Kissojen viisi yleistä ruoansulatusongelmaa: Mitä tehdä?

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Kissojen ruoansulatusongelmat, kuten oksentelu ja ripuli, ovat suhteellisen yleisiä, ja monet lemmikkieläinten omistajat pitävät niitä normaaleina. Mutta jos kissasi on jatkuvasti huonovointinen tai jos sen kakka on pehmeää tai löysää, jotain saattaa olla vialla. Saattaa olla aika muuttaa ruokaa tai ympäristöä, ja on ehdottomasti aika keskustella eläinlääkärin kanssa. Seuraavaksi esittelemme muutamia vinkkejä kissan yleisimpien ruoansulatusongelmien ratkaisemiseksi.

  • Akuutti gastroenteriitti. Tämä on yleisin syy kissojen vatsavaivoihin. Se tarkoittaa yleensä äkillisesti alkavaa oksentelua ja ripulia. Se voi johtua monista syistä, kuten jonkin epämiellyttävän asian syömisestä (tai kuten kissoilla on tapana tehdä, ne syövät puolet hiirestä ja jättävät loput omistajansa löydettäväksi!), loisista, viruksista ja karvapalloista yms.
  • Krooninen enteropatia tai tulehduksellinen suolistosairaus. Toisin kuin äsken mainitsemamme äkillisesti alkaneet vaivat, krooniset enteropatiat ilmenevät hitaammin ja kestävät yleensä pitkään. Ripuli ja laihtuminen ovat yleisiä oireita. Jälleen kerran se voi johtua monista eri syistä, kuten ruokareaktioista, immuunireaktioista ja genetiikasta.
  • Koliitti. Koolon on osa paksusuolta, ja kun se tulehtuu, tilaa kutsutaan koliitiksi. Se on yleensä hyvin tyypillinen vaiva, ja useimmat kissat kärsivät samoista oireista: ne näyttävät siltä, että niiden on päästävä kiireesti tarpeilleen, ne saattavat ponnistella ulostaessaan, mutta ulostetta ei tule paljon, ja ulosteessa saattaa olla tuoretta verta ja/tai limaa. 
  • Oranssi kissa istuu kissanvessassa ja katsoo kameraan.

  • Ummetus. Kuten ihmisetkin, kun kissat kärsivät ummetuksesta, niiden ulostaminen on vaikeaa ja ne saattavat käydä tarpeillaan paljon harvemmin. Ummetus voi johtua monista syistä. Luiden, höyhenten ja karvojen nieleminen voi tehdä ulosteesta kovaa ja vaikeasti liikkuvaa, ja erityisesti pitkäkarvaisilla kissoilla ulosteessa voi esiintyä paljon karvaa. Myös hitaasti toimiva suolisto tekee ulosteesta kuivaa ja ulostamisesta vaikeaa. Jotkin rodut, kuten siamilaiset, ovat alttiimpia hitaalle suoliston toiminnalle kuin toiset rodut. Tämä voi johtaa megakooloniksi eli laajentuneeksi paksusuoleksi kutsuttuun tilaan.
  • Ruoka-aineallergiat. Kissat voivat reagoida huonosti tiettyihin elintarvikkeisiin useista eri syistä. Kutsumme näitä ruoka-ainereaktioiksi. Todelliset ruoka-aineallergiat ovat harvinaisempia kuin luullaan, ja ne johtuvat yleensä elintarvikkeiden, kuten kanan, kalan ja maidon, proteiineista. Ruoka-aineallergiat voivat aiheuttaa oksentelua ja ripulia sekä iho-ongelmia, kuten kutinaa ja liiallista turkin nuolemista.

Valkoinen kissa sinisessä kaulapannassa haukottelee.

Älä hätäänny, jos kissallesi ilmaantuu äkillinen ruoansulatusongelma.Eläinlääkäri voi auttaa sinua tunnistamaan ongelman syyn ja laatimaan suunnitelman, jonka avulla kissasi voi paremmin.

Tietoja kirjoittajasta

Tri Sarah Wooten

Tri Sarah Wooten

Tohtori Sarah Wooten valmistui UC Davisin eläinlääketieteellisestä koulusta vuonna 2002. American Society of Veterinary Journalists -yhdistyksen jäsen tohtori Wooten jakaa ammatillisen aikansa pieneläinklinikalla Greeleyssä, Coloradossa, puhumalla julkisesti työhönsä liittyvistä asioista, johtajuudesta ja asiakasviestinnästä sekä kirjoittamalla. Hän nauttii telttailusta perheensä kanssa, hiihtämisestä, laitesukelluksesta ja osallistumisesta triathloniin.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet