Pennun turkin hoitaminen

$authorText
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Pennun turkin hoitaminen vahvistaa siteitänne

Pentujen turkkia tulisi hoitaa päivittäin, eikä pelkästään ihon ja turkin kunnon vuoksi. Turkinhoito auttaa pentuasi tottumaan käsittelyyn, ja siten sinua tutustumaan pennun kehoon. Tämä on erityisen tärkeää terveysongelmien havaitsemiseksi pennun ensimmäisten elinkuukausien aikana. Päivittäisen turkinhoidon avulla voit nopeasti havaita iho-ongelmat, kuten ihottumat, sekä merkit loisista, kuten punkeista ja kirpuista. Turkinhoito on myös loistava tapa siteenne vahvistamiseksi.

Turkinhoitoon ryhtyminen

Pennun turkkia tulisi hoitaa joka päivä turkin pituudesta riippumatta, mutta pidempikarvaiset rodut tarvitsevat enemmän huomiota ja aikaa. Useimmat koirat nauttivat turkinhoidosta ja silittämisestä, varsinkin jos se aloitetaan varhaisessa iässä.

Palkitseminen. Aloita pennun harjaaminen erityisharjalla ensin lyhyin hoitokerroin – riittää, että kosketat pennun koko vartaloa kerran – ja pidennä sitten hoitokertoja vähitellen. Kun koira hyväksyy tekemäsi toimenpiteet ja on pysynyt paikallaan jonkin aikaa, pidä tauko ja anna sille palkinto, kuten kävely, leikki tai terveellinen herkkupala. Tämä auttaa pentuasi oppimaan, että paikallaan seisominen tuo palkintoja, mikä tekee turkin hoitamisesta helpompaa ja miellyttävämpää teille molemmille.

Turkinhoito pöydällä. Jos hoidat pentusi turkkia toisinaan pöydällä, se tottuu tähän asentoon, mistä voi olla hyötyä eläinlääkärillä käydessäsi. Älä kuitenkaan koskaan jätä minkään ikäistä koiraa vartioimatta pöydälle, sillä se voi loukkaantua vakavasti, jos se putoaa. Jos koirasi näyttää pelkäävän pöydällä olemista, hoida sitä lattialla.

Herkät alueet. Pennun pään alue on hyvin herkkä, joten ole erityisen hellävarainen harjatessasi sitä tältä alueelta. Jos havaitset korvien tai silmien vuotavan, ota yhteys eläinlääkäriin.

Kiemurtelu. Jos pentu alkaa kiemurrella, pidä siitä tiukasti kiinni molemmin käsin, kunnes se rauhoittuu paikalleen. Puhu pennullesi, rauhoittele sitä ja kehu sitä, kun se pysyy paikallaan.

Pennun turkin pitäminen trimmattuna

Turkki. Pennun turkki kannattaa leikata silloin tällöin, erityisesti silmien, korvien ja jalkojen ympärillä olevat karvat. Ole erityisen varovainen saksien kanssa näillä alueilla, jos pentu kiemurtelee! Jos rotusi tarvitsee erityistä trimmausta, jotta turkki pysyy parhaimman näköisenä, tai olet epävarma turkin hoitamisen suhteen, kysy neuvoa ammattitaitoiselta koiran trimmaajalta. 

Kynnet. Pennun kynnet kuluvat luonnostaan, kun se alkaa käydä kävelyllä, kaivelee puutarhassa ja tutkiskelee ympäristöään. Monet ihmiset luulevat, että kynnet täytyy leikata, mutta siihen ei pitäisi olla tarvetta. Monet koirat kokevat kipua, jos niiden kynnet leikataan liian lyhyiksi tai ne leikataan tarpeettomasti, ja tämä voi aiheuttaa negatiivisia mielleyhtymiä tassujen koskettamiseen. Jos olet huolissasi siitä, että pennun kynnet ovat liian pitkät, pyydä eläinlääkäriä tai hoitajaa tarkistamaan ne puolestasi.

Tarvitseeko pentuja kylvettää?

Liiallinen kylvettäminen voi poistaa koiran turkista luonnolliset öljyt ja suojaavat ominaisuudet. Useimmat lyhyt- ja keskikarvaiset rodut tarvitsevat kylvetystä vain, jos ne ovat likaantuneet todella kuraisella kävelyllä tai jos ne ovat pyörineet haisevissa paikoissa. Jos pidät pidempikarvaisten rotujen turkin päivittäin hoidettuna, saman pitäisi päteä myös näiden rotujen kohdalla. 

Turvallinen kylvettäminen: Liukastelu saattaa heikentää pennun itseluottamusta kylvyn aikana, ja se voi myös aiheuttaa pennulle loukkaantumisriskin. Jos koiranpentusi tarvitsee kylvetystä, laita kylpyammeeseen liukumisen estävä kumimatto, jotta pentu ei pääse liukastelemaan. Käytä aina erityisesti pennuille suunniteltua shampoota.

 

Pitäisikö minun kääntyä trimmaajan puoleen?

Useimpien koirien turkki on yleensä helppo hoitaa itse. Se on nautinnollinen kokemus, joka voi vahvistaa siteitänne ja jolle on mukava varata aikaa.

Jos pennusta kuitenkin kasvaa pitkäkarvainen aikuinen, sen turkki saattaa tarvita hieman enemmän huolenpitoa. Tällöin trimmaukset olisi parasta antaa ammattimaisen trimmaajan tehtäväksi. On selvää, että haluat löytää trimmaajan, joka tekee kokemuksesta mahdollisimman miellyttävän pennullesi. Voit kysyä heidän kokemuksestaan ja koulutuksestaan sekä pyytää nähdä esimerkkejä muista heidän trimmaamistaan koirista.

Jos olet kiinnostunut löytämään pennullesi ammattimaisen trimmaajan, eläinlääkäri voi antaa sinulle neuvoja ja suosituksia.

Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Emma Milne BVSc FRCVS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet