Koirien suolistotulehdus: Perusasiat

Julkaisija Tohtori Patty Khuly
min luku

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

Jos koirasi on kärsinyt oksentelusta, ripulista tai molemmista oireista, nelijalkainen ystäväsi saattaa olla sairastunut suolistotulehdukseen. Gastroenteriitti on suhteellisen yleinen koirien sairaus. Se on vatsan ja suoliston tulehdus, joka aiheuttaa oksentelua, ripulia tai molempia. Vaikka gastroenteriitti on yleinen, se voi olla turhauttava ja pelottava sairaus. Sen syyt ja oireet vaihtelevat, minkä vuoksi sitä voi olla vaikea hoitaa ja ennaltaehkäistä.

Koirien suolistotulehduksen tyypit

Gastroenteriitti jaetaan kahteen tyyppiin – akuuttiin ja krooniseen. Akuutti gastroenteriitti puhkeaa äkillisesti. Krooninen gastroenteriitti kestää viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. Akuutti gastroenteriitti menee yleensä itsestään ohi, mutta joissain tapauksissa se saattaa pahentua vähitellen, kunnes koira tarvitsee eläinlääkärin hoitoa.

Staffordshirenterrieri käärittynä huopaan.

Koirien suolistotulehduksen syyt

Koirien suolistotulehduksen taustalla voi olla monia mahdollisia syitä. Mahdollisista syitä:

 • Pilaantuneiden tai raakojen elintarvikkeiden tai muun kuin elintarvikkeiden syöminen
 • Virukset (parvovirus, penikkatauti jne.)
 • Suolistoloiset
 • Suolistoflooran/mikrobiston muutokset
 • Ruoka-aineallergia tai -yliherkkyys
 • Ruoansulatuskanavan haavaumat
 • Ruoansulatuskanavan kasvaimet
 • Vierasesineet
 • Suolitukos
 • Perinnöllinen sairaus tai alttius

Valitettavasti tarkkaa syytä on yleensä vaikea määrittää. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö koiraasi voitaisi parantaa. Itse asiassa suurin osa eläinlääkärin hoidoista auttaa.

Koirien suolistotulehduksen oireet

Koirien suolistotulehduksen alussa uloste yleensä ensin pehmenee ja muuttuu sitten vähitellen yhä löysemmäksi. Myöhemmin ulosteessa saattaa olla limaa, koirallasi voi ulostamisvaikeuksia ja/tai se voi ulostaa sisätiloihin. Myös ripulia ja oksentelua saattaa esiintyä. Oksentelu on harvoin ainoa oire, mutta jos taudin oireet rajoittuvat pelkkään vatsaan, eläinlääkärit saattavat kutsua sitä gastriitiksi eli mahakatarriksi.

Muita yleisiä merkkejä:

 • Erittäin nopeasti alkava ja/tai vilkas suolen toiminta
 • Tervamaiset ulosteet
 • Paljon vetistä ulostetta
 • Verta ulosteessa
 • Koiran velttous
 • Levottomuus
 • Vatsakipu
 • Pahoinvointi (kuolaaminen, tiheä nieleminen)
 • Oksentelu

Milloin kääntyä eläinlääkärin puoleen

Mustavalkoinen koira makaa matolla käärittynä vihreään paitaan.
Monet suolistotulehdusta sairastavat koirat vaikuttavat yllättävän normaaleilta. Niillä ei välttämättä ole muita oireita kuin ulosteen laadun ja määrän muuttuminen tai tiheämmin ja poikkeaviin paikkoihin ulostaminen.

Jos luulet, että koirallasi on gastroenteriitti, Blue Cross suosittelee, että viet sen eläinlääkäriin mahdollisimman pian. Koska on vaikea tietää, eteneekö koiran tila terveydelle vaaralliseksi, on tärkeää kääntyä ammattilaisen puoleen erityisesti pentujen, vanhojen koirien tai pienten koirien kohdalla, koska niillä on suurempi elimistön kuivumisriski. Eläinlääkärin hoito on ehdottoman välttämätöntä, jos koirasi oksentelee pitkään tai rajusti, on voimakkaasti pahoinvoiva, sen ulosteissa on verta tai koira kipuilee tai on veltto.

Miten koirien suolistotulehdusta hoidetaan

Soita eläinlääkäriin aina, jos epäilet, että koirallasi on ruoansulatuskanavan ongelmia. Eläinlääkäri antaa sinulle parhaat suositukset koiran hoidosta ja kertoo, pitääkö sinun on viedä se tutkittavaksi. Eläinlääkäri saattaa joutua tekemään mm. ulostetutkimuksen, ottamaan verikokeita tai röntgenkuvia koirasi oireiden syyn selvittämiseksi. Lääkehoidon lisäksi eläinlääkäri voi suositella seuraavia tukevia hoitoja:

 • Tarjoamaan koiralle terapeuttista hyvin sulavaa ja ruoansulatuskanavalle hellävaraista ruokaa
 • Lisäämään elektrolyyttilisää juomaveteen tehostamaan nesteytystä
 • Harrastamaan rauhallisempaa liikuntaa muutaman päivän ajan

Ravitsemuksen merkitys suolistotulehduksessa

Ravitsemuksen merkitystä ei voi liiaksi korostaa, sillä monet suolistotulehdukset johtuvat vääristä ruokavalinnoista. Sinun tulisi antaa koirallesi säännöllisesti pieniä aterioita, jotka koostuvat ruoka-aineista, joiden tiedetään sopivan koirasi vatsalle. Yritä olla muuttamatta ruokaa liian nopeasti, lisäämättä uusia ainesosia tai tarjoamatta suuria määriä ruokaa yhtäkkisesti.

Eläinlääkärit suosittelevat yleensä useimpien suolistotulehdustapausten hoitoon (ja ehkäisyyn) vähärasvaista ruokaa, joka sisältää prebioottista kuitua. Jos koirallasi on ruoka-aineyliherkkyys tai -allergia, eläinlääkäri voi määrätä hydrolysoitua proteiinia tai koiralle uudenlaista proteiinia sisältävän ruokavalion.

Gastroenteriitti on tuskallista kaikille, etenkin koiranpennuille. Onneksi eläinlääkärin hoito yleensä auttaa.

Tietoja kirjoittajasta

Tohtori Patty Khuly

Tohtori Patty Khuly on sekä Wellesleyn Collegen että Pennsylvanian yliopiston eläinlääketieteen kunniatohtori. Hän suoritti MBA-tutkinnon Wharton School of Businessissa osana arvostettua VMD/MBA-kaksoistutkinto-ohjelmaa. Nyt hän omistaa Sunset Animal Clinic -klinikan Miamissa, Floridassa. Mutta ei siinä kaikki. Tohtori K. on innokas lukija, neuloja, hotjoogafanaatikko, musiikin harrastaja, satunnainen juoksija ja väsymätön ruoan ystävä. Hän asuu Etelä-Miamissa kolmen koiran, lukemattomien kissojen, kahden vuohen ja hilpeän kanaparven kanssa.

Voit seurata hänen kirjoituksiaan sivustoilla DrPattyKhuly.com ja sunsetvets.com.


Tarkistanut Tri Hein Meyer, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA ja Tri Becky Mullis, DVM, DACVIM (Nutrition)

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aiheeseen liittyvät tuotteet