Miksi kissanpentuni vikisee? (ja miten voin auttaa sitä lopettamaan)

Julkaisija Christine O'Brien
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Onnittelut uudesta kissanpennusta! Nyt kun pentu on saapunut uuteen kotiinsa, saatat huomata sen ääntelevän aivan kuin se itkisi. Kissanpennun vikinä on todella surumielinen ääni. Lue, miksi kissanpennut vikisevät, ja miten voit auttaa itkevää pentua.

Miksi kissanpennut vikisevät tai "itkevät"

Kissanpentu kommunikoi kanssasi ääntelemällä aivan kuten ihmisvauvat. Kitisevä kissanpentu yrittää viestiä, että se tarvitsee jotain, pian. Kissa jatkaa tätä käytöstä koko elämänsä ajan, koska se on tehokas tapa saada ihmisen huomio.

Pieni kissanpentu korissa maukuu vienosti.

Jos kissa on muuten terve, vinkumisen syynä on useimmiten se, että pentusi haluaa yhtä tai useampaa seuraavista:

 • Ruokaa

 • Lämpöä

 • Hellyyttä

 • Leikkiä

 • Lohdutusta

Tylsistyneestä kissanpennusta voi tulla melkoinen riiviö, joten tarjoa sille mielekästä tekemistä ja puuhaa! Leikkimällä kissanpennun kanssa päivittäin ja tarjoamalla sille virikkeitä pidät sen henkisesti ja fyysisesti tyytyväisenä.

Miten rauhoittaa vikisevää kissanpentua

Kun tunnet kissanpentusi kehitys- ja ravitsemustarpeet ensimmäisten kuukausien aikana, voit saada selville itkun syyn. Seuraavassa on lueteltu yleisiä syitä kissanpentujen miukunaan eri ikävaiheissa ja kerrotaan, miten voit lohduttaa kissanpentuasi.

Vastasyntyneestä kahdentoista viikon ikään

Vastasyntyneet kissanpennut ovat kuuroja ja sokeita. On normaalia, että ensimmäisten elinviikkojen aikana kissanpennut vikisevät tai ilmoittavat naukumalla emolleen olevansa nälkäisiä tai ahdistuneita, kertoo Cats Protection. Pennut pysyvät yleensä emonsa luona kahdentoista viikon ikään asti, jotta emo voi imettää ja hoitaa niitä. Vieroitusprosessi alkaa yleensä noin neljän viikon iässä ja kestää vähintään 2–4 viikkoa. Vieroituksen aikana pentu saattaa vikistä, koska sillä on nälkä, eikä emo ole lähellä ruokkimassa sitä. Jos sinulla on alle kahdeksan viikon ikäinen kissanpentu, jolla ei ole emoa auttamassa, sinun on puututtava asiaan.

Miten voit auttaa: Jos sinun on ruokittava pentua pullosta, PDSA neuvoo syöttämään vain erityisesti kissanpennuille suunniteltua maidonkorviketta. Lehmän, tai muiden eläinten, maidon ravintoainekoostumus ei vastaa yhtä hyvin kissanpentusi tarpeita. Muiden eläinten maito voi olla jopa haitallista kissanpennullesi. Ruoka-aikojen ulkopuolella alle neljän viikon ikäisten kissanpentujen tulisi olla kuljetuslaatikossa tai muussa turvallisessa pesässä, jossa on runsaasti peittoja tai pyyhkeitä pitämässä ne lämpiminä. Toinen vaihtoehto on käyttää erityisesti kissanpennuille tarkoitettua lämpöpatjaa.

Kahdestatoista viikosta kuuteen kuukauteen

Pennun maitohampaat alkavat puhjeta noin kolmen viikon iässä, ja niiden tilalle tulevat pysyvät hampaat noin kolmen kuukauden iässä. PDSA:n mukaan hampaiden puhkeaminen voi tuntua jonkin verran epämukavalta, mutta se ei näytä haittaavan useimpia kissoja. Useimmat kissanpennut lievittävät tätä epämukavaa tunnetta pureskelemalla esineitä, mutta ne saattavat myös äännellä normaalia enemmän. Jos kitisevällä kissalla on punaiset, turvonneet ja vuotavat ikenet tai jos kissanpentusi koskettelee suutaan paljon käpälillään, ota heti yhteyttä eläinlääkäriin – kissanpentusi saattaa tarvita hoitoa.

Miten voit auttaa: Anna kissanpennullesi pureskeltavaksi kissoille turvallisia puruleluja. Voit pyyhkiä varovasti kissanpennun ikeniä kylmällä, märällä pesulapulla. Tästä seuraa myös se etu, että kissa tottuu suunsa käsittelyyn. Se helpottaa hampaiden harjaamista myöhemmin. Pidä kokemus miellyttävänä, jotta kissanpentusi ei yhdistä kipua tai epämukavuutta sormien laittamiseen sen suuhun.

Kissanpentusi oppii nopeasti, että sinä tarjoat ruokaa. Siksi se saattaa alkaa naukua ruoka-aikaan, kun avaat kaapin, jossa sen ruokaa säilytetään tai jopa silloin, kun astut huoneeseen, jossa ruokaa säilytetään. Jotkut ihmiset juttelevat mielellään kissojensa kanssa ja käyvät niiden kanssa kokonaisia keskusteluja, kun taas toiset pitävät hiljaisemmista kissanpennuista.

Miten voit auttaa: Jos pidät puheliaasta kissasta, sinun ei tarvitse tehdä paljonkaan. Jos kuitenkin haluat mieluummin hillitä kissanpentusi ääntelyä, voit hyödyntää sen luontaista oppimiskykyä opettamalla sen tulemaan, kun ravistat ruoka-astiaa, tai menemään tyytyväisenä kantokoppaansa.

Kuudesta kuukaudesta aikuisuuteen

Teini-ikäisen kissanpentusi lähestyessä aikuisuutta sen keho ja aivot kasvavat ja kehittyvät edelleen. Kun kissasi alkaa tulla täysikasvuiseksi, on tärkeää arvioida uudelleen sen hiekkalaatikon koko. Jos huomaat kissanpentusi vikisevän ennen hiekkalaatikolla käyntiä, sen aikana tai sen jälkeen, virtsaaminen tai ulostaminen voi tehdä kipeää.

Miten voit auttaa: Jos kissallasi tai kissanpennullasi vaikuttaa olevan hankaluuksia hiekkalaatikolla, sinun on vietävä lemmikkisi ensin eläinlääkärin tutkittavaksi. Turvallisen, puhtaan ja mukavan paikan tarjoaminen kissan tarpeiden hoitamiselle on kuitenkin suositeltavaa kaikille kissoille, vaikka mitään ongelmia ei olisikaan. Mieti, onko hiekkalaatikko tarpeeksi suuri kissallesi ja pitääkö se käyttämästäsi hiekasta. Hiekkalaatikon tulisi olla noin 1,5 kertaa kissan mittainen, ja laatikkoon ja siitä pois pitäisi olla helppo päästä. Muista siistiä laatikko päivittäin, ja pidä alue puhtaana ja siistinä.

Milloin soittaa eläinlääkärille

Jos kissanpentusi vinkuminen ei lopu tai jos huomaat muita ongelmia, kuten ripulia, oksentelua, uneliaisuutta, ruokahalun vähenemistä tai liiallista nuolemista, ota yhteyttä eläinlääkäriin tai päivystävään eläinlääkäriin.

Kissanpentusi maukuminen ja vikinä muuttuvat, kun se kasvaa riehakkaaksi nuoreksi aikuiseksi ja varttuu edelleen. Jatka hyvin alkanutta yhteiseloa kuuntelemalla, vastaamalla ja osoittamalla kissallesi paljon rakkautta.

Tietoja kirjoittajasta

Christine O'Brien

Christine O'Brien

Christine Brovelli-O'Brien, FT, on kirjailija, tutkija, STEAM-kouluttaja, Cat Writers' Associationin (CWA) ammattijäsen ja omistautunut lemmikinomistaja. Instagramissa ja Twitterissä hänet ja kissansa löytää nimellä @brovelliobrien


Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Aileen Pypers, BSc, BVSc, PGDip

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet

 • MULTI-BENEFIT Kitten -kuivaruoka,

  <P>Vain eläinlääkäriklinikoilta. Edistyksellistä ravintoa terveeseen kasvuun ja kehitykseen sekä vahvistamaan immuunijärjestelmää. Sisältää runsaasti kliinisesti vaikuttavaksi todistettuja antioksidantteja ja DHA:ta. <BR><BR><B>
  Buy Now »
 • HILL'S SCIENCE PLAN Feline Kitten with Turkey

  Pidä kissanpentusi tyytyväisenä Hill'sin™ <span class='nowrap'>Science Plan™</span> Tender Chunks in Gravy with Turkey (kalkkuna) -annospussiruuan avulla. Jokainen annospussi sisältää täydellistä ravintoa, jossa vitamiinit ja mineraalit ovat juuri oikeassa suhteessa. Ruoka auttaa pitämään kissanpennun terveenä ja hyväkuntoisena. <BR><BR><B>Tärkeimmät vaikutukset</B> <LI>Äidinmaidostakin saatava tärkeä ravintoaine DHA auttaa kissanpentuja oppimaan ja kehittymään. <LI>Ainutlaatuinen immuunijärjestelmää tukeva koostumus sisältää tehokkaan yhdistelmän antioksidantteja ja vitamiineja, jotka yhdessä ylläpitävät pennun immuunijärjestelmää. <LI>Sisältää runsaasti E- ja C-vitamiineja. Terveydelle välttämättömät vitamiinit auttavat kissanpentua kehittämään vastustuskykyä. </LI>
  Buy Now »
 • Hill's™ Science Plan™ Kitten Healthy Development™ Chicken

  Hill's&#153;</cf><csf style="tw4winInternal" font="Courier New" fontcolour="0xff"><text text="&amp;#153;"/></csf><cf font="Verdana" size="10" complexscriptssize="10"> <span class='nowrap'>Science Plan</span>&#153; Kitten Chicken (kana) on suunniteltu vahvistamaan immuunijärjestelmää ja ylläpitämään ruuansulatuskanavan terveyttä. Ruoka sisältää kliinisesti testattuja antioksidantteja ja ihanteellisen määrän kalaöljystä saatavaa DHA:ta.
  Buy Now »
 • Hill's VET ESSENTIALS Hill's VET ESSENTIALS MULTI-BENEFIT + WEIGHT Young Adult Cat Food with Tuna

  Edistyksellistä ravintoa, viisi tärkeää hyötyä terveydelle
  Buy Now »