Pennun kasvattaminen: Perusasiat

Julkaisija Jean Marie Bauhaus
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Pennut ovat suloisia, mutta myönnettäköön, että pennun kasvattaminen on täynnä haasteita. Jos sinulla ei ole koskaan ennen ollut koiranpentua, edessäsi oleva tehtävä voi tuntua melko pelottavalta, mutta kun nuo suuret koiranpennun silmät kerran vangitsevat sydämesi, paluuta ei ole. Seuraavassa on muutamia hyödyllisiä vinkkejä, joiden avulla voit selvitä pennun kehitysvaiheesta ja varmistaa, että uudesta nelijalkaisesta vauvastasi kasvaa onnellinen, terve ja tasapainoinen koira.

Pennun kasvattaminen: Huomioitavia asioita

Noutajapentu rapsuttaa itseään ruohikolla

Pennut ovat pieniä energiapakkauksia, jotka ovat usein erittäin kiinnostuneita ympäristöstään. Elämä koiranpennun kanssa ei eroa kovinkaan paljon elämästä ihmisvauvan kanssa – tarvitset paljon kärsivällisyyttä, kun vahdit pentuasi ja pidät sen poissa vaikeuksista, autat sitä oppimaan sopivaa käyttäytymistä ja opetat sille maailmanmenoa turvallisesti.

Hyvä uutinen on, että pennut nukkuvat paljon, vaikka ne eivät aina nuku läpi yön. Pentu saattaa herättää kotiväen vinkumalla tai haukkumalla, koska sen täytyy päästä tarpeilleen tai koska se on herännyt yksin ja peloissaan. Pennut pureskelevat paljon asioita rautahampaiden puhjetessa, ja ne saattavat nähdä olohuoneen maton, sohvan, suosikkikenkäsi tai jopa kätesi täydellisenä puruleluna! Jos turhaudut tällaiseen käyttäytymiseen, on tärkeää muistaa, että pennun kasvattaminen on väliaikaista. Ne jättävät suurimman osan pentutaipumuksistaan taakseen varttuessaan.

Jos olet juuri hankkinut koiranpennun tai valmistaudut hakemaan pikku ilopillerisi, sinun on valmistauduttava uuteen vastuuseen, joka muuttaa elämäsi täysin. Tämä tarkoittaa, että sinun täytyy järjestää pennulle aikaa kiireen keskellä. Jos siis suunnittelet pennun hankkimista, on hyvä ajatus tehdä se silloin, kun voit ottaa vapaata töistä tai työskennellä kotoa käsin, jotta voit viettää aikaa pennun kanssa. Näin voit käyttää ne usein tarpeillaan ja seurata niiden käyttäytymistä, kun ne opettelevat elämään uuden perheen kanssa.

Kodin tekeminen turvalliseksi pennuille

Vaikka teetkin parhaasi, on käytännössä mahdotonta valvoa jatkuvasti energistä ja uteliasta pentuasi, joten on tärkeää tehdä kodista turvallinen pennuille ennen niiden saapumista. Kiinnitä sähköjohdot ja siirrä mahdollisesti myrkylliset kasvit tai aineet, kuten siivousaineet ja hyönteismyrkyt, pois ulottuvilta. On hyvä idea ryömiä ympäri kotia, jotta näet ympäristön pennun silmin. Poista kaikki tavarat, joita ne voisivat pureskella tai niellä, ja sulje lemmikkiportit tai muut aukot, joista ne voivat karata tai joihin ne voivat juuttua kiinni. Tämä auttaa pitämään pennun turvassa ja ehkäisee myös ahdistusta, joka aiheutuu siitä, että pentu on kadonnut.

Sinun on oltava valmis aloittamaan pennun kotikoulutus heti, kun tuot sen kotiin. Jos aiot totuttaa pennun häkkiin, valmistele häkki ennakkoon. Tee siitä viihtyisä vuoraamalla se huovilla tai koiranpedillä ja varmista, että se on tarpeeksi suuri, jotta koiralla on riittävästi tilaa nousta seisomaan, kääntyä ympäri ja mennä makuulle. Tutustuta se hitaasti häkkiin jättämällä ovi auki ja antamalla sen tutkia sitä itse. Voit houkutella pentua menemään häkkiin laittamalla sinne lelun tai hieman ruokaa. Mitä mukavampaa koiralle on mennä häkkiin, sitä helpompaa se on teille molemmille koulutuksen aikana.

Jos et halua käyttää häkkiä, rajaa pieni alue, kuten keittiön kulmaus tai oleskeluhuone, jossa pentu voidaan pitää poissa muiden lemmikkien ja pienten lasten luota, mutta jossa se voi kuitenkin seurata kodin tapahtumia. Levittele pennulle useisiin paikkoihin alustoja vahinkojen varalta ja pidä esillä koiranpetiä, juoma-astiaa ja pennuille sopivia leluja. Tämä alue toimii pennun tukikohtana – turvallisena tilana, jossa pentu voidaan vähitellen totuttaa muihin perheenjäseniin ja johon se voi palata kaivatessaan rauhaa.

Tarvittavat tarvikkeet

Sinun on hankittava useita tarvikkeita, jotta pentusi pysyy onnellisena ja terveenä.

 • Juoma-astiat; tavanomaiset keittiön kulhot eivät ole sopivia riehakkaille pennuille.
 • Muutama ruokaa annosteleva lelu tai pulmapeli
 • Laadukasta pentujen ruokaa ja terveellisiä koiranherkkuja.
 • Raikasta, puhdasta vettä.
 • Panta, johon saa tunnistetiedot.
 • Hihna ja mahdollisesti koiran valjaat lenkkejä varten (nämä ovat käteviä, kun totutat pentua hihnan käyttöön).
 • Häkki tai koppa.
 • Koiranpeti.
 • Koiran harja tai kampa.
 • Pennuille turvallinen shampoo.
 • Koirille suunnitellut kynsileikkurit.
 • Koiran hammasharja ja koiralle turvallinen hammastahna.
 • Pennuille turvalliset lelut.
 • Biohajoavat kakkapussit
 • Matkalaukku, jossa säilytät koiranpennun pakolliset tarvikkeet matkoilla.
 • Lemmikkieläimille turvallinen kodin puhdistusaine (ellet ole ensimmäinen pennun omistaja, jonka pentu ei tee tarpeitaan sisälle – siinä tapauksessa onnittelut!).

Pennun ravitsemus

Pennuilla on erilaiset ravinne- ja energiantarpeet kuin aikuisilla koirilla. Etsi laadukas penturuoka, joka on suunniteltu tukemaan pennun kehitystä ja kasvua. Oikea ruokamäärä riippuu muun muassa iästä, koosta ja rodusta. Eläinlääkärin kanssa on hyvä keskustella, kuinka paljon ja kuinka usein pentua kannattaa ruokkia.

Joidenkin pienien rotujen kohdalla voi olla parasta pitää aina ruokaa tarjolla, jotta ne saavat varmasti riittävästi ravintoa. Pienet ja kääpiörodut saavuttavat fyysisen kypsyyden suurempia rotuja aikaisemmin, ja niiden kohdalla voidaan vaihtaa aikuisten koirien ruokaan ja aikuisille sopiviin annoskokoihin 9–12 kuukauden iässä.

Suuremmilla roduilla voi kestää kaksi vuotta saavuttaa fyysinen kypsyys, ja niiden ravitsemukselliset tarpeet ovat erilaiset kuin pienillä roduilla. Niille tulisi syöttää erityisesti suurille roduille suunniteltua penturuokaa. Keskustele eläinlääkärisi kanssa parhaasta ajankohdasta vaihtaa kasvavan suurikokoisen rodun koiran ruoka aikuisten ruokaan. Niille tulee antaa myös useita aterioita päivässä pieninä annoksina, jolloin vältytään komplikaatioilta, kuten vatsan turvotus. Suurikokoisemman rodun pennun ruokinta-aikataulu voisi näyttää esimerkiksi tältä:

 • Kuudesta kahteentoista viikkoon – neljä ateriaa päivässä.
 • Kolmesta kuuteen kuukauteen – kolme ateriaa päivässä.
 • Kuusi kuukautta ja sitä vanhemmat – kaksi ateriaa päivässä.

Koulutus ja sosiaalistaminen

Ruskea australianpaimenkoira pissaa nurmikolle muiden pentujen edustalla

Kotikoulutus kannattaa aloittaa heti. RSPCA selittää, että koirat ovat vaistoltaan siistejä eläimiä, jotka yrittävät välttää petinsä ja sen läheisen alueen sotkemista. Voi olla hyödyllistä pitää ne pienellä alueella tai häkissä vessaharjoittelun aikana. Luo rutiini ja pidä mielessä, että nuoret pennut joutuvat yleensä tyhjentämään rakkonsa parin tunnin välein. Kun pentu on tehnyt tarpeensa oikeaan paikkaan, muista palkita se kehuilla ja herkuilla.

Sekä kotikoulutuksessa että asianmukaisen käyttäytymisen sääntöjen laatimisessa on tärkeää olla kärsivällinen pennun kanssa ja käyttää positiivista vahvistamista, jotta koira liittää ilon tunteen oikeanlaiseen käyttäytymiseen. Yleisesti ottaen on parasta välttää ei-toivottua käyttäytymistä ennaltaehkäisemällä tilanteita, jotka voivat johtaa siihen, esimerkiksi olemalla antamatta pennulle kenkiä, sukkia tai muita kiellettyjä tavaroita.Älä koskaan lyö pentua tai huuda sille – tämä vain pelottaa sitä, mikä saa sen tuntemaan olonsa ahdistuneeksi ja hämmentyneeksi. Kun pentu käyttäytyy huonosti, yritä saada ne tekemään jotain positiivista. Jos se esimerkiksi pureskelee jotain kiellettyä, vie se lelun pariin. Sinun kannattaa ilmoittautua pentutunneille mahdollisimman pian. Sen lisäksi, että pentutunnit ovat korvaamattomia tilaisuuksia sosiaalistamiseen ja oppimiseen hallitussa ympäristössä, ne antavat sinulle mahdollisuuden kehittää taitoja, joiden avulla voit kouluttaa pentusi asianmukaisesti.

Asianmukainen sosiaalistaminen on avainasemassa, kun haluat kasvattaa pennusta hyvin sopeutuneen koiran. Voit aloittaa niiden sosiaalistamisen heti altistamalla ne mahdollisimman monille uusille ihmisille, paikoille, nähtävyyksille, äänille, hajuille ja kokemuksille. Sinun tulisi myös antaa sille paljon mahdollisuuksia olla tekemisissä muiden lemmikkieläinten kanssa, mutta on tärkeää varmistaa, että kaikki pennun kaverit ovat myös rokotettuja ja eläinlääkärin tarkistamia, jotta pentusi pysyy turvassa.

Pennun terveys

Yksi ensimmäisistä toimista uuden pennun hankkimisen jälkeen on varata aika eläinlääkäritarkastukseen. Jos sinulla ei vielä ole vakituista eläinlääkäriä, ota selvää vaihtoehdoista. Perheesi, ystäväsi ja työtoverisi pystyvät todennäköisesti antamaan sinulle runsaasti suosituksia.

Ensimmäisellä tapaamisella eläinlääkäri tekee terveystarkastuksen ja suosittelee todennäköisesti ohjelmaa sisä- ja ulkoloisten torjumiseksi. Eläinlääkäri laatii myös rokotusohjelman ja neuvoo, milloin koira kannattaa kastroida tai steriloida, mikä voi auttaa vähentämään terveys- ja käyttäytymisongelmien riskiä koiran vanhetessa.

Vältä koiria, joiden rokotushistoriaa et tunne, ja paikkoja, joissa käy paljon koiria, kuten koirapuistoja, siihen asti, kun koirasi on saanut kaikki penturokotuksensa.

Eläinlääkäri voi myös vastata kaikkiin kysymyksiin tai huolenaiheisiin, joita sinulla on pennun hoidosta, kuten siihen, minkälaista ruokaa ja kuinka paljon sitä tulisi antaa. Joko eläinlääkäri tai eläinlääkärin avustaja voi myös neuvoa pennun hoidossa, kuten hampaiden harjauksessa ja kynsien leikkuussa ja jopa näyttää, miten ne tehdään oikein.

Eläinlääkärissä ollessasi voit halutessasi varata ajan pennun kuuden kuukauden eläinlääkärikäynnille. Eläinlääkäri tarkastaa tällä käynnillä pennun kasvun ja edistymisen varmistaakseen, että kaikki näyttää terveyden kannalta hyvältä. Hän voivat jopa antaa sinulle vinkkejä, miten valmistautua koiran murrosikään, joka voi olla lemmikkieläinten omistajille haastavaa aikaa pentujen kasvaessa sukukypsiksi. Tämä on myös hyvä tilaisuus puhua siitä, mitä odottaa pentusi kasvaessa aikuiseksi.

Pennun leikki

Koulutuksen ja yleisen terveyden lisäksi pennut tarvitsevat huomiota ja liikuntaa. Hyvä uutinen on, että tämä ei aina tarkoita kävelylenkkejä korttelin ympäri, lenkkeilyä naapurustossa tai retkiä koirapuistoon. Leikkiminen pennun kanssa sisältää usein tarpeeksi liikuntaa pitämään pennun terveenä ja samalla luomaan tunnesidettä välillenne. Noutoleikit, köydenveto ja piiloleikit ovat kaikki leikkejä, joita voi leikkiä kotona ja jotka auttavat purkamaan kertynyttä energiaa. Leiki pennun kanssa 30–60 minuuttia päivässä lenkkeilyn tai takapihalla juoksentelun lisäksi.

Hoito

Jopa koirat, jotka eivät tarvitse trimmausta muutaman viikon välein, tarvitsevat jonkinlaista hoitoa. Jos aloitat hoitoontotuttelun pennun ollessa vielä nuori, se tekee siitä molemmille huomattavasti helpompaa. Hoitoon kuuluvat turkin trimmaus ja harjaus, hampaiden harjaus, kynsien leikkaus ja kylvetys. Voit tietysti käyttää koiraa trimmaajalla tai käydä eläinlääkärissä leikkauttamassa pennun kynnet, mutta kannattaa totuttaa koira istumaan paikallaan, kun harjaat sitä. Totuta koira harjan tuntumaan turkissa – tämä pätee erityisesti niiden koirien kohdalla, joilta irtoaa paljon karvaa tai joiden turkki menee helposti takulle. Pennun kylvettäminen voi olla jo itsessään työlästä, joten ota mukaan runsaasti pyyhkeitä (ja vaatteita, jotka saavat kastua) ja tutustuta pentu hitaasti shampooseen ja veteen. Kun pentu tuntee olonsa mukavaksi, peseminen helpottuu. Lopuksi, hampaiden harjaus voi tuntua oudolta monista lemmikkieläinten omistajista, mutta se voi suojella koiran suuta pitkälle. Seuraavassa on muutamia vinkkejä, joiden avulla pentu voi tottua siihen, että harjaat sen hampaat.

Pennun kasvattaminen ei ole helppo tehtävä, mutta se on seikkailu, joka on täynnä palkintoja, kun kehitätte syvän siteen, joka kestää koko pennun elämän. Paljon kärsivällisyyttä ja vähän ylimääräistä vaivaa tekee riehakkaasta pennusta hauskan ystävän, jonka kanssa kaikki ponnistelut sen kehittämiseksi ovat sen arvoisia.

Tietoja kirjoittajasta

Jean Marie Bauhausin kuva

Jean Marie Bauhaus

Jean Marie Bauhaus on fiktiokirjailija, freelance-kirjoittaja ja toimittaja, joka asuu Tulsassa Oklahomassa. Hän kirjoittaa usein lemmikeistä ja lemmikkien terveydestä kotitoimistossaan, jossa häntä avustaa sylillinen karvaturreja.


Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy Food with Lamb and Rice

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Lamb & Rice (lammas ja riisi) on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppy Food with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken (kana) on suunniteltu tukemaan suurten rotujen pentujen luuston kehitystä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen mineraalitason.
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Food Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Savoyry Chicken on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy with Chicken -koiranruoka

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Chicken (kana) on suunniteltu edistämään koiranpennun liikkuvuutta ja vahvistamaan immuunijärjestelmää. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
  Buy Now »