuukauden ikään, ne alkavat vahtia luonnostaan? Omistajat, jotka eivät tiedä tätä ja kehottavat lemmikkiään haukkumaan, päätyvät elämään koiran kanssa, joka haukkuu joka tilaisuuden tullen, eikä sitä voi hallita enää myöhemmin.

Jos haluat rauhanomaista rinnakkaiseloa koiran kanssa, älä kannusta koiranpentuasi haukkumaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei koira haukkuisi, kun se kokee olevansa uhattuna. Se reagoi näin luonnollisesti, ilman opettamista.

Älä myöskään kannusta tai palkitse jännityksestä johtuvaa haukkumista. Se saattaa esimerkiksi haukkua tyytyväisyyttään ulos lähtiessänne, silloin seiso paikallasi, äläkä ole huomaavinasi sitä. Kun se on hiljaa, jatka lenkille lähtöön valmistautumista.

Liittyvät tuotteet

 • Prescription Diet™ j/d™ Canine Reduced Calorie with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span>Canine j/d™Reduced Calorie -ruuan on kliinisesti todistettu parantavan liikkuvuutta jo 3 viikossa. Ruoka sisältää oikeassa suhteessa ravintoaineita, EPA:a (erityinen omega-3-rasvahappoa) ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • Science Plan™ Canine Adult Savoury Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Lamb & Rice

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153 Canine Adult Lamb and Rice (lammas ja riisi) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja pitämään yllä hyvää lihaskuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja helposti sulavaa lammasta.
 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Mini with Chicken

  Hill's&#153; </cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Mini with Chicken (kana) on suunniteltu koirille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka pitää yllä hyvää lihaskuntoa ja tukee elimistön terveyttä. Sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.