Koiran korvien puhdistaminen

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Korvien puhdistus on tärkeä osa jokaisen koiran hoitoa, eikä sitä pidä laiminlyödä. Jokaisen koiran korvien puhdistustarve on yksilöllinen: jotkin koirat (esim. korvatulehduksille alttiit) hyötyvät tiheästä korvien puhdistuksesta, kun taas toiset tarvitsevat sitä harvoin. Jos käytät koiraasi säännöllisesti ammattitrimmaajalla, sen korvat luultavimmin puhdistetaan siellä. Kannattaa kuitenkin tarkistaa asia trimmaajalta. Oli miten oli, lemmikinomistajan on hyvä osata puhdistaa koiransa korvat.

Mitä tarvikkeita koiran korvien puhdistamiseen voi käyttää?

Eläinlääkäri tarkastaa kultaisennoutajan korviaKoirasi korvien asianmukainen puhdistaminen alkaa oikeiden tarvikkeiden hankkimisesta. Tarvitset seuraavaa:

 • Korvien puhdistusaine. Etsi erityisesti lemmikkieläimille suunniteltu korvanpuhdistusaine, jossa ei ole mahdollisesti ärsyttäviä aineita, kuten alkoholia tai vetyperoksidia. Jos et ole varma, soveltuuko jokin tuote koirallesi, kysy eläinlääkäriltä tai trimmaajalta, millä voit puhdistaa koirasi korvat.
 • Vanupallot tai -laput. Pumpulipuikkoja voi käyttää ulkokorvan harjanteiden puhdistamiseen, mutta niitä ei saa koskaan työntää korvakäytävään. Se voi aiheuttaa koirallesi pysyviä kuulovaurioita.
 • Pinsetit. Näitä on hyvä varata käsille, jos koirasi korvissa on paljon karvaa.
 • Pyyhe. Tätä suositellaan mahdollisten sotkujen rajaamiseksi, varsinkin kun koira usein ravistelee päätään, jos jotain joutuu sen korviin.
 • Herkkuja. Koira kannattaa palkita lopuksi.

Koiran korvien puhdistaminen

Ennen kuin aloitat, tutki hetki koirasi korvia. Jos korvat näyttävät punaisilta tai tulehtuneilta, haisevat pahalle tai jos koirasi vaikuttaa siltä, että sen korvat kutisevat, lopeta toimenpide ja ota yhteys eläinlääkäriin. Koirallasi voi olla korvapunkkitartunta korvatulehdus tai korvapunkki, joista kumpikin vaatii hoitoa. Jos koirallasi on paljon karvaa, poista karvat korvakäytävästä pinseteillä. Kun karvat on poistettu ja kaikki näyttää normaalilta, lue korvanpuhdistusaineen käyttöohjeet. Voit myös noudattaa näitä vaiheittaisia ohjeita koirasi korvien puhdistuksessa:

 1. Kun olet saanut hauvasi istumaan, palkitse se herkulla ja anna sen tutkia korvanpuhdistuspulloa.
 2. Pidä korvalehti pystyssä ja täytä korvakäytävä varovasti puhdistusliuoksella.
 3. Pidä korvalehti poissa tieltä ja hiero varovasti korvan tyveä sormillasi noin kahdenkymmenen sekunnin ajan.
 4. Vapauta korva ja anna koirasi ravistaa päätään, jos se haluaa. Pidä pyyhettä sen pään päällä, jotta liuos ei lentele ympäriinsä.
 5. Pyyhi koiran korvakäytävän ja ulkokorvan näkyvä osa varovasti etusormen ympärille käärityllä vanupallolla tai -lapulla. Käytä pumpulipuikkoa vain tarvittaessa ja vain koiran korvan näkyvissä olevaan osaan.
 6. Palkitse koira taas herkulla ja toista sitten nämä vaiheet toiselle korvalle.

Vinkkejä ja niksejä koiran korvien puhdistamisen helpottamiseksi

Koiran korvien puhdistaminen on melko yksinkertaista, mutta nämä vinkit voivat helpottaa toimenpidettä sekä sinun että koirasi kannalta.

• Ellet halua vettä kaikkialle, pidä koira suljetulla alueella! Laita koira kylpyammeeseen tai vie se ulos. Pue yllesi vanhat vaatteet, jotka eivät mene pilalle, jos niihin roiskuu puhdistusliuosta.

• Puhdistusliuoksesta puheen ollen, älä pihistele! Koiran korvakäytävässä on paljon muutakin kuin sen näkyvä osa, ja on tärkeää täyttää koko kanava, jotta korva puhdistuu kunnolla. Ylimääräinen puhdistusaine, jota et saa pyyhittyä pois, poistuu koiran ravistaessa päätään. Jos korvat näyttävät edelleen likaisilta, kun olet lopettanut, voit toistaa toimenpiteen. Lopeta kuitenkin heti, jos huomaat punoitusta tai verenvuotoa tai jos koirasi olo vaikuttaa epämukavalta.

Kuinka usein koiran korvat pitäisi puhdistaa?

Joidenkin koirien korville voi riittää pyyhkiminen vain silloin tällöin, kun ne alkavat näyttää likaisilta. Näin voi olla etenkin, jos koira on lyhytkorvainen eikä sillä ole paljon karvaa. Jos koiralla sen sijaan on roikkuvat korvat ja paljon karvaa korvien ympärillä, korville tulisi tehdä perusteellisempi tarkastus ja puhdistus vähintään joka toinen viikko.

Koiran korvien puhdistaminen on olennainen osa lemmikkisi hoitoa. Kun huolehdit siitä säännöllisesti, voit suojella koirasi kuuloa ja varmistaa, että sen korvat pysyvät terveinä koko sen elämän ajan.

Muista – jos tarvitset lisää neuvoja ja rohkaisua, käy eläinlääkärilläsi. Ellei sinulla ole vielä eläinlääkäriä, ei hätää! Löydät eläinlääkärin helposti käyttämällä kätevää eläinlääkäriaseman etsimisen työkaluamme.

Tietoja kirjoittajasta

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus on lemmikinomistaja, lemmikkibloggaaja ja kirjailija Tulsasta, Oklahomasta, jossa hänen kirjoitustyötään yleensä valvoo sylillinen karvaturreja.

 

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • Science Plan™ Canine Adult Sensitive Skin with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Skin on suunniteltu ehkäisemään ihon kuivumista, hilseilyä ja kutinaa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • Science Plan™ Puppy Healthy Development™ Mini Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Mini on suunniteltu koiranpennuille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka vahvistaa immuunijärjestelmää ja edistää liikkuvuutta. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja DHA:ta.
  Buy Now »