Uusi koira tulee kotiin: vinkkejä lämpimään vastaanottoon

Julkaissut
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Olet rakastunut löytöeläintalossa olevaan karvajalkaan, ja olet valmis tarjoamaan sille uuden kodin. Mitä kuitenkin kannattaa tietää ennen uuden koiran tuomista kotiin?

Kun kyseessä on löytöeläintalon asukas, et tunne välttämättä koiran koko taustaa. Kysy talon työntekijöiltä koirasta saatavilla olevaa tietoa. Heilläkään ei välttämättä ole siitä tietoa. Eläimet päätyvät löytöeläintaloihin monista eri syistä; ne voivat olla kodittomia tai ne on jouduttu antamaan pois muuton yhteydessä.

Koiran entinen koti (tai eläminen kaduilla) voi vaikuttaa koiran luonteeseen sekä vuorovaikutukseen ihmisten kanssa. Kysy siis mahdollisimman paljon tietoa koiran taustasta ennen sen tuomista kotiisi. Koira voi olla arka tai pelätä kaikenlaista hulinaa. Jotta uuden elämän aloittaminen sujuisi hyvin, annamme seuraavaksi joitakin vinkkejä kodin ja perheenjäsenten valmistelemiseen suurta muuttoa varten.

 

Ennen uuden koiran kotiin tuomista

Varmista ennen kaikkea, että kotonasi on kaikki tarvittavat varusteet ja tarvikkeet ennen koiran saapumista. Huomioitavaa riittää aina koiranruoasta takapihan aitaan ja leluihin. (Pehmolelu? vai kuminen puruluu? Valinnanvaraa riittää!)

Ennen uuden koiran tuomista kotiin, kotonasi on oltava ainakin seuraavat (luettelo ei ole kaiken kattava): ruokakuppi, kaulapanta yhteystiedoilla, talutushihna, turkinhoitotuotteet, kynsileikkurit, koirankakkalapio ja -pussit, leluja sekä pehmeä ja mukava koiransänky. Oletko tuomassa kotiin koiranpentua? Asenna portit niiden huoneiden eteen, joihin koiralla on pääsy kielletty.

Valitse koiranruoka koirasi iän, terveydentilan ja mahdollisten ruokavaliorajoitusten mukaan. Älä huolestu, jos koirasi ei näytä aluksi olevan tyytyväinen ruokaansa. Uuten ruokaan tottumisessa voi mennä muutamia päiviä.

Onko uusi koirasi ensimmäinen lemmikkisi? Etsi hyvämaineinen paikallinen eläinlääkäri ja vie koirasi heti terveystarkastukseen. Jos sinulla on jo eläinlääkäri lemmikeillesi, ota yhteyttä eläinlääkäriisi ennen koiran tuomista kotiin saadaksesi hyödyllisiä neuvoja.

Jos useammat henkilöt ja/tai lapset tulevat huolehtimaan uudesta lemmikistäsi, määritä ennakkoon jokaisen vastuulla olevat tehtävät. Jos aikatauluja ja tehtäviä ei määritetä etukäteen, vaarana on koiran liiallinen syöttäminen ja ulkoiluttamisen unohtuminen.

Kotona

Golden Retriever puppy with a black collar gazing ahead.

Oli kyseessä sitten koiranpentu tai täyskasvuinen koira, uuden koiran kotiuttaminen vaatii totuttelua. Vietä tällöin mahdollisimman paljon aikaa kotona uuden koirasi kanssa. Kotiutuminen sujuu helpommin, jos sinulla on viikko tai kaksi aikaa viettää yhdessä koirasi kanssa.

Koirasi luonteesta riippuen kotiutuminen voi onnistua hetkessä, tai koirasi voi vetäytyä omiin oloihinsa joksikin aikaa. Jos koirasi on arka ja pelokas, voit auttaa koiraasi kotiutumaan antamalla aikaa. Anna koirasi tutustua uuteen kotiinsa omaan tahtiin haistellen ja tutkien. Jos kotonasi on pieniä lapsia, ole aina paikalla lapsiesi viettäessä aikaa uuden koiranpennun kanssa. Koirasi voi hätääntyä aggressiivisen koskettelun tai käsittelyn seurauksena, jolloin kotiutuminen vaatii enemmän aikaa.

Sisäsiistiksi opettaminen on ensisijaisen tärkeää. Vaikka koiranpentusi osasi asiansa hyvin kasvattajalla tai koiratarhassa, tuntematon ympäristö voi johtaa vahinkoihin. Aloita opettaminen heti ja toimi johdonmukaisesti. Petcha muistuttaa: "koiran käyttäytymistä korjatessa on yksi kultainen sääntö: juuri oikeaan aikaan korjaaminen". Toisin sanoen, sanoma ei mene hyvin perille, jos nuhtelu tapahtuu jälkikäteen. Hyvä käyttäytyminen kannattaa kuitenkin aina palkita nuhtelun sijaan. Jos palkitset ja kehut ulkona asioivaa koiraasi, se tulee todennäköisesti toistumaan.

Sisäsiistiksi opettamisen lisäksi kannattaa panostaa myös käyttäytymiskoulutukseen. Koiranpennun koulutus kannattaa aloittaa jo 7 tai 8 viikon ikäisenä, vaikka vanhemmankin koiran koulutus on mahdollista. Koulutuksen aikana koiralle voidaan opettaa käyttäytymistapoja ja se auttaa samalla myös luomaan vahvan suhteen koiraan. Koirat pyrkivät miellyttämään oman ryhmänsä johtajaa ja haluavat oppia. Kun perusasiat (istuminen, paikalla pysyminen ja makuuasento) on opittu, voit opettaa muita hieman edistyneempiä komentoja, kuten ravistamaan, kierimään ja hakemaan. Koiran kyky oppia on suoraan suhteessa omaan kykyysi opettaa koiraasi ja olla kärsivällinen koirasi pyrkiessä oppimaan.

Uudessa kodissa vietetyt yöt voivat olla koirallesi haastavia, erityisesti jos kyseessä on koiranpentu. Koirasi voi alkuaikoina vinkua, minkä seurauksena koiran jättäminen yksin voi olla vaikeaa. Perussäännöt kannattaa määrittää kuitenkin heti aluksi. Opeta koirallesi, että olet aina aamulla paikalla vaikka koirasi nukkuisi koko yön yksin sängyssään. Tämä pätee useimpiin käyttäytymisiin — jos sallit joitakin käyttäytymisiä vain siksi, että koirasi on kotisi uusi asukas, sääntöjen opettelu kestää pitempään. Jos et halua koirasi tulevan sohvalle tai sänkyyn, älä päästä koiraasi sinne edes omassa sylissäsi. Muutoin koulutukseen menee huomattavasti enemmän aikaa.

Varmista lisäksi, että melu ja liiallinen hulina on aluksi minimaalinen. Jos kotonasi on liikaa hälinää liian aikaisessa vaiheessa, koirasi voi vetäytyä omaan nurkkaansa ja ahdistua. Varmista rauhallinen kotiympäristö ja anna koirasi tutkia uutta kotiaan itsekseen. Kun koirasi on tottunut uuteen ympäristöönsä, voit palata normaaleihin rutiineihin.

Muista ennen kaikkea olla kärsivällinen ja huolehtiva uuden koirasi kanssa, saat koirastasi tällöin elinikäisen kaverin!

Contributor Bio

Christine O'Brien

Christine O'Brien

 

Christine O'Brien on toimittaja ja äiti, sekä pitkäaikainen lemmikkien omistaja, jonka kaksi venäjänsinistä ovat kodin kuninkaita. Hänen artikkeleitaan ”What to Expect” ja ”Fit Pregnancy” on luettavissa myös sivustolla Care.com, jossa aiheena ovat perhe-elämä, lemmikit sekä raskaus. Seuraa häntä Instagramissa ja Twitterissä: @brovelliobrien

 

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Adult Dog Food with Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Canine Adult with Chicken

  <P>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Savoury Chicken(kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Adult Dog Food with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult Advanced Fitness™ Chicken™ (kana) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti tutkittuja antioksidantteja, vähärasvaista proteiinia ja omega-3-rasvahappoja.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Healthy Mobility Small & Mini Adult Dog Food with Chicken

  <p>Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Canine Adult <span class='nowrap'>Healthy Mobility</span> Mini Chicken on erityisesti tarkoitettu tukemaan aktiivista liikkuvuutta ja nivelten terveyttä koirilla, jotka pitävät pienemmistä ruokanappuloista. Sisältää omega-3-rasvahappoja ja kliinisesti todistettuja antioksidantteja.