Pienten koirarotujen tyypillisiä terveysongelmia

Julkaisija Erin Ollila
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Onnittelut! Olet hankkimassa pienikokoisen koiran. Olet luultavasti ottanut selvää kaikesta, aina parhaista pienille koirille tarkoitetuista leluista siihen, miten ottaa koirasi mukaan lomamatkalle, mutta sinun pitäisi myös olla tietoinen joistakin yleisimmistä pienen koiran terveysongelmista.

Vaikka tietyt terveysongelmat olisivatkin yleisiä pienille koirille, se ei tietenkään tarkoita, että sinun koirasi kärsisi niistä. Huolehtivana omistajana haluat tietenkin valmistautua kaikkiin iloisiin hetkiin lemmikkisi kanssa, mutta samalla tietää, mitä odottaa, jos jokin menee pieleen. Lue lisää viidestä yleisestä terveysongelmasta, joita pienet koirat voivat kohdata.

1. Hammassairaudet

Hyvä hampaidenhoito on tärkeää kaikille koirille, mutta muun muassa ahtaiden hampaidensa vuoksi pienillä koirilla on suurempi riski sairastua hammasongelmiin. Ensimmäinen merkki hammasongelmista on usein pahanhajuinen hengitys, mutta hampaisiin voi myös kertyä hammaskiveä ja ikenet saattavat punoittaa. Hammassairauden edetessä se voi aiheuttaa kipua, tulehduksia, hampaiden irtoamista ja syömisvaikeuksia.

On tärkeää pitää huolta hyvästä rutiinista, jotta koirasi hampaat pysyvät puhtaina. Päivittäinen hampaiden harjaus on erittäin tärkeää, ja tämä tapa olisi aloitettava jo pentuiässä, koska vanhemman koiran totuttaminen siihen voi olla vaikeampaa. Saatavilla on useita ruokia, makupaloja ja hammastahnoja, joista voi olla apua. Varmista, että pakkauksesta löytyy VOHC (Veterinary Oral Health Council) -merkintä, joka takaa tuotteen toimivuuden. Eläinlääkäri voi myös suositella koirallesi erityisiä tuotteita ja ilmoittaa sinulle, milloin koiran hampaiden puhdistus on tarpeen.

2. Polvilumpion sijoiltaanmeno

Polvilumpion sijoiltaanmeno. Polvilumpiota kutsutaan myös patellaksi. Se sijaitsee reisiluun alaosassa olevassa urassa, ja polvinivelen ympärillä olevien kudosten pitäisi pitää se tukevasti paikallaan. Joillakin koirilla, erityisesti pienillä koiraroduilla, polvilumpio saattaa liukua pois paikaltaan, ja tätä kutsutaan sen sijoiltaanmenoksi. Se tapahtuu monista eri syistä. Ura voi olla liian matala, jalat voivat olla vääntyneet tai taipuneet tai kudokset liian löysät pitääkseen lumpion paikallaan.

Vaikeusaste vaihtelee, sillä joillakin koirilla polvilumpio menee satunnaisesti sijoiltaan, mikä on äkillistä ja kivuliasta, ja joillakin taas polvilumpio on niin löysä, että se kelluu jatkuvasti eikä koskaan pysy paikallaan.

Koirat, jotka kärsivät polvilumpion sijoiltaanmenosta, eivät aina näytä näkyviä merkkejä, mutta useimmat ontuvat raajaa muutaman askeleen kävellessään, nilkuttavat tai ravistavat jalkaansa ennen kuin palaavat normaaliin kävelyyn. Ontuminen yleistyy yleensä sairauden edetessä ja myös niveltulehdus voi kehittyä. Hoito voi vaihdella vakavuuden mukaan, ja vakavimmissa tapauksissa leikkaus voi olla tarpeen. Jos huomaat koirasi ontuvan tai nilkuttavan, eläinlääkärin tulisi arvioida koirasi tilanne ja antaa sinulle parhaat hoitovaihtoehdot.

PDSA raportoi, että pienikokoiset koirat, kuten villakoirat, chihuahuat, yorkshirenterrierit ja pomeranianit, sairastuvat yleisimmin.

Vaalea pomeranian hoidettavana

3. Trakeakollapsi

Henkitorvi, josta käytetään myös nimitystä trakea, koostuu pienistä jäykistä rustorenkaista, jotka sijaitsevat pehmytkudosputken sisällä. Rustorenkaat pitävät hengitystiet tiukasti auki, jotta ilmavirta pysyy esteettömänä. Trakeakollapsi on krooninen, etenevä tila, jossa rustorenkaat menettävät osan jäykkyydestään. Tämä saa henkitorven notkistumaan ja joissakin tapauksissa tukkeutumaan. Tämä voi vaikeuttaa hengittämistä erityisesti liikunnan tai stressin aikana, jolloin hapen tarve kasvaa ja avointen hengitysteiden toiminta on entistä tärkeämpää.

Useimmat koirat, joilla on henkitorven ongelmia, ovat keski-ikäisiä tai vanhempia, vaikka näitä ongelmia voi toisinaan esiintyä myös nuoremmilla koirilla. Tavallisin merkki tästä ongelmasta on kuiva, kova yskä. Se pahenee yleensä yöllä, innostuksen yhteydessä tai kun kaulapanta kiristää kaulaa. Jos koirasi yskii, on tärkeää ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Yskä voi olla myös merkki esimerkiksi sydänsairaudesta tai tulehduksesta, joten on tärkeää selvittää sen syy. Trakeakollapsia voi olla vaikea hoitaa, mutta lihavuus pahentaa sitä, joten yritä pitää koirasi hoikkana koko sen elämän ajan.

4. Mitraaliläppäsairaus

Sydänongelmat ovat yksi vakavimmista pienten koirien terveysongelmista. Ikääntyessä sydämen läpät voivat alkaa "kulua" ja vuotaa, jolloin sydämen toiminta heikkenee. Mitraaliläpän, yksi sydämen vasemman puolen suurimmista läpistä, vuotoa kutsutaan mitraaliläpän vajaatoiminnaksi tai mitraaliregurgitaatioksi. Tämä sairaus on geneettinen, ja sitä esiintyy yleisesti tietyillä roduilla, kuten cavalierkingcharlesinspanielilla.

Kaikki mitraaliläpän tautia sairastavat koirat eivät osoita oireita, mutta PDSA:n mukaan yleisimpiä oireita ovat alhainen energisyys, hengenahdistus, huohotus, laihtuminen ja romahtaminen. Toinen yleinen oire on yskä, joka pahenee yöllä tai nukkumisen tai makuulle käynnin jälkeen.

Koirat, joilla on vakavia mitraaliläppäongelmia, voivat olla vaarassa sairastua sydämen vajaatoimintaan. Tämä on monien sydänsairauksien, kuten mitraaliläppäsairauden, loppuvaihe. Mitä kauemmin sydän lyö tehottomasti, sitä suurempi on sen työmäärä veren kerääntyessä sydämeen ja sitä edeltäviin verisuoniin, eikä sydän pääse pumppaamaan verta kunnolla ulos. Ajan myötä sydän kasvaa tämän vuoksi, sen seinämät heikkenevät ja sen teho heikkenee entisestään. Tämä on tappava noidankehä. Veren synnyttämä paine työntää nestettä keuhkoihin ja raajoihin aiheuttaen turvotusta.  Jos koirasi osoittaa oireita, on erittäin tärkeää käydä eläinlääkärissä mahdollisimman pian, jotta lääkitys voidaan tarvittaessa aloittaa. Eläinlääkäri tarkistaa sivuäänet käyttäen stetoskooppia ja voi otattaa lemmikiltäsi myös muita testejä, kuten ultraäänen, röntgenkuvat tai sydänsähkökäyrän (käytetään koiran sydämen rytmin tarkistamiseen).

Valitettavasti ei ole olemassa ennaltaehkäiseviä menetelmiä, joilla voisit välttää tämän tilan. Eläinlääkäri voi havaita ongelman säännöllisten tarkastusten yhteydessä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja laatia sinulle seuranta- ja hoitosuunnitelman. Kun olet hankkimassa pienikokoista koiraa, tee aina tutkimustyötä ja osta vain kasvattajilta, jotka ovat testanneet pennun vanhempien sydämen sairaudesta kärsivien rotujen kohdalla.

5. Ylipaino

Vaikka voi olla houkuttelevaa antaa pienelle koiralle paljon makupaloja, on tärkeää muistaa, että se voi johtaa painonnousuun. Ylipainoisilla koirilla voi olla liikkumisvaikeuksia, ja niillä voi olla riski sairastua muihin sairauksiin, kuten niveltulehdukseen. Merkkejä koirasi ylipainosta ovat muun muassa se, ettet pysty helposti tuntemaan sen kylkiluita ja että sen vyötärö ei ole enää selvästi näkyvissä.

Varmista, että syötät koirallesi sen ihannepainoon nähden oikean määrän ruokaa, tarjoat sille vain rajoitetun määrän pieniä makupaloja ja annat sille riittävästi mahdollisuuksia liikkua päivittäin, vaikka se vain leikkisi leluillaan kotona tai pihalla.

Jos epäilet koirasi olevan ylipainoinen tai et ole varma sen ihannepainosta, ota yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri auttaa sinua asianmukaisen ruokintasuunnitelman laatimisessa.

Kun tunnet yleiset pienten koirien terveysongelmat, voit varmistaa, että teet kaikkesi koirasi terveyden ylläpitämiseksi. Muista kuitenkin, että vaikka koirasi koko voi altistaa sen joillekin näistä terveysongelmista, se ei tarkoita, että se koskaan kärsisi niistä. Kun tiedät, mihin kiinnittää huomiota, voit hakeutua eläinlääkärin hoitoon varhaisessa vaiheessa tai jopa välttää tietyt ongelmat kokonaan.

Tietoja kirjoittajasta

Erin Ollila

Erin Ollila uskoo sanojen voimaan ja siihen, miten viestillä voi välittää tietoa ja jopa muuttaa kohderyhmäänsä. Hänen kirjoituksiaan löytyy kaikkialta internetistä sekä painetussa muodossa. Kirjoituksiin kuuluu haastatteluja, haamukirjoituksia, blogikirjoituksia ja luovaa tietokirjallisuutta. Erin on erikoistunut SEO:hon ja kaikkeen sosiaaliseen mediaan. Hän on valmistunut Fairfieldin yliopistosta luovan kirjoittamisen maisteriksi. Ota yhteyttä häneen Twitterissä @ReinventingErin tai tutustu häneen tarkemmin osoitteessa http://erinollila.com.

 

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Skin on suunniteltu ehkäisemään ihon kuivumista, hilseilyä ja kutinaa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • Science Plan™ Puppy Healthy Development™ Mini Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini on suunniteltu koiranpennuille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka vahvistaa immuunijärjestelmää ja edistää liikkuvuutta. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja DHA:ta.