Koiranpennun ripuli: Oireet, syyt ja hoito

min luku

Keltainen labradorinnoutajan pentu istuu omistajansa vieressä, kieli ulkona ja iloisesti keskittyen johonkin

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Pennun saaminen on ihanaa aikaa kaikille, sillä leikkisät pienet koirat tuovat niin paljon iloa ympärilleen. Toisaalta ne ovat niin nuoria ja riippuvaisia sinusta, että voi olla todella huolestuttavaa, jos ne voivat huonosti. Ripuli on yksi monien omistajien kohtaamista huolenaiheista, ja se on todella epämiellyttävää sekä sinulle että pennullesi. Useimmat eläimet ja ihmiset kärsivät ripulista jossain vaiheessa elämäänsä, eikä se ole aina syy eläinlääkärillä käyntiin, mutta pienillä ja nuorilla eläimillä se voi olla vakavampaa niiden iän ja koon vuoksi.

Ripulin merkit voivat vaihdella pehmeästä ulosteesta vetiseen tai veriseen ulosteeseen, joka vain valuu tai voi yllättää hyvin äkillisesti. Ulosteessa voi olla nähtävissä kirkkaanpunaista verta, tai jos uloste näyttää hyvin tummalta tai mustalta, se voi olla merkki verenvuodosta ylemmässä ruoansulatuskanavassa. Tämä voi joissakin tapauksissa olla vakavampaa kuin tuore veri, vaikka se ei näytäkään yhtä järkyttävältä. Pentusi saattaa ponnistella käydäkseen tarpeillaan, sen takapään ympärillä saattaa olla limaa ja sen turkki saattaa olla tahriintunut. Et ehkä ole nähnyt varsinaista ulostetta, koska koirasi on tehnyt tarpeensa pihalle, kun et ole katsonut.

Mikä voi aiheuttaa pennullesi ripulia ja milloin on syytä huoleen?

Koiranpennun ripulin syyt.

 1. Stressi. Tämä on todella yleinen ripulin syy, erityisesti pennuilla, jotka ovat hiljattain tulleet uuteen kotiin. Se, että pentu viedään pois emonsa luota ja se tulee uuteen taloon, jossa on erilaisia ihmisiä, hajuja ja ääniä, on pelottava asia mille tahansa eläimelle. Ennen kuin pentu saapuu kotiisi, yritä käydä pennun luona useita kertoja, jotta se tottuu sinuun ja perheeseesi, ja jätä kasvattajalle huopa tai lelu, jotta pennulla on jotain tuttua, jonka tuoda mukanaan kotiisi.

 2. Muutos ruoassa. Minkä tahansa ikäisen koiran äkillinen ruoanvaihto voi aiheuttaa ripulin kaltaisia suolistohäiriöitä, mutta pennuilla se tapahtuu yleensä stressaavana aikana, ja koska niiden ruoansulatuskanava on vielä kehittymässä, oireet voivat olla voimakkaampia. Pyri aina hankkimaan kasvattajan tarjoamaa ruokaa vähintään viikoksi, jotta voit vaihtaa sitä vähitellen uuteen ruokaan viiden tai seitsemän päivän aikana.

  Kasvun aikainen ravitsemus on erittäin tärkeää, jotta pentu kasvaa terveellä vauhdilla, saa oikean tasapainon vitamiineja ja kivennäisaineita sekä kaikki aivojen ja aistien kehittymisen kannalta välttämättömät ravintoaineet. Eri kokoisilla koirilla on myös erilaiset tarpeet, joten keskustele aina eläinlääkärisi kanssa siitä, mikä on parasta ravintoa pennun sen iän ja rodun kannalta. Älä koskaan ruoki pentuja raakaruokavaliolla.

 3. Loiset. Madot voivat olla suuri ongelma pennuilla. Ne voivat tarttua niiden emoista jo kohdussa, maidon kautta ja pentueessa. Kysy aina kasvattajalta ennen pennun hankkimista emon ja pentujen madotushistoriaa. Jos niitä ei ole madotettu tai kasvattaja ei tiedä sitä, on luultavasti hyvä idea hoidattaa pentu. Heti kun saat uuden pennun, kysy eläinlääkäriltäsi madotuksesta, sillä hoidon on oltava säännöllistä, jotta kaikki lepotilassa olevat ja kuoriutumista odottavat madot saadaan hoidettua.

   

 4. Tartuntatauti. Pennut saavat vasta-aineet emoltaan, joten ne riippuvat tästä siirtyneestä immuniteetista, kunnes saavat rokotukset. Emon rokotushistorian tunteminen on jälleen kerran tärkeää. Tartuntataudit, kuten parvovirus, ovat tuhoisia, ja ne tappavat edelleen vuosittain monia pentuja ja nuoria koiria. Ne aiheuttavat hyvin voimakasta, usein veristä ja pahanhajuista ripulia, ja ne voivat heikentää pennun toimintakykyä hetkessä. Muista aina kysyä kasvattajalta ja varmistaa, että pentusi rokotukset ovat ajan tasalla.

 5. Vierasesineet. Koirat ovat tunnettuja siitä, että ne syövät monenlaisia outoja asioita, varsinkin varttuneempina pentuina. Eläinlääkärit ovat vuosien varrella poistaneet koirien suolistosta melkein mitä vain voit kuvitella, sukista leipäveitsiin! Riippuen siitä, mihin vierasesineet juuttuvat ja kuinka kauan se kestää, ne voivat aiheuttaa röyhtäilyä, oksentelua, ulostamisvaikeuksia ja ripulia.

Mitä tehdä, jos pennulla on ripuli.

Eläinlääkäriin on mentävä mahdollisimman pian, jos;

 • Pennulla on oksentelua ja ripulia

 • Pennulla on hallitsematon vetinen tai verinen ripuli

 • Pentusi lopettaa syömisen tai vaikuttaa vaisulta ja alakuloiselta

 • Pentusi on pirteä, mutta ripuli jatkuu yli kaksi päivää

Jos pentusi vaikuttaa pirteältä, syö, juo ja leikkii, sinulla on luultavasti varaa odottaa päivä tai kaksi nähdäksesi, korjaantuuko tilanne. Jos olet vasta hiljattain saanut pennun kotiin, kyse voi hyvinkin olla stressistä. Jos muutit ruokaa liian nopeasti, laita pentu takaisin aiemmalle ruokavaliolle, odota, että tilanne rauhoittuu, ja siirry sitten asteittain uuteen ruokaan.

Pennun ripulin hoito riippuu sen syystä, ja se voi vaihdella ruoansulatusta tukevasta ruoasta muutaman päivän ajan sairaalahoitoon, jos syy on vakava. Minkä tahansa pienen tai nuoren eläimen kohdalla avun saaminen ennemmin kuin myöhemmin on aina ehdottomasti paras vaihtoehto.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA