Eläinlääkärin tapaaminen

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Olet nyt valinnut koiranpentusi, nyt on aika valita sille eläinlääkäri

Dog image
 

Yksi ensimmäisistä asioista, joita sinun on tehtävä koiranpennun saavuttua kotiisi, on varata sille aika eläinlääkärin vastaanotolle. Mutta mistäs sitten löytää juuri sen oikean eläinlääkärin? Tuttujen ja sukulaisten suositukset voivat olla avuksi, mutta ellei niitä ole, on vain luotettava omiin vaistoihinsa. Vaikuttaako henkilökunta ystävälliseltä, avuliaalta ja pätevältä? Pääsetkö vastaanotolle helposti ja onko sillä päivystyspalvelua, jos pentu sattuisi tarvitsemaan apua muulloin kuin virallisina vastaanottoaikoina? Selvitä myös, onko eläinlääkäri ehkä erikoistunut tiettyihin sairauksiin ja voiko hän tarvittaessa lähettää eläimen toisen asiantuntijan tutkittavaksi.

 

Rauhallinen ensitapaaminen

Ensivisiitti eläinlääkärin luona käy varmasti koiranpennun voimille. Sen on matkustettava autossa, kohdattava uusia ihmisiä, hajuja ja kestettävä, että sitä käännellään ja käsitellään.

Voit olla avuksi monin tavoin. Tärkeintä on se, että pysyt itse rauhallisena. Varmista, että pentu on turvallisesti kiinnitettynä auton sisällä joko matkustuskorissa tai valjaissa ja turvavyössä. Ota mukaan myös leluja ja herkkupala, jolla palkitset pennun hyvästä käytöksestä. Kyllä pentu pian hoksaa, ettei eläinlääkärillä käynti on ihan mukavaa!

 

Rokotukset

Pennun rokottaminen hengenvaarallisia tauteja vastaan on yksi tärkeimmistä seikoista, joiden avulla se pysyy terveenä.

Eläinlääkäri antaa tarkan rokotusohjelman aikataulun, mutta varaudu ensimmäiseen rokotuksiin pennun ollessa noin 8-viikkoinen ja seuraavaan noin 12 viikon iässä. Pentu on pidettävä sisätiloissa ja poissa toisten koirien luota 7-10 päivää rokotusten jälkeen.

Jotta suoja pysyisi yllä, pennun täytyy myös saada vuosittaisia (tai joka toinen vuosi annettavia) tehosterokotuksia. Eläinlääkäri neuvoo kyllä tarkemmin.Lisää informaatiota rokotuksista.

 

Madotus

Koirat saavat kahden tyyppisiä matoinfektioita: Sukkulamatoja ja heisimatoja, ja niitä vastaan on ryhdyttävä hoitamaan pentua mahdollisimman varhain. Eläinlääkäri opastaa säännöllisen madotusohjelman läpikäynnissä. Jotkut madot tarttuvat myös ihmisiin. Siksi on ehdottoman tärkeää, että noudatat eläinlääkärin antamia hoito-ohjeita

 

Kirput

Jos pentusi nahasta löytyy kuokkavieraita, se raapii itseään runsaasti. Turkissa näkyy kammattaessa kirppujen eritettä. Itse kirppuja tuskin näet; ne ovat punaruskeita, 2-3 mm pitkiä ja liikkeiltään vikkeliä. Suomessa kirput ovat erittäin harvinaisia ja niitä tulee lähinnä ulkomailla matkustavien tai tuontikoirien mukana. Lähinnä koiran turkista voi löytää hidasliikkeisempiä täitä tai väiveitä, joiden häätämiseen saat neuvoja eläinlääkärin vastaanotolta. Jos epäilet koiranpennulla olevan kirppuja, kysy eläinlääkäriltä neuvoja niiden häätämiseen. Nykyiset kirppujen häätöön tarkoitetut valmisteet ovat hyvin tehokkaita ja kirpuista pääsee eroon melko nopeasti. Pennun lisäksi myös kotisi tarvitsee kirppukäsittelyn. Eläinlääkäriltä saat tähän sopivaa sumutetta tai jauhetta.

Punkit ovat Suomessa erittäin tavallisia, kun koira liikkuu luonnossa. Ne siirtyvät heinikossa koiran turkkiin ja takertuvat siihen kiinni imemään verta useiksi päiviksi. Punkin saa kätevästi irti punkkipihdeillä. Kiinni tarttumista voi myös ennaltaehkäistä erilaisilla valmisteilla, joista eläinlääkärisi kertoo sinulle mielellään.

 

Lemmikin vakuuttaminen

Olet ehkä jo miettinyt kannattaisiko uudelle koiranpennulle ottaa vakuutus. Säästyisit ainakin siltä murheelta, mitä pennun hoito maksaisi, jos se jossakin vaiheessa tarvitsisi paljon hoitoa sairauden vuoksi.

Useimmat lemmikkieläinvakuutukset eivät kuitenkaan kata rutiiniterveydenhoitoa. Tutki myös tarkasti eri vakuutusten tarjoamia ehtoja ja hintoja, sillä ne vaihtelevat runsaasti. Älä allekirjoita mitään, ennen kuin olet lukenut pienelläkin präntätyn tekstin.

 

Mikrosirun asentaminen

Mikrosiru on pieni, koiranpennun niskaan ihon alle asennettava kapseli. Toimenpiteenä asennus on lähes kivuton, se on aivan kuin saisi rokotuspistoksen. Mikrosirussa on numeroyhdistelmä, joka on rekisteröity Suomen Kennelliiton ylläpitämään keskustietokantaan. Jos pentu sattuisi katoamaan, mikrosirun avulla sen tiedot voidaan yhdistää omiin osoitetietoihisi. Sirun asentaminen maksaa, mutta se on rahan arvoinen sijoitus. Tarkista eläinlääkäriltäsi, että sirun tiedot menevät tietokantaan tallennettavaksi.

Liittyvät artikkelit

Liittyvät tuotteet

 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy Food with Lamb and Rice

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Lamb & Rice (lammas ja riisi) on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Large Breed Puppy Food with Chicken

  Hill's&#153; <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Puppy Large Breed Chicken (kana) on suunniteltu tukemaan suurten rotujen pentujen luuston kehitystä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen mineraalitason.
 • HILL'S SCIENCE PLAN Puppy Food Chicken

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Savoyry Chicken on suunniteltu vahvistamaan koiranpennun immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän omega-3- ja omega-6-rasvahappoja.<BR><BR><B>
 • HILL'S SCIENCE PLAN Medium Puppy with Chicken -koiranruoka

  Hill's™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Puppy Chicken (kana) on suunniteltu edistämään koiranpennun liikkuvuutta ja vahvistamaan immuunijärjestelmää. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja kalaöljystä saatavaa DHA:ta.