Koiranpennun käyttäytymiskoulutus

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koiranpennut eivät synny hyvän käytöksen kera

Niin suloinen ja vastustamaton kuin pieni koiranpentu onkin, se ei saavu kotiisi valmiiksi kasvatettuna. Kasvattaja on kyllä ehkä saattanut antaa sille alustavaa sisäsiisteysopetusta, mutta se kuinka pentu tulee käyttäytymään lemmikkinä on kokonaan sinun vastuullasi. Onneksi koiranpennut ovat nopeita oppimaan, joten mitä varhaisemmin aloitat, sen parempi.

Palkitse aina hyvä käytös

Aina kun pentu tekee jotain toivottavaa luonnostaan, anna sille palkinto. Vaikka kaikenikäiset koirat reagoivat myönteisesti palkkioihin, kehuihin tai ruokaan, koiranpennun palkitsemisella varmistetaan, että se käyttäytyy vastedeskin "kiltisti". Ajoitus on erittäin tärkeää - palkinto on annettava muutaman sekunnin kuluessa hyvästä käytöksestä, muuten koiranpentu saattaa yhdistää sen johonkin muuhun käytökseen, kuin siihen, mitä itse tarkoitit.

Sopimaton käytös: ehkäistä vaiko olla välittämättä?

Itse asiassa, vastaus on: molempia.

Tarkastellaanpa vaikka pureskelemista. Koiranpennulta sopiikin odottaa tällaista käytöstä, se on sen tapa tutustua ympäristöön ja uusiin asioihin. Pureskeluun voi olla useita eri syitä: tylsyys, hampaiden puhkeaminen, huomion hakeminen tai yksinäisyyden aiheuttama stressi.

Mieluisia pureskeltavia asioita ovat tyynyt, kengät ja huonekalujen osat, kuten jalat, joten on tärkeää opettaa, mitä koiranpentu saa pureskella ja mitä ei. Eihän se voi millään itsestään tietää, ettei lasten tossuja saa pureskella.

Sen lisäksi, että kiellät pentua heti ensimmäisinä viikkoina menemästä paikkoihin, jossa se voi ryhtyä pahantekoon, sinun on annettava lisäksi sille omia puruleluja. Kun se pureskelee niitä, anna runsaasti kehuja ja anna sen jatkaa purulelun kanssa kaikessa rauhassa.

Entäs sitten, kun hampaat kuitenkin uppoavat johonkin kiellettyyn? Jätä se huomiotta. Aivan oikein, "tuhmasta" käytöksestä ei tarvitse piitata, eikä sen vuoksi tarvitse huutaa, lyödä tai näyttää vihaiselta. Teeskentele vain, ettei pentua ole olemassakaan, ja se pian ymmärtää viestin.

Joskus on kuitenkin hyvä unohtaa "älä huomioi" -sääntö

Toisinaan voi tulla tilanteita, jolloin huonon käytöksen piittaamatta jättäminen voi olla suorastaan vaarallista. Saatat esimerkiksi saada pennun kiinni pureskelemasta pistokkeeseen kytketyn sähkölaitteen johtoa. Pentu ei tiedä sen olevan väärin tai vaarallista, mutta sinun täytyy puuttua asiaan ja sanoa sille "ei". Pennulle ei tarvitse huutaa tai antaa muuta läksytystä, päättäväisen "ei-käskyn" pitäisi riittää sen huomion saamiseksi. Kun se lopettaa ja olet saanut sen huomion, palkitse se herkkupalalla.

Älä anna haukkumisen ajaa itseäsi hulluuden partaalle

Tiesitkö, että kun koiranpennut tulevat 6-7 kuukauden ikään, ne alkavat vahtia luonnostaan? Omistajat, jotka eivät tiedä tätä ja kehottavat lemmikkiään haukkumaan, päätyvät elämään koiran kanssa, joka haukkuu joka tilaisuuden tullen, eikä sitä voi hallita enää myöhemmin.

Jos haluat rauhanomaista rinnakkaiseloa koiran kanssa, älä kannusta koiranpentuasi haukkumaan. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei koira haukkuisi, kun se kokee olevansa uhattuna. Se reagoi näin luonnollisesti, ilman opettamista.

Älä myöskään kannusta tai palkitse jännityksestä johtuvaa haukkumista. Se saattaa esimerkiksi haukkua tyytyväisyyttään ulos lähtiessänne, silloin seiso paikallasi, äläkä ole huomaavinasi sitä. Kun se on hiljaa, jatka lenkille lähtöön valmistautumista.

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy Food with Lamb and Rice

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Lamb & Rice (lammas ja riisi) on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppy Food with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken (kana) on suunniteltu tukemaan suurten rotujen pentujen luuston kehitystä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen mineraalitason.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Food Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Savoyry Chicken on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • Hill's Science Plan NO GRAIN PUPPY FOOD -KANARUOKA

  Tukee koiranpentujen vastustuskykyä ja terveellistä kasvua