Vinkkejä tablettien ja lääkkeiden antamiseen kissallesi

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Sairastuminen ei ole mukavaa, varsinkaan lääkkeiden ottaminen. Nelijalkaiset ystäväsi eivät ole poikkeus. Kissat tarvitsevat joskus lääkitystä terveytensä hoitoon, olipa kyse sitten sairaudesta tai allergiasta.

Tässä hyödyllisiä vinkkejä siitä, miten saat kissasi ottamaan tablettinsa tekemättä tilanteesta liian stressaavaa, ja jotta se pääsisi pian parempaan kuntoon.

Kissan piteleminen

Joillekin kissoille pelkkä sylissä pitäminen voi aiheuttaa stressiä. Lähesty kissaa varovasti ja puhu sille lempeällä ja rauhoittavalla äänellä nostaessasi sitä syliisi. Kääri ne pehmeään pyyhkeeseen tai huopaan, suosittelee Cats Protection, ja kääri jalat kiinni ja jätä vain pää vapaaksi. Jalkojen kääriminen huopaan niin, etteivät ne roiku vapaasti, voi lisätä kissan mukavuuden- ja turvallisuudentunnetta.

Kuinka antaa tabletti kissallesi

Kissoille tarkoitetut lääkkeet ovat yleensä tablettimuodossa. Kun olet antamassa lääkettä kissallesi, pidä mielessä, että kissat ovat älykkäitä olentoja, jotka eivät suhtaudu suopeasti muutoksiin, eivätkä tee siitä sinulle helppoa. Toisin kuin koirat, jotka ahmivat mielellään herkkuun piilotetun tabletin, kissan suhteen sinun on toimittava rauhallisesti mutta laskelmoivasti.

Hand holding out pills over the top of a gray cat.

Jos kissasi on yhteistyöhaluinen, kokeile laittaa tabletti suoraan sen suuhun. Älä heitä tablettia kissan suuhun, sillä se voi aiheuttaa tukehtumisvaaran (tai ne vain sylkevät sen pois). Aseta se sen sijaan kielen keskelle lähelle suun takaosaa ja hiero sitten varovasti kurkkua, jotta pilleri menee alas, neuvoo International Cat Care. Anna kissalle kulhollinen vettä, jotta se voi huuhtoa tabletin alas vedellä.

"Lihapulla"

Toinen tapa antaa kissallesi tabletti vaatii suunitelmallisempaa toimintaa. Piilota tabletti kissasi tavallisen ruoan joukkoon. Märkä tai puolikostea kissanruoka toimii parhaiten, mutta jos kissasi syö vain kuivaruokaa, voit antaa sille märkäruokaa tabletin ottamisen kanssa, jolloin ruoka toimii tavanomaisesta poikkeavana herkkuna.

Toinen temppu on piilottaa pilleri pieneen kissanruokapalloon. Tätä piiloleikkiä voidaan pelata piilottamalla pilleri kissan märkäruokaan, käärimällä se palloksi ja tarjoamalla se kissallesi hauskana herkkuna tai välipalana.

Jos kissasi ei suostu ottamaan tablettia ruokansa joukossa, saatat miettiä, voisitko houkutella kissaa ihmisten ruoalla, kuten tonnikalalla. Monet elintarvikkeet voivat kuitenkin aiheuttaa kissoille ruoansulatuskanavan häiriöitä. Kysy aina eläinlääkäriltäsi, ennen kuin annat kissallesi muuta kuin niille tarkoitettua ruokaa.

Nestemäinen kissanruoka

Jos etsit muuta vaihtoehtoa tabletin antamiseen, voit kokeilla murskata tabletin jauheeksi. Mutta kuten PDSA huomauttaa, jotkin pillerit eivät toimi yhtä hyvin, jos ne on murskattu, ja ne on annettava kokonaisina. Tarkista aina ensin eläinlääkäriltäsi, että pillerin murskaaminen on turvallista.

Jos kissasi lääkkeet voidaan murskata, voit murskata ne kahden lusikan välissä tai hankkia paikallisesta apteekista tai lemmikkieläinkaupasta tabletinmurskaimen. Tämä työkalu tekee murskaamisesta hieman yksinkertaisempaa ja puhtaampaa, koska lääkkeet ovat laitteessa, ja ne maksavat vain muutaman kilon.

Sekoita murskatut lääkkeet pieneen annokseen nestemäistä kissanruokaa, jonka kissasi (toivottavasti) syö. Nestemäisen ruoan voimakas maku peittää tabletin epämiellyttävän maun. Älä koskaan anna kissallesi lääkkeitä maitoon sekoitettuna, sillä monet kissat eivät pysty nauttimaan maitotuotteita. Jos kissa kieltäytyy lusikallisesta nestemäistä ruokaa, lisää sitä sen tavallisen ruoan, joko kuivaruoan tai märkäruoan joukkoon.

Nestemäiset lääkkeet

Jos kissasi kieltäytyy ottamasta lääkkeitä tai on liian sairas syödäkseen normaalisti, eläinlääkäri voi määrätä lääkkeen nestemäisessä, ruiskulla annettavassa muodossa. Useimmat nestemäiset lääkkeet on säilytettävä kylmässä. Kissat kuitenkin ottavat todennäköisemmin huoneenlämpöiset lääkkeet. Älä koskaan lämmitä lääkkeitä mikroaaltouunissa. Voit lämmittää lääkettä pitämällä ruiskua kädessäsi muutaman minuutin ajan tai upottamalla sen lämpimään (ei kuumaan) veteen.

Kuten aiemmin todettu, pitele kissaa turvallisella ja mukavalla tavalla ruisku tukevasti kädessäsi. Anna kissasi nuolla ruiskun kärkeä, jotta saa esimakua lääkkeestä, ja paina sitten hitaasti mäntää. Ruiskuta lääkettä kurkun takaosaa kohti, mutta varo kallistamasta kissan päätä taaksepäin, sillä se voi saada kissan hengittämään osan nesteestä ja tukehtumaan.

Kun lääke on kissan suussa, pidä kissan suuta suljettuna hetken aikaa, jotta se nielaisee nesteen. Älä ole huolissasi, jos ne sylkevät osan lääkkeestä ulos, sillä se on tavallista. Vaikka kissa sylkisi osan lääkkeestä ulos, älä anna lääkettä lisää, vaan odota, kunnes on seuraavan annoksen aika.

Silmä- ja korvatipat

Joskus kissa tarvitsee silmä- tai korvatippoja, etenkin jos se kärsii allergioista. Aivan kuten annostellessasi tabletteja tai nestemäisiä lääkkeitä, sinun on pidettävä kissaa tukevasti kiinni antaessasi lääkettä.

Silmätippojen osalta Blue Cross suosittelee, että kissa antaa kissan ensin haistella pulloa ja tutustua sen tuoksuun. Sitten voit palkita kissan herkulla, jotta se yhdistää tuoksun positiiviseen tunteeseen. Kun olet valmis antamaan silmätipat, pidä kissan silmäluomea auki ei-hallitsevan kätesi sormella ja peukalolla ja anna tipat sitten hallitsevalla kädelläsi. Tipat on usein parasta antaa pään yläpuolelta, alapuolelta tai sivulta päin, eikä suoraan kasvoja kohti, jotta kissa ei näkisi niiden lähestyvän. Älä koskaan koske kissan silmään tippapullolla tai sormillasi.

Korvatippoja antaessasi laita tarvittava määrä tippoja kissan korvaan ja hiero sitten varovasti korvan juurta pyörivin liikkein. Kissasi ei pidä kummastakaan menetelmästä, mutta lääkityksen antaminen on elintärkeää kissan terveyden kannalta.

Pair of hands in blue latex gloves injects a calico cat in the back.Injektiot

Tietyt sairaudet, kuten diabetes, edellyttävät lemmikkieläinten omistajilta lääkkeiden pistämistä ihon alle. Pistoksia antaessasi sinulla on hyvä olla toiset kädet apunasi pitämässä kissaa paikoillaan pyyhettä apuna käyttäen tai tiukalla mutta hellävaraisella otteella.

Jos kissan lääkitys vaatii pistämistä, pyydä eläinlääkäriäsi näyttämään, miten ja mihin kohtaan pistos annetaan. Käytä aina uutta neulaa jokaista annosta varten ja kirjaa ylös jokaisen pistoksen aika ja päivämäärä. Muista puhua eläinlääkärisi kanssa, jos sinulla on epäilyksiä pistosten antamisesta tai jos tarvitset lisäneuvoja tai -ohjeita.

Kun olet antanut lääkityksen, anna kissallesi hieman hellyyttä. Ne saattavat myös haluta omaa aikaa, joten anna niille tilaa, jos ne haluavat piiloutua hetkeksi. Älä koskaan heitä neulaa roskiin, kun olet lopettanut sen käytön, vaan hävitä se hyväksyttyyn terävien instrumenttien keräykseen tai vie se paikalliseen apteekkiin tai eläinlääkärin vastaanotolle.

Jos epäilet, että kissasi on sairas, ota ensin yhteyttä eläinlääkäriin, varaa aika tarkastukseen ja anna lemmikillesi vain eläinlääkärin määräämää lääkettä. Kissallesi ei saa koskaan antaa ihmisille tarkoitettuja reseptivapaita lääkkeitä (mukaan lukien silmätipat), koska monet näistä lääkkeistä voivat olla vaarallisia lemmikkieläimille.

Nämä vinkit on tarkoitettu vain hyödyllisiksi ideoiksi. Sinun on aina keskusteltava eläinlääkärisi kanssa siitä, mikä on paras tapa antaa kissallesi lääkkeitä. Lisäksi eläinlääkärin suorittama perusteellinen tutkimus on paras tapa diagnosoida ja hoitaa kissasi sairaudet oikein.

Joskus kissoja on tarpeen lääkitä, olipa kyseessä sitten lyhyt antibioottikuuri tai elinikäisen sairauden hoito. Kissat eivät ehkä kiitä sinua, mutta ovat tyytyväisiä terveinä!

Tietoja kirjoittajasta

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine O'Brien on kirjoittaja, äiti ja pitkäaikainen kissanomistaja, jolla on kaksi venäjänsinistä kissaa. Hänen tekstejään on luettavissa myös Care.com, What to Expect ja Fit Pregnancy -sivuilla, joilla hän kirjoittaa lemmikkieläimistä, raskaudesta ja perhe-elämästä. Instagramissa ja Twitterissä hänet löytää nimellä @brovelliobrien

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet