Kissojen lymfooma: Mitä sinun pitää tietää

Julkaisija
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Paras tapa huolehtia kissasi terveydestä ja hyvinvoinnista on ymmärtää, miten sen elimistö toimii ja mitä tehdä, kun kissasi sairastuu. Seuraavaksi kerromme, mitä sinun on tiedettävä kissojen lymfoomasta.

Kissojen lymfooma:

Kissojen lymfooma on imusuoniston syöpä, joka liittyy imusoluihin (verisolut) ja elimiin (imusolmukkeet jne.). Se voi vaikuttaa moniin kissan elimistön järjestelmiin, ja se on yleisin selkäydinkasvainten aiheuttaja.

The Royal Veterinary Collegen mukaan kissojen lymfooma on kissojen yleisin diagnosoitu syöpä. Kissoilla on monenlaisia lymfoomia, mutta yleisin niistä on suolistolymfooma, joka tunnetaan myös nimellä gastrointestinaalinen tai ruoansulatuskanavan lymfooma. Useat eri tekijät vaikuttavat siihen, miten tämä syöpä saattaa esiintyä kissallasi.

Lähikuva iloisesta intialaisesta nuoresta pariskunnasta, vaimosta ja miehestä, jotka seisovat kotona pitelemässä söpöä kissaa.

Syyt

Kissan lymfooman puhkeaminen on yhdistetty kissan leukemiavirukseen (FeLV) ja vähäisemmässä määrin kissan immuunikatovirukseen (FIV). Leukemialle alttiit kissat sairastuvat yleensä syöpään nuoressa iässä. Nykyään imusolmukesyöpä on harvinaisempi nuoremmilla kissoilla, koska monet kissat pidetään sisätiloissa ja FeLV:n testaaminen ja rokottaminen sitä vastaan on yleistynyt. Kissat, jotka eivät ole alttiita virukselle, sairastuvat yleensä imusolmukesyöpään vanhemmalla iällä. 

Blue Crossin mukaan tupakansavulle altistuminen voi lisätä kissojen lymfooman riskiä. Vaikka passiivinen tupakointi voi olla haitallista kaikille lemmikkieläimille, kissat ovat erityisen alttiita. Ne eivät ainoastaan hengitä savua ilmasta, vaan voivat myös saada turkkiinsa laskeutuneen savun myrkyllisiä hiukkasia nuolemalla turkkiaan.

Kissojen lymfoomatyypit

Koska imusuonisto on vuorovaikutuksessa kehon kaikkien järjestelmien kanssa, lymfooma voi vaikuttaa mihin tahansa näistä elimistä. Lymfooman päätyyppejä ovat:

 • Alimentaarinen (ruuansulatuskanava)
 • Mediastinaalinen (rintakehä)
 • Renaalinen (munuaiset)
 • Nasaalinen (nenä)
 • Spinaalinen (selkäranka)
 • Kutaaninen (iho)
 • Multisentrinen (useita elimiä koskeva, useimmiten pernaa ja maksaa)

Kissojen lymfooman merkit

Kissojen lymfooman oireet riippuvat siitä, mihin elimiin lymfooma vaikuttaa. Seuraavassa on joitakin varoittavia merkkejä sen mukaan, missä lymfooma sijaitsee:

 • Ruoansulatuskanava: Oksentelu, ripuli, ummetus, ruokahaluttomuus, laihtuminen, velttous ja veriset ulosteet.
 • Rintakehä: Suun kautta hengittäminen, yskä, ruokahaluttomuus, laihtuminen ja närästys.
 • Munuaiset: Lisääntynyt juominen ja virtsaaminen, laihtuminen ja ruokahaluttomuus.
 • Nenä: Krooninen nenän vuotaminen, verinen nenä, turvonnut nenä, aivastelu, ruokahaluttomuus, silmien vuotaminen ja äänekäs hengitys.
 • Selkäranka: Takaraajojen heikkous tai halvaantuminen.
 • Iho: Kutina, karvanlähtö ja vuotavat ihokasvaimet.

Jos huomaat kissassasi joitakin näistä oireista, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri diagnosoi kissasi tilan ja määrittää parhaan hoidon.

Diagnoosi

Lymfooman diagnosointiin tarvitaan monenlaista tietoa. Jos eläinlääkäri epäilee, että kissallasi on lymfooma, hän kyselee sinulta kissasi historiasta ja elämäntavoista. Sen jälkeen kissallesi tehdään fyysinen tutkimus, sille tehdään laboratoriokokeita (mukaan lukien verikokeet, virtsa-analyysi sekä FeLV- ja FIV-testit) ja kuvantamistutkimuksia, kuten röntgen- ja ultraäänitutkimuksia.

Eläinlääkärin suosittelemat testit vaihtelevat sen mukaan, minkä tyyppistä lymfoomaa hän epäilee. Jos kyseessä on esimerkiksi kasvain tai turvonnut imusolmuke, voidaan siitä ottaa myös koepala. Tämä tarkoittaa pienen näytteen ottamista sairastuneesta kudoksesta ja sen tutkimista syöpäsolujen varalta.

Raidallinen kissa eläinlääkärillä

Hoito

Kissan lymfooman hoidolla pyritään saamaan syöpä remissioon (kaikkien oireiden poistaminen) ja parantamaan kissasi elämänlaatua mahdollisimman pitkäksi aikaa. Koska lymfooma on yleensä levinnyt laajalle kehossa, selittää Blue Cross, kemoterapia on yleensä parempi vaihtoehto kuin leikkaus. Kissat reagoivat yleensä hyvin tähän hoitomuotoon, eivätkä ne koe ihmisillä esiintyviä epämiellyttäviä sivuvaikutuksia, kuten karvanlähtöä tai pahoinvointia.

Jos kemoterapia ei ole vaihtoehto, eläinlääkäri voi suositella sädehoitoa ja harvinaisissa tapauksissa leikkausta. Kissat voivat myös saada esimerkiksi prednisonihoitoa (steroidi) syövän oireiden lievittämiseksi.

Ennuste

Sytostaattihoidon avulla monien kissojen kliiniset oireet voivat lievittyä tilapäisesti ja niiden hyvä elämänlaatu voidaan säilyttää. Joillakin kissoilla syöpä voi hävitä jopa useiksi vuosiksi niiden yksilöllisestä tilanteesta riippuen. Ennuste kuitenkin vaihtelee riippuen lymfooman tyypistä, siitä, onko kissasi FeLV- ja/tai FIV-positiivinen ja missä syöpä sijaitsee. FeLV- tai FIV-positiivisten kissojen ennuste on usein huonompi.

Omistajien tulisi myös keskustella eläinlääkärin kanssa lymfoomaa sairastavien kissojen ravitsemusvaatimuksista.

Ennaltaehkäisy

Vaikka lymfoomaa ei voida ehkäistä, voit vähentää kissasi mahdollisuuksia sairastua siihen.

Pidä kissa sisätiloissa

Tämä estää niitä olemasta kosketuksissa FeLV- tai FIV-positiivisten kissojen kanssa.

FIV- ja FeLV-testi

Testaa kissasi jo pentuna, jos mahdollista. Jos olet ottamassa kotitalouteesi uuden kissan, testauta se ennen kuin altistat sen toiselle kissalle.

Rokota kissanpennut FeLV:tä vastaan

FIV-rokotetta ei ole tällä hetkellä olemassa, mutta voit rokottaa kissasi FeLV:tä vastaan. Jos kissasi ulkoilee, muista pitää sen FeLV-rokote ajan tasalla.

Pidä kissasi ympäristö savuttomana

Passiivinen tupakointi ei ole hyväksi kenellekään, ja Blue Crossin mukaan tämä koskee myös kissoja.

Käy säännöllisesti eläinlääkärissä

Varhainen havaitseminen on avainasemassa Tutkituta kissasi kahdesti vuodessa ja pyydä verikoe vuosittain seitsemän vuotiailta ja sitä vanhemmilta kissoilta.

Lääketieteen edistysaskeleet ja lemmikkieläinten omistajien parempi opastaminen parantavat syöpään sairastuneiden kissojen mahdollisuuksia. Varhaisesta havaitsemisesta riskitekijöiden vähentämiseen kissaa voidaan auttaa elämään parhaalla mahdollisella tavalla.

Tietoja kirjoittajasta

Tri Sarah Wooten

Tri Sarah Wooten

Vuonna 2002 UC Davisin eläinlääketieteellisestä tiedekunnasta valmistuneella ja sertifioidulla eläinlääketieteen toimittajalla tohtori Sarah Wootenilla on 16 vuoden kokemus pieneläinlääkärin työstä, hän on tunnettu kansainvälinen luennoitsija ja kirjoittaja eläinlääketieteen ja eläinten terveydenhoidon alalla, ja hän auttaa intohimoisesti lemmikkieläinten omistajia oppimaan, miten huolehtia paremmin nelijalkaisista ystävistään.