Miksi kissasi voi yhtäkkiä tehdä tarpeensa hiekkalaatikkonsa ulkopuolelle

min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Yksi monista kissojen hyvistä puolista lemmikkieläiminä on niiden vaativa ja puhdas luonne. Vaikka ne eivät menisikään ulos tarpeilleen, ne ovat todella siistejä myös sisätiloissa. Voi siis olla hyvin turhauttavaa, kun jokin tässä tavassa menee pieleen ja ne alkavat tehdä tarpeensa hiekkalaatikkonsa ulkopuolelle. Joskus ne voivat tehdä tarpeensa sanomalehdelle hiekkalaatikon ulkopuolelle, mutta joskus ne saattavat alkaa tehdä tarpeitaan ympäri taloa. Tässä artikkelissa tarkastelemme yleisimpiä syitä siihen, miksi näin voi alkaa tapahtua, ja mitä voit tehdä tässä tilanteessa.

Et ole muuttanut mitään hiekkalaatikon tai sen sijainnin suhteen

Jos hiekkalaatikko on aina ollut samassa paikassa, olet aina käyttänyt samaa hiekkaa ja kissa on aikaisemmin käyttänyt hiekkalaatikkoa, käyttäytymisen muutos voi johtua sairaudesta. Esimerkkejä tästä ovat:

  • Ripuli tai muu ruoansulatuskanavan sairaus, kuten tulehduksellinen suolistosairaus (IBD). Kyse voi olla yksinkertaisesti siitä, että kissasi ei ehdi hädän yllättäessä ajoissa hiekkalaatikolle. Huomaat, että uloste on pehmeää tai juoksevaa. Sen seassa saattaa myös olla limaa tai verta. Tässä tapauksessa sinun pitäisi käydä eläinlääkärissäsi selvittämässä syy.
  • Niveltulehdus. Kun kissat ikääntyvät, niiden nivelillä on taipumus jäykistyä, erityisesti lonkissa ja hartioissa, koska ne ovat hyppineet ja kiipeilleet koko ikänsä. Tämän tilan edetessä kissallasi voi olla vaikeuksia tai se voi tuntea kipua päästä hiekkalaatikolle. Tämä pätee erityisesti korkeareunaisiin hiekkalaatikoihin. Kissallasi saattaa myös olla vaikeuksia tai haluttomuutta hypätä huonekalujen päälle tai alas niiltä. Silloin on myös aika käydä eläinlääkärin vastaanotolla. Krooninen kipu ei ole mukavaa, ja kissat osaavat hyvin piilottaa sairauden tai kivun merkit.

Jokin on muuttunut hiekkalaatikon suhteen tai kotiympäristössä

Nämä ovat ylivoimaisesti yleisimpiä syitä siihen, että kissat eivät käytä hiekkalaatikkoa, vaikka ne ovat normaalisti hyvin kurinalaisia ja siistejä.

  • Sijainti. Meille omistajille on kätevää sijoittaa hiekkalaatikko pois tieltä, jottei sen haju häiritsisi meitä. Usein hiekkalaatikot sijoitetaan pesutiloihin tai vastaaviin paikkoihin, ja aivan liian usein kissan ruoan ja vesiastian lähelle. Kuvittele itsesi samaan tilanteeseen. Haluaisitko käydä vessassa ruokasalissasi? Haluaisitko sietää melua, valoa ja ihmisten kävelevän ohi, kun yrität käydä vessassa? Hiekkalaatikoiden tulisi olla rauhallisissa, syrjäisissä paikoissa, kaukana kissojen ruoasta ja vesiastiasta.
  • Hiekkalaatikoiden lukumäärä. Ihannetapauksessa hiekkalaatikoita tulisi olla yksi enemmän kuin kissoja, ja niiden tulisi sijaita eri huoneissa. Muut samassa taloudessa elävät kissat kiusaavat helposti toisia kissoja, ja voi olla, että yksi kissoistasi ei pääse hiekkalaatikolle tämän takia. Niiden on pakko mennä jonnekin muualle.
  • Puhtaus. Sinun on ehkä vaihdettava hiekka useammin. Kun menemme julkiseen vessaan ja koppi on likainen, emme halua istua alas. Kissojen on astuttava hiekkalaatikkoon ja laitettava puhtaat tassunsa sinne. On ymmärrettävää, jos ne sen sijaan menevät siistin sänkysi alle!
  • Stressi. Kissat ovat hyvin herkkiä olentoja ja stressaantuvat helposti. Sinulle on saattanut tulla vieraita tai uusi vauva, tai olet ehkä alkanut pakata lomalle lähtöä varten, ja kissasi tietää, että kissanhoitaja on tulossa käymään. Olet saattanut myös hankkia uuden kissan tai koiran. Mikä tahansa näistä näennäisen pienistä asioista riittää järkyttämään kissaa ja saamaan sen vetäytymään piiloon, myös hiekkalaatikolla käynnin suhteen.
  • Hiekan tyyppi. Tietyt kissat eivät yksinkertaisesti pidä tietynlaista hiekkaa miellyttävänä kaivatakseen siihen. Kokeile erilaisia.

Jos huomaat, että jokin on selvästi muuttunut ja uloste näyttää normaalilta, voit ehkä saada palautettua asiat takaisin normaaliksi. Takaisin päiväjärjestykseen! Jos olet epävarma ja epäilet sairautta, kipua tai stressiä, on tärkeää kääntyä nopeasti eläinlääkärin puoleen. Mitä nopeammin pääset selville mistä tahansa fyysisestä tai psyykkisestä ongelmasta, sitä parempi.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA