Verta kissan ulosteessa: Pitäisikö huolestua?

Gepubliceerd door Dr. Emma Milne BVSc FRCVS
minuten leestijd

Harmaa kissa, jolla on valkoista rinnassa, istuu omistajansa sylissä ja tarkkailee jotakin

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

On aina huolestuttavaa nähdä verta kissan ulosteessa. Veren olisi parasta pysyä kehon sisällä! Kissan ulosteessa voi kuitenkin esiintyä verta monista eri syistä, joista osa ei ole huolestuttavia, mutta osa voi olla hyvinkin vakavia. Mistä siis tietää, mikä on normaalia ja milloin kissa pitäisi viedä eläinlääkäriin? Tutustutaanpa joihinkin kissojen verisen ulosteen yleisimpiin syihin sekä joihinkin merkkeihin vakavammista ongelmista.

Syitä veriseen kissan ulosteeseen

Joskus verinen uloste ei ole niin helppo havaita kuin luulisi. Tuore veri on helppo havaita, mutta verenvuoto ylempänä suolistossa näyttää paljon mustemmalta. Tämä johtuu siitä, että veri on osittain sulanut suolistossa, mikä muuttaa sen väriä. Lisäksi monet kissat käyvät omistajiensa kannalta kätevästi tarpeillaan ulkona eivätkä hiekkalaatikolla. Näiden kissojen kohdalla voi olla erittäin vaikeaa koskaan tietää, onko niillä ruoansulatushäiriöitä, elleivät ne sairastu näkyvästi.

Periaatteessa kaikki, mikä aiheuttaa tulehdusta tai vahingoittaa suoliston herkkää limakalvoa, voi aiheuttaa verenvuotoa. Yleisimmät syyt veren esiintymiseen kissan ulosteessa ovat:

 • Loiset. On tärkeää pitää kissasi madotushoito ajan tasalla. Kissat, jotka saalistavat ja syövät saaliitaan, saattavat tarvita säännöllisempää madotushoitoa. Myös kissat, jotka eivät saalista, voivat saada matoja.

 • Ripuli. Monissa tapauksissa ripuli häviää parissa päivässä. Jos se kuitenkin jatkuu, sen yhteydessä voi esiintyä verenvuotoa.

 • Koliitti. Kyseessä on paksusuolen tulehdus, joka tuottaa usein kirkkaanpunaista tuoretta verta ja limaa.

 • Krooniset enteropatiat. Näihin kuuluvat useat sairaudet, kuten ruokaan reagoiva enteropatia (FRE), antibiootteihin reagoiva enteropatia (AFR) ja steroideihin reagoiva enteropatia (SRE).

 • Ruoka-ainereaktiot. Näihin kuuluvat ruoka-aineallergiat ja -intoleranssit.

 • Syövät tai polyypit suolistossa.

 • Myrkyt. Jotkin myrkyt, kuten jyrsijöiden torjunta-aineet, aiheuttavat verenvuotoa koko kehossa, myös suolistossa.

 • Bakteeri- tai virusinfektiot.

 • Stressi. Yhteiselo muiden kissojen kanssa tai jopa naapurin kissojen lähellä voi aiheuttaa kissoille stressiä. Kissat ovat herkkiä olentoja ja osaavat piilottaa stressin hyvin.

Milloin huolestua

Tunnet kissasi paremmin kuin kukaan muu, mutta mitä paremmin opit tuntemaan, millainen käytös on kissallesi normaalia, sitä nopeammin huomaat muutokset. Parhaat omistajat ovat tarkkaavaisimpia. 

Jos kissasi käy hiekkalaatikolla, sinun on helppo havaita muutokset sen ulosteessa tai huomata, jos se ponnistelee tai valittaa tarpeita tehdessään. Jos kissat käyvät tarpeillaan ulkona, yritä selvittää, mikä on niiden normaali rutiini ja kuinka usein ne käyvät ulkona? Haluavatko ne ulos aina syömisen jälkeen? Syövätkö ja juovatko ne normaalisti?

Monet ruoansulatuskanavan häiriöt korjaantuvat itsestään tai saattavat jopa jäädä huomaamatta, mutta tietyissä tilanteissa on ehdottomasti syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen.

 • Vaikuttaako kissasi huonovointiselta? Jos kissasi ei enää syö tai syö vähemmän, on laihtunut, on vaisu tai juo tavallista enemmän, sinun on aina vietävä se eläinlääkäriin. Nämä ovat usein varhaisia merkkejä monista eri ongelmista, kuten vakavista ruoansulatushäiriöistä.

 • Jos ripuli on vakavaa ja vetistä, sen seassa saattaa olla verta, ja varsinkin jos kissasi myös oksentaa, sinun on käännyttävä heti eläinlääkärin puoleen. Oksentelu ja ripuli voivat nopeasti aiheuttaa nestehukkaa ja tärkeiden kivennäisaineiden menetystä.

 • Kissasi ponnistelee tarpeita tehdessään. Tämä voi olla merkki ummetuksesta, paksusuolentulehduksesta tai vierasesineestä suolistossa, mutta se voi olla myös merkki tukkeutuneesta virtsarakosta, joka on kiireellistä hoitoa vaativa hätätilanne. Jos kissasi ponnistelee tarpeita tehdessään, mene eläinlääkäriin niin pian kuin mahdollista.

 • Pitkä kesto. Vaikka kissasi vaikuttaisi pirteältä ja söisi, mutta jos ruoansulatushäiriöt kestävät yli 48 tuntia, on parasta käydä tarkastuksessa, jos mahdollista.

Jos päätät mennä eläinlääkärille, yritä viedä mukanasi ulostenäyte, jos voit. Eläinlääkäri haluaa testata ulosteen loisten, infektioiden ja veren varalta. Eläinlääkäri saattaa myös haluta ottaa verikokeita ja mahdollisesti röntgen- tai ultraäänikuvia.

Usein muutaman päivän ajan hyvin sulavaa ruokaa (ja joskus lääkitystä) saa kaiken palautumaan ennalleen. Mutta mitä nopeammin pääset asioista perille, sen parempi. Muista, että eläinlääkärit ovat olemassa auttaakseen sinua ja lemmikkejäsi. Älä koskaan epäröi pyytää apua, sillä on parempi katsoa kuin katua.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA