Kissan jättäminen yksin kotiin: Kuinka kauan on turvallista?

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Koska useimmat kissat nukkuvat 13–18 tuntia vuorokaudessa, niiden jättäminen yksin kotiin töissä ollessasi ei yleensä ole ongelma. Jos sinulla on kissanpentu, iäkäs kissa tai hiljattain adoptoitu kissa, sinun on kuitenkin syytä ottaa huomioon joitakin ylimääräisiä asioita. Kuinka kauan kissa voi olla turvallisesti yksin? Jos jätät kissan yksin kotiin, tässä on muutamia asioita, jotka on hyvä pitää mielessä, jotta lemmikkisi pysyy fyysisesti ja henkisesti terveenä.

Pieni kissa leikkii sulillaorange-kitten-laying-in-pile-of-feathers-SWLittle kitten playing with feathers

Kuinka pitkä aika on liian pitkä?

Se, kuinka kauaksi aikaa voit jättää kissan yksin kotiin, riippuu kissasta ja suhteestasi kissakaverisi kanssa. Jos olet juuri adoptoinut uuden kissan, se tarvitsee aikaa kanssasi kotona oppiakseen aikataulusi, totutellakseen päivärutiineihin ja oppiakseen, millainen käyttäytyminen on sallittua kotonasi. Battersea huomauttaa, että uusi kissa on syytä tutustuttaa muihin lemmikkeihin vähitellen ja hyvin varovasti, jotta voidaan varmistaa, että muut lemmikit sopeutuvat uuteen perheenjäseneen. Ensimmäiset viikot ovat myös ratkaisevaa aikaa, jolloin sinä ja kissasi voitte solmia siteen ja kehittää suhdetta.

Kissat, jotka ovat olleet taloudessasi muutaman kuukauden tai vuoden, voivat olla täysin tyytyväisiä ollessaan yksin kotona 8 tai 10 tuntia, mutta ne voivat myös kyllästyä, tuntea olonsa yksinäiseksi tai stressaantua. Pidä silmällä merkkejä, kuten liiallista turkin nuolemista tai tarpeiden tekemistä hiekkalaatikon ulkopuolelle, ja keskustele eläinlääkärin kanssa, jos ruokailu- tai hiekkalaatikkokäyttäytyminen muuttuu.

Kissat tarvitsevat ruokaa tasaisin väliajoin (suositellun päivittäisen ruokamäärän rajoissa) ja raikasta vettä, kuten mikä tahansa muu eläin, joten yksin jätetty lemmikki tarvitsee molempia sekä puhtaan hiekkalaatikon. Näiden perusasioiden lisäksi kissasi arvostaa turvallisia tapoja viihdyttää itseään, kuten heliseviä leluja, kissan puuta, jossa voi istua, tai jopa kahisevaa paperipussia.

Pennuista ja vanhoista kissoista huolehtiminen

Ikä vaikuttaa myös siihen, kuinka kauaksi aikaa kissan voi jättää yksin kotiin. Kissanpennut ovat uteliaita olentoja, ja ne voivat vaarantaa itsensä raapimalla tai tassuttelemalla vaarallisia esineitä, kuten horjuvia maljakoita, tai syömällä jotakin vaarallista, kuten myrkyllisiä huonekasveja. Voi olla hyvä ajatus suojata yksi huone kissanpennuilta ja varustaa se hiekkalaatikolla, ruoalla, leluilla ja raikkaalla vedellä, jos joudut jättämään nuoret kissat ilman valvontaa.

Jos kissanpentusi joutuu olemaan yksin yli 12 tuntia, on parasta, että etsit jonkun, joka käy katsomassa sitä. Pyydä tätä henkilöä tarkistamaan lemmikkisi ruokatilanne ja antamaan sille raikasta vettä. Jos kissallasi on pääsy useisiin huoneisiin, kissanhoitajan tulisi myös kierrellä talossasi ja varmistaa, ettei kissasi ole jäänyt jumiin pieniin tiloihin tai sulkeutunut johonkin huoneeseen tai kaappiin.

Vaikka vanhat kissat tekevät epätodennäköisemmin pahojaan, niillä saattaa olla enemmän ongelmia ympäristötekijöiden kanssa. Jos jätät kissasi yksin kuumina kesäpäivinä, varmista, että sillä on viileä paikka torkkua ja että sillä on useita vesiastioita eri puolilla kotiasi, kun olet poissa. Koska iäkkäät kissat ovat alttiimpia sairastumaan, etsi lemmikkihoitaja, joka voi käydä ainakin kerran päivässä leikkimässä kissan kanssa, jos aiot olla poissa liian kauan.

Miten aikataulun muutokset vaikuttavat kissaasi

On tärkeää kiinnittää huomiota kissasi käyttäytymiseen kotitaloutesi aikataulussa tapahtuvien muutosten aikana. Esimerkiksi kun lapset palaavat kouluun, jotkut kissat saattavat nauttia ylimääräisestä ajasta yksin, kun taas toiset saattavat kokea eroahdistusta. Harkitse uusien lelujen ja raapimispuiden lisäämistä, jätä radio soimaan rauhoittavaksi taustaääneksi tai ota toinen lemmikki pitämään kissallesi seuraa. Jos toivotat toisen lemmikin tervetulleeksi kotiisi, varaudu siihen, että olet kotona ensimmäisen viikon tai kaksi ja valvot lemmikkien kanssakäymistä, ennen kuin jätät ne yksin pidemmäksi aikaa.

Muista lopuksi, että kehittyneimmätkään automaattiset ruokinta- ja vesiautomaatit eivät korvaa ihmisen vuorovaikutusta. Kissasi tarvitsee huomiota ja liikuntaa, joita se saa viettämällä aikaa kanssasi, joten etsi luotettava kissanhoitaja, joka leikkii ja oleskelee sen kanssa päivittäin, kun olet poissa.

On normaalia, että lemmikkien omistajat ovat hieman huolissaan jättäessään kissakaverinsa yksin. Suunnittelemalla etukäteen voit antaa kissallesi vapautta kotona ja pitää sen samalla turvassa ja onnellisena, kun olet poissa.

Tietoja kirjoittajasta

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger

Chrissie Klinger on lemmikkieläinten omistaja, joka nauttii kodin jakamisesta karvalastensa, kahden lapsensa ja miehensä kanssa. Chrissie viettää mielellään aikaa perheenjäsentensä kanssa, kun hän ei opeta, kirjoita tai bloggaa. Hän pyrkii kirjoittamaan artikkeleita, jotka auttavat lemmikinomistajia elämään aktiivisempaa ja mielekkäämpää elämää lemmikkiensä kanssa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
 • Hill's Science Plan YOUTHFUL VITALITY MATURE ADULT CAT FOOD with CHICKEN & RICE

  <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Youthful Vitality has been scientifically developed with cutting edge food science to deliver nutrition that helps fight the signs of aging in your adult 7+ yrs cat.
 • Hill's Science Plan FELINE ADULT URINARY HEALTH with CHICKEN

  <p><strong>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Urinary Health Sterilised Cat</strong> is formulated to support the health of your cat's urinary system for a longer, happier life.<br>With a unique Weight Management Formula that helps sterilised cats keep fit and healthy.</p>
 • Hill's™ Science Plan™ Feline Adult Sensitive Stomach & Skin Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Sensitive Stomach -sarjan tuotteet auttavat ruoansulatuksen toimintaa. Sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, sekä erittäin helposti sulavaa proteiinia ja hellävaraisia kuituja ihanteellisessa suhteessa. Soveltuvat jokapäiväiseksi ravinnoksi.