Hyppiikö kissasi? Pidä sen käpälät maassa

Julkaisija Kara Murphy
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

 

Kissan maailmassa ei ole kiellettyjä alueita: se voi mennä yhtä hyvin laatikoiden sisälle, vuoteen alle kuin näppäimistön päällekin. Kaikki käy kissoille, jotka haluavat leikkiä, levätä, piiloutua tai ovat vain uteliaita. Kissat pitävät etuoikeutenaan myös keittiön työtasoille, kirjahyllyn tai jopa jääkaapin päälle hyppimistä. Ja ne hyppäävät erittäin taitavasti ja mielellään.

Kissat voivat helposti hypätä kuusi kertaa omaa kokoaan korkeammalle. Journal of Experimental Biology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kissat ovat ylivertaisia hyppääjiä niiden takajalkojen pituuden ja lihasmassan ansiosta. Kissat aloittavat loikan hyvin syvältä kyykystä ja nostavat sitten etujalkojaan, ennen kuin ne ojentavat takajalkansa räjähtävän voimakkaasti.

Kissan hyppytaidot ovat vaikuttavia, mutta voi olla myös ärsyttävää (ja vaarallista, sillä kuten Blue Cross huomauttaa, vastoin yleistä myyttiä kissat eivät aina laskeudu jaloilleen), jos kissat hyppivät säännöllisesti asunnossa paikkoihin, joista niiden pitäisi pysyä poissa.

Miten lemmikin omistaja voi sitten pitää kissansa poissa huonekaluilta, hyllyiltä, keittiön työtasoilta ja muilta kodin kissattomilta alueilta?

Pidä hyllyt siisteinäKissat ovat luonnostaan uteliaita. Kynä, avainnippu tai hauras koriste-esine voi kiinnittää niiden huomion ja houkutella ne hyppäämään ylös tutkimaan tätä "lelua", joka on jätetty niiden löydettäväksi. Pitämällä hyllyillä vähän tavaraa voit vähentää kissasi kiinnostusta tutkia paikkoja, joihin sen ei haluta menevän. Samalla vähennät omaa työtäsi, sillä kissat pudottelevat tunnetusti tavaroita hyllyiltä, eivätkä ne valitettavasti käyttele harjaa ja rikkalapiota kovin kätevästi siivotakseen aiheuttamaansa sotkua.Nuori juovikas oranssi kissa keittiön kaapin päällä.

Älä pidä ruokaa keittiön työtasoilla

Kissoilla on paljon parempi hajuaisti kuin ihmisellä, joten jos ne haistavat jotain maukasta, ne todennäköisesti hyppäävät ylös ja yrittävät näpistää makupalan. Se voi olla jopa vaarallista, jos ruoka ei sovi kissoille. Kun pidät tasot puhtaina ruuasta ja muruista, kissasi ei saa palkkiota keittiön työtasoille hyppimisestä. Jos huomaat, että kissasi on erittäin kiinnostunut ruoanlaitostasi eikä pysy millään poissa työtasolta, sulje kissasi toiseen huoneeseen, kunnes keittiö on siistitty.

Sulje kaihtimet

Kissat hyppivät mielellään ikkunalaudoille katselemaan ulos. Jos et halua kissan hyppäävän jollekin ikkunalaudalle, sulje kaihtimet, jotta sille ei tarjoudu viihdykettä. Varmista kuitenkin, että kissallesi on ainakin yksi paikka, josta se näkee ulos, sillä kissat katselevat mielellään maailmanmenoa.

Anna vaihtoehtoja

Kissan kiipeilypuu tarjoaa karvaiselle kaverillesi paikan, jossa se voi hyppiä, liikkua ja tutkia. Pidä lelut mielenkiintoisina vaihtelemalla niitä, ja anna kissalle laatikoita, joihin se voi piiloutua, sekä rypistettyjä paperinpaloja, joilla se voi leikkiä. Käytä mielikuvitusta! Kissan kiipeilytelineet ovat myös erinomainen tapa antaa kissojesi hyppiä ja kiipeillä sydämensä kyllyydestä. Varmista, että valitsemasi alusta on tukeva eikä horju tai kaadu, jos kissasi temput yltyvät vauhdikkaiksi. On tärkeää, ettei kissan hyppimistä kokonaan estetä. Se on synnynnäistä toimintaa, joka on periytynyt kissojen elämästä villikissoina. Luonnossa ne kiipeilivät puihin paetakseen saalistajia ja väijyivät saalistaan korkealta ennen hyökkäystä. Sallitun liikunta- ja hyppimispaikan tarjoaminen auttaa myös pitämään kissasi poissa muilta korkeilta alueilta, joihin se ei ehkä ole tervetullut.

Käytä kaksipuolista teippiä

Kissat karsastavat kaksipuolisen teipin tunnetta tassuissaan, joten se voi olla hyvä karkote kissalle, joka hyppii jatkuvasti siltä kiellettyyn paikkaan.

Ymmärrä kissasi hyppimistä

On totta, että hyppiminen on koodattu kissan DNA:han. Biologisista syistä niiden on hyvä olla korkealla turvassa, mutta kissanomistajan pitää myös ymmärtää kissan tarve piiloutua kaikilta. Jos huomaat, että kissasi hyppii useammin korkealle tai pakenee vaikeasti saavutettaviin paikkoihin, kuten kaappeihin, syynä voi olla kissan stressaantuminen tai huonovointisuus. Vaikka kissat ovatkin petoeläimiä, niiden pieni koko tekee niistä myös saaliita, ja sairaat tai loukkaantuneet kissat peittävät sairauden merkit tai jopa piiloutuvat pysyäkseen saalistajien ulottumattomissa. Ne saattavat myös peloissaan yrittää paeta jotain muuta vaaraa. On hyödyllistä ymmärtää, mitä kissa saattaa pelätä. Sitten voit muuttaa ympäristöä ja saada kissasi tuntemaan olonsa turvallisemmaksi, jotta se voi jälleen käyttäytyä normaalisti.

Kissat ovat luontaisia hyppijöitä, joten hyppäämistä ei pidä estää kokonaan. Pienellä koulutuksella voit kuitenkin opettaa kissallesi, minne se ei saa hypätä.

Tietoja kirjoittajasta

Kara Murphy

Kara Murphy

Kara Murphy on freelance-kirjoittaja Eriestä, Pennsylvaniasta. Hänellä on kissa nimeltä Olive.

 

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet