Eläinlääkärin tapaaminen

Published by
Min. lukemista

Olet nyt valinnut koiranpentusi, nyt on aika valita sille eläinlääkäri

Dog image
 

Yksi ensimmäisistä asioista, joita sinun on tehtävä koiranpennun saavuttua kotiisi, on varata sille aika eläinlääkärin vastaanotolle. Mutta mistäs sitten löytää juuri sen oikean eläinlääkärin? Tuttujen ja sukulaisten suositukset voivat olla avuksi, mutta ellei niitä ole, on vain luotettava omiin vaistoihinsa. Vaikuttaako henkilökunta ystävälliseltä, avuliaalta ja pätevältä? Pääsetkö vastaanotolle helposti ja onko sillä päivystyspalvelua, jos pentu sattuisi tarvitsemaan apua muulloin kuin virallisina vastaanottoaikoina? Selvitä myös, onko eläinlääkäri ehkä erikoistunut tiettyihin sairauksiin ja voiko hän tarvittaessa lähettää eläimen toisen asiantuntijan tutkittavaksi.

 

Rauhallinen ensitapaaminen

Ensivisiitti eläinlääkärin luona käy varmasti koiranpennun voimille. Sen on matkustettava autossa, kohdattava uusia ihmisiä, hajuja ja kestettävä, että sitä käännellään ja käsitellään.

Voit olla avuksi monin tavoin. Tärkeintä on se, että pysyt itse rauhallisena. Varmista, että pentu on turvallisesti kiinnitettynä auton sisällä joko matkustuskorissa tai valjaissa ja turvavyössä. Ota mukaan myös leluja ja herkkupala, jolla palkitset pennun hyvästä käytöksestä. Kyllä pentu pian hoksaa, ettei eläinlääkärillä käynti on ihan mukavaa!

 

Rokotukset

Pennun rokottaminen hengenvaarallisia tauteja vastaan on yksi tärkeimmistä seikoista, joiden avulla se pysyy terveenä.

Eläinlääkäri antaa tarkan rokotusohjelman aikataulun, mutta varaudu ensimmäiseen rokotuksiin pennun ollessa noin 8-viikkoinen ja seuraavaan noin 12 viikon iässä. Pentu on pidettävä sisätiloissa ja poissa toisten koirien luota 7-10 päivää rokotusten jälkeen.

Jotta suoja pysyisi yllä, pennun täytyy myös saada vuosittaisia (tai joka toinen vuosi annettavia) tehosterokotuksia. Eläinlääkäri neuvoo kyllä tarkemmin.Lisää informaatiota rokotuksista.

 

Madotus

Koirat saavat kahden tyyppisiä matoinfektioita: Sukkulamatoja ja heisimatoja, ja niitä vastaan on ryhdyttävä hoitamaan pentua mahdollisimman varhain. Eläinlääkäri opastaa säännöllisen madotusohjelman läpikäynnissä. Jotkut madot tarttuvat myös ihmisiin. Siksi on ehdottoman tärkeää, että noudatat eläinlääkärin antamia hoito-ohjeita

 

Kirput

Jos pentusi nahasta löytyy kuokkavieraita, se raapii itseään runsaasti. Turkissa näkyy kammattaessa kirppujen eritettä. Itse kirppuja tuskin näet; ne ovat punaruskeita, 2-3 mm pitkiä ja liikkeiltään vikkeliä. Suomessa kirput ovat erittäin harvinaisia ja niitä tulee lähinnä ulkomailla matkustavien tai tuontikoirien mukana. Lähinnä koiran turkista voi löytää hidasliikkeisempiä täitä tai väiveitä, joiden häätämiseen saat neuvoja eläinlääkärin vastaanotolta. Jos epäilet koiranpennulla olevan kirppuja, kysy eläinlääkäriltä neuvoja niiden häätämiseen. Nykyiset kirppujen häätöön tarkoitetut valmisteet ovat hyvin tehokkaita ja kirpuista pääsee eroon melko nopeasti. Pennun lisäksi myös kotisi tarvitsee kirppukäsittelyn. Eläinlääkäriltä saat tähän sopivaa sumutetta tai jauhetta.

Punkit ovat Suomessa erittäin tavallisia, kun koira liikkuu luonnossa. Ne siirtyvät heinikossa koiran turkkiin ja takertuvat siihen kiinni imemään verta useiksi päiviksi. Punkin saa kätevästi irti punkkipihdeillä. Kiinni tarttumista voi myös ennaltaehkäistä erilaisilla valmisteilla, joista eläinlääkärisi kertoo sinulle mielellään.

 

Lemmikin vakuuttaminen

Olet ehkä jo miettinyt kannattaisiko uudelle koiranpennulle ottaa vakuutus. Säästyisit ainakin siltä murheelta, mitä pennun hoito maksaisi, jos se jossakin vaiheessa tarvitsisi paljon hoitoa sairauden vuoksi.

Useimmat lemmikkieläinvakuutukset eivät kuitenkaan kata rutiiniterveydenhoitoa. Tutki myös tarkasti eri vakuutusten tarjoamia ehtoja ja hintoja, sillä ne vaihtelevat runsaasti. Älä allekirjoita mitään, ennen kuin olet lukenut pienelläkin präntätyn tekstin.

 

Mikrosirun asentaminen

Mikrosiru on pieni, koiranpennun niskaan ihon alle asennettava kapseli. Toimenpiteenä asennus on lähes kivuton, se on aivan kuin saisi rokotuspistoksen. Mikrosirussa on numeroyhdistelmä, joka on rekisteröity Suomen Kennelliiton ylläpitämään keskustietokantaan. Jos pentu sattuisi katoamaan, mikrosirun avulla sen tiedot voidaan yhdistää omiin osoitetietoihisi. Sirun asentaminen maksaa, mutta se on rahan arvoinen sijoitus. Tarkista eläinlääkäriltäsi, että sirun tiedot menevät tietokantaan tallennettavaksi.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • Prescription Diet™ j/d™ Canine Reduced Calorie with Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Prescription Diet™</span>Canine j/d™Reduced Calorie -ruuan on kliinisesti todistettu parantavan liikkuvuutta jo 3 viikossa. Ruoka sisältää oikeassa suhteessa ravintoaineita, EPA:a (erityinen omega-3-rasvahappoa) ja omega-3-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • Science Plan™ Canine Adult Savoury Turkey

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Savoury Turkey (kalkkuna) on suunniteltu pitämään yllä hyvää lihaskuntoa ja tukemaan elimistön terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.
 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Lamb & Rice

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153 Canine Adult Lamb and Rice (lammas ja riisi) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja pitämään yllä hyvää lihaskuntoa. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja helposti sulavaa lammasta.
 • Science Plan™ Canine Adult Advanced Fitness™ Mini with Chicken

  Hill's&#153; </cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Canine Adult Mini with Chicken (kana) on suunniteltu koirille, jotka pitävät pienistä ruokanappuloista. Ruoka pitää yllä hyvää lihaskuntoa ja tukee elimistön terveyttä. Sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja, vähärasvaisia proteiineja ja omega-3-rasvahappoja.