Ensimmäisen kissanpentusi tuominen kotiin

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Sen lisäksi, että kissanpentu on suloinen, siitä on lemmikkinä paljon muitakin etuja. Ne ovat luonnostaan hyvin siistejä eläimiä, ja ne voivat myös olla melko itsenäisiä kasvaessaan, joten ne vaativat usein vähemmän aikaa kuin esimerkiksi koirat. 

Kissanpennut ovat leikkisiä ja erittäin viihdyttäviä, mutta kissan omistamiseen ei voi ryhtyä kevyin perustein. Kissanpentusi voi elää 15–20 vuotta, joten on tärkeää valmistautua pitkään sitoutumiseen. 

Tässä artikkelissa tarkastelemme, mitä sinun tulee ottaa huomioon ennen kissanpennun saapumista, miten voit tehdä ensimmäisistä päivistä mahdollisimman rentouttavia ja miten voit havaita huonokuntoisen kissanpennun merkit.

Uuden kissanpennun perustarpeet

On olemassa muutamia perusasioita, joita kissanpennut tarvitsevat saadakseen parhaan mahdollisen alun elämälleen ja kasvaakseen terveiksi, onnellisiksi ja ystävällisiksi kissoiksi.

Tärkeimmät asiat ensin – kissanpentu tarvitsee hiekkalaatikon tai kaksi. Ne ovat kuin vessa meille. Emme haluaisi vessaa aivan ruokapöydän viereen tai jonnekin, missä kaikki voivat nähdä meidät tarpeillamme! Sama koskee kissoja. Kissanpentusi käyttää hiekkalaatikkoa paljon mieluummin, jos se on kaukana sen ruokapaikasta ja rauhallisella alueella talossa. 

Useimmat pennut oppivat emoltaan ja muilta pennuilta, miten hiekkalaatikolla käydään. Monille se on vaistomaista, mutta jotkut tarvitsevat hieman enemmän rohkaisua, jotta he menisivät oikeaan paikkaan tarpeilleen. Voit auttaa kissanpentuasi oppimaan, missä käydä tarpeillaan laittamalla sen hiekkalaatikolle ruokailun jälkeen tai kun se on herännyt päiväuniltaan, ja tarkkailemalla merkkejä siitä, milloin se etsii paikkaa, jonne mennä tarpeilleen. Pidä useita hiekkalaatikoita kissanpentusi ulottuvilla, kun se on nuori, jotta sillä on aina helppo pääsy hiekkalaatikolle.

Kissanpentusi tarvitsee myös raapimispuun, sillä raapiminen on kissoille luonnollista ja normaalia käyttäytymistä. Se auttaa niitä venyttelemään, liikkumaan, ylläpitämään kynsien terveyttä ja merkitsemään ympäristöä tärkeillä feromoneilla. Jos et tarjoa sopivaa raapimispuuta tai -alustaa, kissasi saattaa raapia huonekaluja tai mattoja sen sijaan!

Ruokavalio ja ravitsemus ovat myös erittäin tärkeitä tekijöitä kissanpennun hoidossa. Kissanpennusta voi kehittyä terve ja vahva aikuinen kissa vain, jos se saa oikeanlaista ruokaa ja ravintoa. Syötä niille aina laadukasta, täysipainoista ja tasapainoista ruokaa, joka on suunniteltu kissanpennuille eikä aikuisille kissoille, sillä kasvavilla kissoilla on erilaiset tarpeet kuin aikuisilla.

Kissanpennuilla on pienet vatsat, joten ne tarvitsevat aluksi ruokaa koko ajan ja myöhemmin 4–6 ateriaa päivässä. Ajastimella varustetut ruokintalaitteet ovat todella käteviä, jos olet poissa päivän aikana. Muista myös pitää raikasta vettä aina saatavilla.

Kissanpennun on myös käytävä säännöllisesti eläinlääkärissä tarkastuksissa, rokotuksissa ja kastraatiossa. Rokotukset aloitetaan yleensä noin 8–9 viikon iässä, ja kastrointi tehdään yleensä 4–6 kuukauden iässä. Kysy eläinlääkäriltäsi, minkä ikäisenä hän suosittelee rokotuksia ja kastrointia kissanpennullesi.

Valmistaudu uutta tulokasta varten

Kissat ovat hyvin hienovaraisia ja monimutkaisia olentoja, joten ota niistä etukäteen mahdollisimman paljon selvää varmistaaksesi, että pystyt huolehtimaan kaikista niiden tarpeista.

Uusi koti voi olla pelottava paikka, varsinkin jos siellä on lapsia tai muita eläimiä. Anna kissanpennun asettua kotiisi kärsivällisesti muutaman päivän ajan ja anna sen tuntea olonsa turvalliseksi ja mukavaksi. Laita kissanpentu aluksi rauhalliseen paikkaan, esimerkiksi vapaaseen makuuhuoneeseen, äläkä murehdi, vaikka se piiloutuisi. Varmista, että niillä on ruokaa, vettä, hiekkalaatikko ja raapimispuu lähettyvillä, ja anna niiden tulla luoksesi, kun ne ovat valmiita. Yritä olla tukahduttamatta niitä koskettelulla ja huomiolla, sillä se voi olla niille hyvin pelottavaa.

Kissat ovat luonnostaan yksinäisiä, eivätkä useinkaan pidä siitä, että niitä kosketellaan tai otetaan syliin, vaan ne pitävät vapaasta tilasta kaikissa sen ulottuvuuksissa. Tämä tarkoittaa, että ne tarvitsevat paljon korkealla sijaitsevia paikkoja, joissa ne voivat levätä, joista tutkistella ympäristöön ja joihin päästä pakoon ihmiselämän kiirettä.

Tunnista sairas kissanpentu

Sinun tulee tietää, mikä on normaalia kissanpennullesi. Kissat osaavat hyvin piilotella sairauttaan, eivätkä kliiniset oireet ole aina niin ilmeisiä kuin esimerkiksi ripulin oireet. Kun olet perillä kissanpennun syömis-, hiekkalaatikko-, leikkimis- ja nukkumistottumuksista, voit tunnistaa sairauteen viittaavat merkit varhaisessa vaiheessa ja hankkia kissanpennullesi mahdollisimman pian oikeanlaista hoitoa.

Kissanpennut voivat pienen kokonsa vuoksi heikentyä nopeasti sairastuessaan. Tarkastele merkkejä, kuten silmien tai nenän vuotamista, aivastelua ja yskää. On normaalia, että kissanpentu nukkuu paljon, mutta jos se ei leiki säännöllisesti päivän mittaan tai jos se ei syö tai juo, käänny mahdollisimman pian eläinlääkärin puoleen. Jos havaitset oksentelua tai ripulia, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Joskus vatsavaivat ovat normaaleja muuttostressistä johtuvia oireita, mutta kissanpennut voivat saada nopeasti nestehukan. Ole aina varuillasi ja kysy tarvittaessa neuvoa eläinlääkäriltäsi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Young Adult -kuivaruoka kissoille,

  <P>Saatavana vain eläinlääkäreiltä. <STRONG>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> VetEssentials™</STRONG> on edistyksellinen ravinto, on täydellinen ravinto, joka takaa leikatulle kissallesi parhaan mahdollisen elinvoiman täyttämällä viisi sen keskeistä tarvetta. </P> <P>Sisältää kliinisesti todistetun määrän L-karnitiinia ja antioksidantteja. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Science Plan™ Kitten with Turkey

  Pidä kissanpentusi tyytyväisenä Hill'sin™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Tender Chunks in Gravy with Turkey (kalkkuna) -annospussiruuan avulla. Jokainen annospussi sisältää täydellistä ravintoa, jossa vitamiinit ja mineraalit ovat juuri oikeassa suhteessa. Ruoka auttaa pitämään kissanpennun terveenä ja hyväkuntoisena. <BR><BR><B>Tärkeimmät vaikutukset</B> <LI>Äidinmaidostakin saatava tärkeä ravintoaine DHA auttaa kissanpentuja oppimaan ja kehittymään. <LI>Ainutlaatuinen immuunijärjestelmää tukeva koostumus sisältää tehokkaan yhdistelmän antioksidantteja ja vitamiineja, jotka yhdessä ylläpitävät pennun immuunijärjestelmää. <LI>Sisältää runsaasti E- ja C-vitamiineja. Terveydelle välttämättömät vitamiinit auttavat kissanpentua kehittämään vastustuskykyä. </LI>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
  Buy Now »