Koiranpennun löytäminen ja valitseminen

Published by
Min. lukemista

Löydä ruokaa, joka sopii lemmikkisi tarpeisiin

Find a dog food that fits your pet’s needs

Find a cat food that fits your pet’s needs

 

Täydellistä koiranpentua etsimässä

 

 

Uuden koiranpennun saapuminen perheeseen on odotettu ja jännittävä tapahtuma koko perheelle. Koirat ovat hienoja kumppaneita ja hyviä ystäviä, ja sellaisen omistaminen voi olla erittäin palkitseva kokemus. Koiran omistaminen vaatii kuitenkin paljon aikaa, kärsivällisyyttä ja kovaa työtä, ja terveen, hyvätapaisen lemmikin kasvattaminen on sinun vastuullasi. Jos olet valmis sitoutumaan, me autamme sinua löytämään täydellisen koiranpentusi.

Onko mielessäsi jokin tietty rotu?

Olet saattanut jo päättää lopullisesti minkä rotuisen koiran haluat. Jos kuitenkin olet epävarma siitä, millainen koira sopisi sinulle parhaiten, sinun kannattaa rauhassa paneutua asiaan, senkin vuoksi, että valittavanasi on yli 400 eri rotua.

Internet: Netistä on hyvä aloittaa etsintä - eri koiraroduille omistettuja sivustoja on roppakaupalla. Joillakin niistä on jopa testikysymyksiä, jonka avulla voit valita itsellesi sopivimman rodun. Juttele myös lemmikinomistajien kanssa, jotka omistavat sen rotuisen koiran, jonka sinä haluaisit. Eläinlääkärikin pystyy neuvomaan sinua ja jopa tarjoamaan ilmaista ostokonsultointia. Hän osaa myös kertoa, mikäli kyseenomaisella rodulla on perinnöllisiä taipumuksia joihinkin sairauksiin ja antaa neuvoja kasvattajan tekemistä terveydentilaa koskevista tutkimuksista. Mitä enemmän tiedät haluamastasi koirarodusta, sitä varmemmin tiedät, että pystyt pitämään huolta siitä.

Kysy oikeat kysymykset: Eläinlääkäri neuvoo kysymään oikeat kysymykset kasvattajilta seuraavista seulontatesteistä ja niiden sopivuudesta oman koirarotusi osalta:

  • Suurikokoisten koirarotujen lonkat tulisi kuvata dysplasian varalta. Mitä alemmat pisteet koiralla on dysplasia-asteikolla, sitä paremmat lonkat sillä on.
  • Joillekin roduille, esimerkiksi collieille, labradorinnoutajille ja irlanninsettereille tulisi tehdä spesifinen silmätarkastus.
  • Joiltakin roduilta on seulottava tietyt sairaudet verikokeella. Esimerkiksi dobermanneilta on seulottava von Willebrandin tauti.

Apua päätyöksentekoon: Jos sinulla on pieniä lapsia, valitse seurallinen ja rauhallinen rotu, ja jos olet ulkoilevaa tyyppiä, valitse rotu, joka pitää ulkona kirmaamisesta ja on osa aktiivielämääsi. Toisaalta, jos vietät rauhallisempaa elämää, tai sinulla on pieni piha, harkitse pienempää rotua, joka nauttii seurastasi rennosti kotosalla. Pidä mielessä myös se, kuinka isoksi koira kasvaa täysikasvuiseksi tullessaan - sinulla voi olla koiranpennulle tilaa juuri nyt, mutta entä myöhemmin? Jotkut koirat vaativat myös enemmän huolehtimista kuin toiset. Pitkäkarvainen koira tarvitsee päivittäistä harjaamista ja riehakas koira, kuten dalmatialainen, tarvitsee paljon liikuntaa.

Mistä pentu hankitaan

Koirarodusta riippumatta hankintapaikkoja on runsaasti. Ilmoitukset paikallislehdessä, eläinsuojeluyhdistykset, ystävät, sukulaiset ja kasvattajat ovat kaikki hyviä lähteitä. Mutta jos haluat kantakirjatun rotukoiran, sitä on parasta tiedustella alan lehdistä ja rodun kasvattajalta.

Kasvattajan luona: Sinun tulee nähdä myös pennun emo, tai narttu ja koko pentue. Kysy myös, onko mahdollista nähdä isä (siittäjä). Älä kiirehdi ensivierailullasi, vietä aikaa paikan päällä, kysy kysymyksiä ja tee muistiinpanoja. Pyydä nähtäväksesi seulontatarkastusten tuloksia, jos sellaisia vaaditaan kyseisen rodun kasvattajilta. Selvitä, mitä pennuille syötetään, milloin ne on viimeksi madotettu ja onko eläinlääkäri jo tutkinut ne. Kiinnitä huomiota pentueen emon temperamenttiin - äläkä valitse hermostunutta pentua, sillä se voi olla merkki huonosta varhaisesta sosiaalistamisesta. Älä myöskään ota pienintä ja heikointa silkasta säälistä. Ota selvää myös miten ja missä pentu on kasvanut. Siitä voi saada hyvän kuvan millaisia pennuista kasvaa myöhemmin. Jos sinut viedään esimerkiksi latoon kauas päärakennuksesta katsomaan pentuja, ne eivät ole saaneet minkäänlaista ihmiskontaktia. Koiranpennun elämän 16 ensimmäistä viikkoa ovat kaikista tärkeimpiä sen käytöksen ja sosiaalistumisen kehityksessä. Koiranpennulle, joka ei ole kokenut arkipäiväisen elämän näkymiä, ääniä ja hajuja, voi ilmaantua ongelmia myöhemmin elämässään.

Haluaisitko mieluummin sekarotuisen? Jos haluat sekarotuisen koiran, paikalliset eläinsuojeluyhdistykset ovat hyvä paikka aloittaa etsintä. Kaikki hyvämaineiset eläinsuojeluyhdistykset haluavat kuitenkin varmistua, että koira pääsee hyvään kotiin, joten varaudu, että sinulta pyydetään lupaa kotikäyntiin.

Uros vai narttu?

Nyt olet päättänyt koirasi rodun, seuraavaksi on päätettävä onko koira uros vai narttu. Nartut ovat yleensä rauhallisempia ja vähemmän dominoivia kuin urokset, mutta muista, että ne ovat kiimassa noin kahdesti vuodessa 2-3 viikon ajan ja silloin ne on pidettävä erillään kaikista uroskoirista.

Joillakin uroskoirilla on suurempi taipumus olla aggressiivisia tai hallitsevia ihmisiä ja toisia koiria kohtaan, mutta tämänkaltaista käytöstä voi kehittyä myös nartuille. Uroskoirat voivat lähteä kiimassa olevan naaraan perään, ja vaikka tällaista käytöstä voikin hallita kouluttamalla, kastraatio on joissakin tapauksissa välttämätön.

Jos hankit koiranpennun eläinsuojeluyhdistyksestä, sinulta saatetaan pyytää allekirjoitusta sopimukseen, jossa sitoudut neuteroimaan lemmikkisi, jotta tulevaisuudessa vältyttäisiin epätoivotuilta pentueilta.

Minkä ikäinen koiranpennun pitää olla?

Jos koiranpentu erotetaan emostaan ja muusta pentueesta liian varhain, tärkeitä käytökseen ja tunne-elämään liittyviä kehitysvaiheita voi jäädä pois. Nyrkkisääntönä on, että pentu voidaan tuoda kotiin 7-9 viikon ikäisenä. Mutta älä vie pentuasi ulos ennen kuin toisesta rokotuksesta on kulunut viikko, eli noin 13 viikon iässä. Tässä vaiheessa voit alkaa esitellä pennulle muita ihmisiä ja koiria, ja totuttaa sitä liikenteeseen. Lisätietoa saat lukemalla sosiaalistamista käsittelevän artikkelimme.

Muista:Mistä tahansa sitten hankitkaan koiranpentusi, varaa ensitöiksesi aika eläinlääkärille terveystarkastukseen varmistaaksesi, että se on kunnossa. Muista myös, että koiranpennun hankinta on muutakin, kuin vain taloudellinen sijoitus - se on myös henkinen sijoitus. Taustatutkimus ja huolellinen harkinta tässä vaiheessa maksaa itsensä takaisin sekä koiralle että sinulle tulevaisuudessa.

Liittyvät artikkelit