Kissojen viisi yleistä ruoansulatusongelmaa: mitä tehdä?

Julkaisija
min luku

Kissojen ruoansulatusongelmat ovat suhteellisen yleisiä, ja monet lemmikkieläinten omistajat pitävät niitä normaaleina. Mutta jos kissasi oksentaa säännöllisesti tai sen uloste on löysää, pinnan alla on jotain vialla. Saattaa olla aika muuttaa ruokaa tai ympäristöä, ja on ehdottomasti aika keskustella eläinlääkärin kanssa. Seuraavaksi esittelemme muutamia vinkkejä kissan yleisimpien ruoansulatusongelmien ratkaisemiseksi.

Oranssi kissa istuu kissanvessassa ja katsoo kameraan.

1. Suolistomadot

Sisäiset loiset ovat yleinen ongelma kissoilla – jopa sisäkissoilla. Haastavinta niiden diagnosoinnissa ja hoidossa on se, että kissa on voinut saada tartunnan, mutta kissalla ei ole ikinä oireita. Kissojen yleisimpiä suolistoloisia ovat koukkumadot, sukkulamadot ja heisimadot.

Kissan ruoansulatuskanavaan tunkeutuneen suolistoloisen merkkejä voivat olla:

  • Oksentelu
  • Ripuli
  • Madot ulosteessa tai oksennuksessa
  • Laihtuminen
  • Turvonnut vatsa

Kissojen suolistomadot eivät ole vain ällöttäviä, vaan jotkut niistä voivat tarttua ihmisiin. Suolistomadot ovat erityisen yleisiä kissanpennuilla, joten ne on madotettava usein. Mutta myös aikuiset kissat on madotettava säännöllisesti, jotta kissasi ja perheesi olisivat turvassa. Keskustele eläinlääkärisi kanssa parhaasta madotusaikataulusta ja lääkityksestä. International Cat Care -verkkosivustolta löydät myös hyödyllistä tietoa madotuksesta.

2. Ummetus

Ummetus on toinen kissan ruoansulatuskanavan yleinen vaiva, joka johtuu usein nestehukasta, kivusta tai ruokavaliosta. Harvoissa tapauksissa ummetus voi johtua idiopaattisesta jättisuolesta, joka voi johtua neurologisesta ongelmasta tai paksusuolen lihasten liikkeiden vähenemisestä.

Toistuva ummetus ei ole naurun asia. Eläinlääkärisi ratkaisuihin voi kuulua lemmikkisi vedensaannin lisääminen täydentämällä kuivamuonaa märkäruoalla, liikunnan lisääminen tai laihduttaminen. Eläinlääkäri saattaa myös suositella siirtymistä kissanruokaan, joka on suunniteltu auttamaan ruoansulatusongelmista kärsiviä kissoja. Jos kissasi joskus kyyristelee kärvistellen hiekkalaatikolla turhaan, pyydä eläinlääkäriä arvioimaan se mahdollisimman pian.

3. Karvapallot

Karvapallot ovat erittäin yleisiä, mutta se ei tarkoita, että kissasi on pakko elää niiden kanssa. Karvapalloja muodostuu, kun kissa nielaisee irtokarvoja nuollessaan itseään. Nämä karvat kulkevat normaalisti kissan ruoansulatuskanavan läpi ja poistuvat elimistöstä kissan ulostaessa.  Jos karvat jäävät vatsaan, ne voivat kasaantua yhteen ja muodostaa karvapallon.

Karvapallojen irtoamista noin kerran kuukaudessa pidetään normaalina, mutta jos sitä tapahtuu useammin, sinun on syytä soittaa eläinlääkärille.

Kissoille, jotka tarvitsevat ruokavaliomuutosta karvapallojen hallitsemiseksi, Hill's tarjoaa laajan valikoiman karvapallojen muodostumista ehkäiseviä kissanruokia, jotka voivat auttaa. Niissä on tietty määrä kuitua, joka auttaa ehkäisemään karvapallojen muodostumista vatsassa. Ne ovat myös vähäkalorisia, mikä on erinomainen asia, sillä kliinisen kokemuksen mukaan useimmat sisäkissat kamppailevat ylipainon kanssa. Jos karvapallo-ongelma jatkuu, harkitse kissasi viemistä trimmattavaksi (pyydä leijonaleikkausta) tai vie se eläinlääkäriin.

Valkoinen kissa sinisessä kaulapannassa haukottelee.

4. Tulehduksellinen suolistosairaus ja krooninen enteropatia

Kun kissalla on oksentelun, ripulin ja ruokahaluttomuuden kaltaisia ongelmia kolmen tai useamman viikon ajan, sillä voi olla krooninen enteropatia.

Krooninen enteropatia on vain vaikea termi krooniselle suolistosairaudelle. Monissa kroonisen enteropatian tapauksissa suolistossa on jonkinasteinen tulehdus (jonka eläinlääkäri voi nähdä vain niin sanotun endoskopian yhteydessä otetuista koepaloista). Siksi sitä kutsutaan myös tulehdukselliseksi suolistosairaudeksi.

Onneksi nykyään monet kroonisen enteropatian tapaukset voidaan ratkaista erityisruokavaliolla tai steroideilla. Endoskopia tehdään siis vain vakavissa tai erityistapauksissa. Kroonista enteropatiaa sairastavan kissasi hoito edellyttää eläinlääkärin huolellista diagnoosia, ja usein joudutaan kokeilemaan ja erehtymään, ennen kuin löydätte eläinlääkärin kanssa kissallesi parhaan mahdollisen hoidon. Ole siis kärsivällinen!

5. Ruoka-aineyliherkkyydet

Todelliset ruoka-aineyliherkkyydet ovat suhteellisen harvinaisia kissoilla, ja BMC Veterinary Research -lehden mukaan yleisimmät yliherkkyyttä aiheuttavat ruoka-aineet ovat naudanliha, kala ja kana. Tällaisen ruoka-aineyliherkkyyden ilmetessä kissallasi voi esiintyä ruoansulatuskanavan oireita (oksentelua, ripulia tai ilmavaivoja), iho-oireita (kutiseva iho, punaiset läiskät ja karvanlähtö) tai molempia.

Jos eläinlääkäri epäilee, että kissallasi on yliherkkyyksiä, hän määrää yleensä 10–12 viikon eliminaatiodieetin. Tänä aikana sinun on syötettävä kissallesi VAIN suositeltua ruokaa, jotta voit sulkea pois ainesosat, joille se saattaa olla yliherkkä. Jos kissasi syö tänä aikana jotain muuta, sinun on aloitettava ruokakokeilu alusta. Todella herkällä potilaalla ruoansulatuskanavan oireiden pitäisi yleensä hävitä 2–3 viikossa ja iho-oireiden 8–12 viikossa.

Älä hätäänny, jos kissallesi ilmaantuu äkillinen ruoansulatusongelma. Eläinlääkäri voi auttaa sinua tunnistamaan ongelman syyn ja laatimaan suunnitelman, jonka avulla kissasi voi paremmin.

Tietoja kirjoittajasta

Tri Sarah Wooten

Tohtori Sarah Wooten

Tohtori Sarah Wooten valmistui UC Davisin eläinlääketieteellisestä koulusta vuonna 2002. American Society of Veterinary Journalists -yhdistyksen jäsen tohtori Wooten jakaa ammatillisen aikansa pieneläinklinikalla Greeleyssä, Coloradossa, puhumalla julkisesti työhönsä liittyvistä asioista, johtajuudesta ja asiakasviestinnästä sekä kirjoittamalla. Hän nauttii telttailusta perheensä kanssa, hiihtämisestä, laitesukelluksesta ja osallistumisesta triathloniin.

Aiheeseen liittyvät tuotteet